Het uitkopen van een mede-aandeelhouder: stappen en overwegingen

Het uitkopen van een aandeelhouder, ook wel buyout genoemd, is een financiële transactie waarbij een groep investeerders of een andere partij de aandelen van een aandeelhouder koopt zodat die aandeelhouder niet meer in het bedrijf zit. Denk je erover na om een aandeelhouder uit te kopen? In dit artikel vertellen we je alles over zo’n uitkoop.

Op welke manieren kan je een medeaandeelhouder uitkopen?

Er zijn drie manieren om de aandelen van een aandeelhouder te kopen:

  • Uittredingsprocedure: de aandeelhouder kan zelf aan de andere aandeelhouder(s) verzoeken om zijn of haar aandelen over te kopen. Dit verzoek kan alleen worden ingesteld als de rechten van de uittredende aandeelhouder worden geschaad door de andere aandeelhouder(s). 
  • Squeeze-out-procedure: deze procedure komt aan bod als andere aandeelhouders van een aandeelhouder verlangen dat hij of zij de aandelen verkoopt. Dit heet ook wel de uitstotingsprocedure. Voor een uitstotingsprocedure gelden twee eisen. Ten eerste moet het worden ingesteld door aandeelhouders met minstens 33% van de aandelen van een onderneming. Ten tweede moet de aandeelhouder met zijn of haar gedragingen als aandeelhouder het belang van de onderneming schaden.
  • Uitstootprocedure: 95%-aandeelhouder: een aandeelhouder met 95% van de aandelen en van het stemrecht kan de andere aandeelhouder(s) uitstoten. Je moet dan een redelijke prijs voor de aandelen betalen. De rechter beoordeelt de vordering en zal de uitstootprocedure 95%-aandeelhouder alleen afwijzen als het in strijd komt met een van de volgende belangen van de minderheidsaandeelhouder(s): de overdracht leidt tot ernstige schade of het gaat om een bijzonder zeggenschapsrecht.
aandeelhouder

Wat zijn de redenen voor het uitkopen van een aandeelhouder?

Er zijn veel verschillende redenen waardoor een aandeelhouder wordt uitgekocht. Hier volgen een aantal veel voorkomende redenen:

  • Conflict: er kunnen conflicten ontstaan tussen aandeelhouders van een bedrijf, waardoor het moeilijk wordt om samen te werken en het bedrijf te laten groeien. In zo’n geval is het uitkopen van een aandeelhouder een oplossing om het conflict op te lossen.
  • Financiering: daarnaast kan het uitkopen van een aandeelhouder gebruikt worden om nieuwe financiering te verkrijgen voor het bedrijf. Als een aandeelhouder zijn of haar aandelen verkoopt aan investeerders, kan dit voor het bedrijf financiële middelen opleveren die het bedrijf nodig heeft om verder te groeien. 
  • Controle: ook kan het voorkomen dat de overige aandeelhouders de controle willen behouden over het bedrijf, en kan het uitkopen van een aandeelhouder een manier zijn om dit te bereiken. Dit kan het geval zijn als een aandeelhouder niet langer actief of constructief bijdraagt aan het bedrijf, of wanneer de aandeelhouder conflicten veroorzaakt met anderen. 
  • Overname: het uitkopen van een aandeelhouder is een manier van een bedrijfsovername. Als een investeerder of een ander bedrijf de aandelen koopt van een aandeelhouder, kan dat leiden tot een overname van het bedrijf. 
  • Toekomstplannen: een aandeelhouder kan zijn of haar aandelen ook verkopen omdat hij of zij andere plannen heeft voor de toekomst. Dit kan het geval zijn wanneer de aandeelhouder geld nodig heeft om een nieuw bedrijf op te starten of om in te zetten op een andere investering.

Waar moet je op letten als een aandeelhouder wordt uitgekocht? 

