VoF starten? Lees hier hoe je belangrijke risico's afdekt!

Ga je samen ondernemen? Dan zijn er in de basis twee gangbare rechtsvormen. De Besloten Vennootschap (BV) en de Vennootschap onder Firma (VoF). In dit uitgebreide artikel lees je meer over de voordelen, maar ook de risico’s van de VoF. Vanzelfsprekend krijg je van ons de tips hoe je deze risico’s eenvoudig inperkt. Kortom, alle informatie die je niet mag missen als je deze rechtsvorm overweegt.

Voordelen en nadelen van de VOF in een notendop

  • Goedkoop – Je hoeft je alleen in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. De administratieve consequenties – en dus over het algemeen de kosten van je boekhouding en accountant – zijn heel overzichtelijk.
  • Fiscaal aantrekkelijk – Tot een bepaalde winst (circa € 80.000,=) is de VoF een fiscaal aantrekkelijke rechtsvorm, oftewel, je houdt er aan het eind van het jaar gewoon meer aan over dan bij een BV. Deze voordelen zijn het sterkst in de eerste drie jaar van het bestaan.
  • Eenvoudig & snel te starten – Doordat je alleen maar langs de Kamer van Koophandel hoeft, heb je binnen een dag je onderneming in de lucht.
  • Je loopt privé aansprakelijkheidsrisico’s – De voor veel ondernemers belangrijkste reden om niet aan een VoF of eenmanszaak te beginnen is het aansprakelijkheidsrisico. Maak je namelijk schulden? Of loop je risico’s met je onderneming? Dan ben je daar zelf – dus met je privé-vermogen en mogelijk ook het vermogen van je partner – volledig aansprakelijk voor. Schuldeisers kunnen dus letterlijk beslag leggen op je huis en spaargeld. Zowel van jou als van je partner.
  • Bij snelle groei of verkoop van je bedrijf alsnog omzetten in een BV – Verwacht je op korte termijn een (snelle) groei die je wilt financieren met een investeerder? Of verwacht je juist op korte termijn je onderneming te verkopen? Dan is een VoF minder interessant. Een investeerder of mogelijke koper zal namelijk altijd de voorkeur hebben voor een BV als rechtsvorm. Hij of zij zal namelijk aandelen willen en dat kan niet bij een VoF. Daarnaast stelt een VoF hem of haar bloot aan onnodige risico’s. Tot zover de VoF in een notendop. Stel je bent vastberaden in je keuze? Je wilt ondernemen in een VoF als rechtsvorm. Waar moet je dan nog op letten? Kort samengevat gaat het over het borgen en afdekken van risico’s. Hieronder lees je waarom, en hoe je dat regelt.

De gevaren van de VoF – Je dekt ze (deels) met een VoF overeenkomst

De sterkte en aantrekkelijkheid van de VoF als rechtsvorm zit net als bij de Eenmanszaak in de eenvoud. De wet stelt weinig verplichtingen aan de VoF waardoor je vrijwel direct en volledig operationeel kunt zijn met je onderneming. Niet voor niets kiezen enthousiaste beginnende ondernemers in beginsel vaak voor een VoF. Je hebt dan ieder geval een gezamenlijk bedrijf, een bankrekening en je kunt facturen boeken en sturen. Pas als het echt serieus wordt en de risico’s worden groter, is een omzetting van de VoF naar de BV een logische keuze. Maar in die eenvoud schuilt ook direct het gevaar; Ga je namelijk ooit uit elkaar? Zie het dan nog maar eens goed en snel geregeld te krijgen. Zie het als een relatie die na jaren op de klippen loopt en waarin je nooit hebt vastgelegd wie wat heeft ingebracht of bijgedragen. Dat draait onvermijdelijk uit op pittige en slepende discussies, waar je uiteraard geen zin in hebt. Als ondernemer kan je dit een flinke groeivertraging opleveren. Dit voorkom je vrij eenvoudig met een VoF overeenkomst. Je beschrijft hierin zaken als geldinbreng, arbeidsinbreng en winstverdeling. Zo’n VoF overeenkomst is niet verplicht, maar je voorkomt hiermee een hoop ellende als het ooit misgaat en een van de twee partners wil de onderneming verlaten.

een overeenkomst

Beperk privé aansprakelijkheid – check je huwelijkse voorwaarden (of stel ze op)

Stel je gaat samen ondernemen in de VoF? Dan breng je mogelijk allebei vermogen in. Dit noemen we ‘het afgescheiden vermogen’. Ontstaat er ooit een schuld? Dan zullen eventuele schuldeisers eerst aanspraak maken op ‘het afgescheiden vermogen’. Als dat niet voldoende is, kunnen ze aanspraak maken op jullie privé vermogen en bezittingen. Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan doet zo’n schuldeiser dus ook aanspraak op jullie gezamenlijke bezit. Dus mogelijk ook op een eventuele erfenis van je partner. Sluit dus goede huwelijkse voorwaarden af!

