Alles over het VoF contract

Ga je als startende ondernemer met meerdere mensen samenwerken? Dan kan dat op verschillende manieren. Hoewel de BV de meest populaire rechtsvorm in Nederland is, was 1 op de 10 ondernemingen in 2018 een VoF. In dit artikel zetten we deze minder populaire, maar zeker niet minder interessante rechtsvorm in het zonnetje!
Wat is een VoF?
Een Vennootschap onder Firma is een soort eenmanszaak die door meer dan één persoon (vennoot) wordt opgericht. Elke vennoot moet iets inbrengen, dat is meestal geld, maar mag ook bestaan uit arbeid en/of goederen.
De belangrijkste verschillen
Eenmanszaak vs VoF
Het woord zegt het al, een eenmanszaak heeft slechts één eigenaar. Een VoF daarentegen heeft minimaal twee eigenaren. Dat is eigenlijk het enige verschil. Als je met twee vennoten deelneemt in een VoF, en een vennoot stapt uit, dan blijft de ander met een eenmanszaak achter. Eén of twee eigenaren heeft in de praktijk natuurlijk praktische gevolgen : je wilt dingen onderling afspraken, vastleggen en verdelen. Daar gebruik je een VoF overeenkomst voor.
BV vs VoF
1) Aansprakelijkheid
Een BV is een rechtspersoon. Deze rechtspersoon kan net als een persoon van vlees en bloed aansprakelijk zijn voor fouten die gemaakt worden. Zolang je als eigenaar van de BV niks geks doet, is je eigen privé aansprakelijkheid beperkt. Voor een VoF geldt dit niet. Een VoF is geen rechtspersoon. Alle vennoten van de VoF zijn met hun privévermogen voor 100% aansprakelijk voor schulden van de onderneming. Dat betekent dus dat een schuldeiser ervoor kan kiezen bij jou de gehele schuld te innen als de VoF geen verhaal biedt, ook als jij vindt dat je mede-eigenaar eigenlijk verantwoordelijk is voor de ontstane schuld.
2) Fiscaal voordelig
Een BV is belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting. Het belastingtarief ligt op 20 tot 25%. Daarnaast keert de eigenaar van een BV zichzelf verplicht een salaris uit waarover hij inkomstenbelasting af moet staan. Er bestaan dus twee heffingsmomenten bij twee verschillende rechtssubjecten (de vennootschap en de ondernemer erachter) op een verschillende wijze.
De winst behaald door een VoF wordt belast voor de inkomstenbelasting in box 1. Deze box heeft een progressief tarief wat betekent dat je naar verhouding meer belasting gaat betalen als je inkomen hoger wordt. Het hoogste tarief is 52%. Als eigenaar van een VoF geldt dat je als (startende) ondernemer gebruik maken van de ‘startersaftrek’ en ‘zelfstandigenaftrek’ in de inkomstenbelasting. Er bestaat dus een zogenoemd ‘omslagpunt. Dit omslagpunt ligt tussen de €100.000 en €120.000 winst per jaar. Haal je dit niet? Dan is een VoF fiscaal gezien de meest aantrekkelijke vorm. Je kunt er alsnog voor kiezen om te ondernemen vanuit een B.V. omdat dat aantrekkelijk is vanwege aansprakelijkheidsbeperking, maar dat moet je zelf even inschatten.
Oprichting
Zoals eerder aangegeven moet iedere vennoot iets inbrengen in de vorm van geld, arbeid en/of goederen. De VoF moet om te kunnen handelen worden ingeschreven in het handelsregister bij de Kamer van Koophandel. Een VoF-contract opstellen is niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. Zo kan onder andere zwart op wit beschreven worden wie wat heeft ingebracht en kan worden geregeld worden hoe de winstverdeling zal zijn en wat de bevoegdheden zijn van iedere vennoot. Onaangename verrassingen kunnen dus eenvoudig worden voorkomen. Wil je hier meer over eten? Lees dan hier verder.
Beeindiging
Bij een VoF spreken we van ontbinding wanneer deze wordt beëindigd. Hoe dat precies te werk gaat hangt af van wat er bij oprichting in de overeenkomst is geregeld. Staat hier niks over? Dan wordt de VoF automatisch ontbonden wanneer een van de vennoten de VoF uitschrijft bij de KVK. Het contract kan nog andere situaties noemen met ontbinding als gevolg, maar kan bijvoorbeeld ook de opzegtermijn regelen. Na ontbinding heeft iedere vennoot - nadat de schuldeisers zijn betaald - recht op een deel van de winst. Waar iedereen precies recht op heeft moet blijken uit de overeenkomst. Is daar niks in geregeld, dan krijgt iedereen zijn inleg terug en daarnaast een evenredig aandeel van de winst ten opzichte van zijn inleg. Het spreekt voor zich dat hierover veel onenigheid kan ontstaan. Een overeenkomst is derhalve - nogmaals - geen overbodige luxe.
Meer lezen?
Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.
Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.
