Hoe zet je als ondernemer een recruitmentbureau in?

Een nieuwe werknemer zoeken gaat niet altijd even gemakkelijk. Het kan zijn dat er bijvoorbeeld veel sollicitanten zijn, of misschien juist te weinig. Ook kan het voorkomen dat je een hele specialistische vacature open hebt staan waarvoor je (bijna) niemand kan vinden. Er zijn dus voor jou als ondernemer een aantal redenen waarom het lastig kan zijn om de juiste kandidaat voor een openstaande vacature te vinden. Hierom zijn recruitmentbureaus in het leven geroepen!

Wat is een recruitmentbureau? 

Een recruitmentbureau wordt ook wel een wervings- en selectiebureau genoemd. Het is een onderneming die mensen kan koppelen aan jouw onderneming. Het bureau zoekt voor je onderneming geschikte kandidaten voor openstaande vacatures. Hierin zijn zij gespecialiseerd en zij hebben vaak een groot netwerk aan potentiële werknemers. In dit netwerk kunnen zij dan kijken of de geschikte kandidaat voor de openstaande vacature van jouw onderneming er tussen loopt. Het voordeel hiervan is dat jij een stuk minder tijd kwijt bent aan werving en selectie voor een geschikte kandidaat. Daarnaast hebben dergelijke bureaus vaak specifieke kennis en kunnen zij daarom betere kandidaten voordragen.

Waar kan een recruitmentbureau je bij helpen? 

Zoals aangegeven is een recruitment bureau een organisatie die jou kan helpen om een openstaande vacature op te vullen. Zij hebben een grote vijver waarin zij geschikte kandidaten kunnen hebben, en deze kunnen zij dan weer koppelen aan jouw onderneming. Het inschakelen van een recruitmentbureau kan een aantal voordelen met zich meebrengen: 

  • Een recruitmentbureau heeft over het algemeen veel ervaring met het koppelen van kandidaten aan ondernemingen, hierdoor kan het bureau goed nagaan welke kandidaat er bij jouw vacature kan passen. 
  • Het kan kosten besparen, op het moment dat jij je niet bezig hoeft te houden met de werving- en selectieprocedure kun jij de tijd en het geld dat je hiermee bespaart voor andere dingen gebruiken. 
  • Door gebruik te maken van een recruitmentbureau kom je waarschijnlijk met meer geschikte kandidaten in contact dan wanneer je gebruik maakt van een reguliere procedure. 
  • Daarnaast kan een recruitmentbureau in sommige gevallen beter op de hoogte zijn van het aanbod dat er is voor de vacature, en hierop voortborduren en advies geven aan jou. 

Nadelen van een recruitmentbureau 

Uiteraard zitten er ook minder goede kanten aan het inschakelen van een recruitmentbureau. Zo moet je natuurlijk niet vergeten dat het inschakelen van een recruitmentbureau kosten met zich meebrengt. De kosten die je dient te betalen zijn afhankelijk van de soort functie waarvoor je zoekt. Als er weinig aanbod is, maakt dit het voor het recruitmentbureau lastiger en kunnen de kosten bijvoorbeeld hoger uitvallen. Je moet dus goed nagaan of de kosten die je bespaart afwegen tegenover de kosten die je maakt bij het inschakelen van een dergelijk bureau. 

Hoe te werk gaan? 

Op het moment dat jij denkt dat het inschakelen van een recruitmentbureau voor jou goed van pas kan komen, dien je stapsgewijs te werk te gaan. 

  1. Als allereerste dien je na te gaan wat je eigen behoeften zijn: wat is de functie die vervuld moet worden, wat zijn de kwalificaties die een recruiter nodig heeft om dit te bewerkstelligen?
  2. Vervolgens kun je op zoek gaan naar een geschikt bureau. Kijk goed naar wat je nodig hebt. Kijk naar de specialisatie van het bureau, matcht die wel met jouw behoeften? 
  3. Vervolgens kun je een gesprek met hen inplannen. Hier moet je goed duidelijk maken waar je naar op zoek bent en wat je eisen zijn. Op deze manier kunnen jullie beide het beste uit de samenwerking halen. 
  4. Vervolgens gaan zij het werk doen waarvoor jij ze hebt ingehuurd. Zij gaan op zoek naar geschikte kandidaten, op het moment dat zij deze hebben gevonden zullen ze deze aan jou voordragen. Jij kan dan met de betreffende kandidaten gesprekken inplannen en eventueel de openstaande vacature aanbieden!
  5. Evalueer het proces. Het is verstandig om bij het recruitmentproces betrokken te blijven. Als je dit niet doet, kan het zijn dat er miscommunicaties niet op tijd worden gezien of iets dergelijks. Ga ook goed na of het proces inderdaad succesvol en voor herhaling vatbaar is geweest, dat kan de keuze voor de volgende keer weer gemakkelijker maken. 

Tot slot

Heb jij nog vragen over de recruitment sector, of wil je weten of een recruitmentbureau een goede oplossing zou zijn voor jouw openstaande vacatures? Of wil je graag om andere redenen contact met ons opnemen? Klik dan hier voor een gratis check-gesprek. Voor andere blogs, kun je hier kijken!

Jason Buck linkedin
Jason is Juridisch content schrijver bij FIRM24 en daarnaast student rechtsgeleerdheid.
Bijgewerkt op 23 november 2023
Gepubliceerd op 15 november 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24