Concrete tip : Controleer je huwelijkse voorwaarden zodra je in een VoF onderneemt

Beperk overige aansprakelijkheid – Contracteer professioneel

Aansprakelijk gesteld worden, komt vaak als een verrassing. Veel ondernemers onderschatten dat enorm. Het is namelijk verbazingwekkend eenvoudig en er zijn veel manieren om iemand aansprakelijk te stellen.

Een simpel voorbeeld. Stel je levert steigerhouten planken. Een eenvoudige kernactiviteit. Wat zou daar nu mis kunnen gaan? Maar stel je levert die planken te laat. En een te late levering leidt tot vertraging in de bouw en oplevering van een bedrijfspand. En de aannemer die jouw klant is, komt voor allerlei problemen in de planning te staan. Mensen moeten overwerken en andere leveranciers moeten hun planningen omgooien. En misschien kan het pand net een maand later verhuurd worden. Dat kan veel geld kosten. De aannemer kan jou in zo’n geval aansprakelijk stellen voor gevolgschade. Het is dus zaak dat je zoveel mogelijk verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden afwijst.

Concrete tip : Beperk aansprakelijkheid op 3 manieren

  • Dat doe je allereerst door goede algemene voorwaarden op te stellen, zeker als je met veel verschillende contractpartijen te maken hebt.
  • Daarnaast leg je in overeenkomsten de reikwijdte vast van jouw prestatie, en de termijn en voorwaarden waaronder je die moet leveren. Dat voorkomt vorderingen voor aanvullende schadevergoeding.
  • Als laatste kun je overwegen om niet in privé, maar via een BV deel te nemen in de VoF. Dit heeft fiscale gevolgen, maar die zijn eenvoudig in kaart te brengen met een fiscalist.

VoF omzetten naar een BV? Houd hier rekening mee!

Stel jullie bedrijf groeit. Dan zijn er vaak drie soorten ontwikkelingen die maken dat je jullie VoF wilt omzetten naar een BV.

  1. Je gaat steeds grotere contracten aan. Daarmee nemen ook de risico’s toe.
  2. Om de verdere groei te financieren is er een investeerder in beeld. Hij wil niet alleen zijn netwerk inbrengen, maar ook een financiële injectie geven zodat jullie echt de volgende stap kunnen maken. Zo’n investeerder wil dan een belang in aandelen. Daarvoor zul je je VoF moeten omzetten in een BV.
  3. Je wilt de structuur van je onderneming aanpassen en bepaalde technologie, patenten of vermogen afschermen voor eventuele risico’s of tegenvallers.

In het bovenstaande scenario is het belangrijk om te weten dat de bestaande verplichtingen van je VoF niet automatisch mee gaan naar de BV! Anders zouden je schuldeisers ineens geen verhaal meer kunnen halen bij jou in privé, terwijl je wel die verplichting bent aangegaan. Dat zou te makkelijk zijn. Zij moeten dus meewerken aan een overzetting naar de BV van de lopende contracten.

raket

Kort samengevat

1. Bepaal of de VoF voor jou de juiste rechtsvorm is. Doe eventueel een rechtvormkeuzetest 2. Stel een VoF overeenkomst op. Ben je getrouwd? Check je huwelijkse voorwaarden! 3. Besteed extra aandacht aan contracten met leveranciers & klanten 4. Neem eventueel deel in een VoF vanuit een persoonlijke holding 5. Houd goed in de gaten wanneer je de VoF ontgroeid raakt

Meer weten? Maak gebruik van de gratis hulplijn. Nu ben je waarschijnlijk geen ondernemer geworden om je druk te maken over papierwerk. Het komt ook niet al te vaak voor als het goed is. Daarom helpen wij ondernemers graag met dit soort kwesties. Je kunt altijd gratis even bellen naar +31 (0)20 30 80 675 of contact opnemen.

rick_9045968056
Rick Schmitz linkedin
Rick Schmitz is één van de oprichters van FIRM24 en schreef vroeger artikelen over uiteenlopende onderwerpen m.b.t. het ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 25 april 2024
Gepubliceerd op 9 februari 2018

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24