Wanneer een aandeelhouder wordt uitgekocht, moet je letten op de volgende zaken:

  • Zorg ervoor dat er een eerlijke prijs wordt overeengekomen voor de aandelen. Maak hierbij gebruik van professioneel advies, zoals een financieel adviseur of advocaat, om ervoor te zorgen dat er een redelijke prijs wordt afgesproken. Bij Firm24 koppelen we je aan zo’n adviseur. 
  • Lees de voorwaarden van de uitkoop goed door en zorg ervoor dat je begrijpt wat er van je verwacht wordt. Voorbeelden van zulke voorwaarden zijn de manier waarop de aandelen worden verkocht of de termijn waarbinnen de buyout moet plaatsvinden. 
  • Overweeg andere opties voordat je besluit om de aandeelhouder uit te kopen. Misschien is het beter om te wachten tot de waarde van het bedrijf is toegenomen of zijn er andere manieren om het conflict op te lossen.
  • Bespreek de belastingconsequenties met een belastingadviseur of advocaat. Zoek uit wat de gevolgen zijn voor je belastingaangifte en hoe je deze kunt beperken.

Wat zijn voor- en nadelen van het uitkopen van een aandeelhouder? 

Er zijn verschillende voor- en nadelen van het uitkopen van een aandeelhouder. Allereerst vier voordelen en daarna vier nadelen. De voordelen van een uitkoop hangen sterk samen met de redenen voor een uitkoop.

Voordelen

  • De uitkoop kan zorgen voor nieuwe financiering voor het bedrijf.
  • De uitkoop is een manier voor aandeelhouders om controle te behouden over het bedrijf.
  • Door uitkoop kunnen interne conflicten worden opgelost.
  • De aandeelhouder kan na de uitkoop verder met zijn of haar eigen toekomstplannen. 

Nadelen

  • Het uitkopen van een aandeelhouder kan een duur proces zijn en de aandeelhouder kan niet altijd de prijs krijgen die hij of zij verwacht voor zijn of haar aandelen.
  • De belastingconsequenties van de uitkoop kunnen complex zijn. Daardoor is professioneel advies op dit vlak essentieel.
  • In sommige gevallen kan een uitkoop leiden tot werkloosheid en andere negatieve gevolgen voor werknemers van een bedrijf.
  • Door de uitkoop kan het bedrijf veranderen, wat kan leiden tot onzekerheid en onrust onder de werknemers.

Het uitkopen van een aandeelhouder is niet altijd de beste oplossing voor een bedrijf. Het is belangrijk om alle mogelijke gevolgen te overwegen, voordat er een beslissing wordt genomen.

Het uitkopen van een aandeelhouder via Firm24 - Stappenplan

Je moet de volgende stappen ondernemen wanneer je een mede-aandeelhouder liever ziet verdwijnen:

  1. In gesprek met de aandeelhouder: Ga met de desbetreffende aandeelhouder in gesprek. Misschien is hij of zij helemaal niet op de hoogte van de onenigheid en is hij of zij meer dan bereid om de situatie op te lossen. Dan hoeft er misschien helemaal niemand te worden uitgekocht.
  2. Controleer de aandeelhoudersovereenkomst: Check de aandeelhoudersovereenkomst die is opgesteld toen de aandeelhouder zijn aandeel kocht. Daarin wordt meestal vastgesteld wat de waarde van het aandeel is en tegen welke prijs de aandeelhouder dus kan worden uitgekocht.
  3. Uitkoopmethoden: Is er geen aandeelhoudersovereenkomst opgesteld? Dan kan iemand, afhankelijk van de situatie, op drie manieren worden uitgekocht: via de uittredingsprocedure, de squeeze-out methode en de uitkoop van kleine aandeelhouders. 
  4. Advies van Firm24: Schakel een adviseur in, zoals een van onze adviseurs bij Firm24, zodat je altijd verzekerd bent van het beste advies bij het maken van je keuzes.

Het uitkopen van een aandeelhouder via Firm24

Firm24 helpt jou dus bij deze uitkoopprocedure! Plan een adviesgesprek in met een advocaat, waarna je een offerte op maat ontvangt voor het uitkopen van een aandeelhouder. Of plan een gratis adviesgesprek in met één van onze adviseurs om verder op weg geholpen te worden.

Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.
Bijgewerkt op 11 april 2024
Gepubliceerd op 14 februari 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24