Je mede-aandeelhouder uitkopen: het stappenplan

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je je mede-aandeelhouder wilt uitkopen. Misschien was je hem of haar al jaren beu en werkte hij of zij de groei van je BV alleen maar tegen. Of misschien merkte je de laatste tijd dat hij of zij niet genoeg interesse meer toonde in het bedrijf en is de rol van aandeelhouder niet meer logisch. In deze blog lees je welk stappenplan je moet ondernemen om je mede-aandeelhouder uit te kopen, wat de reden dan ook is. Lees daarom snel verder!
Het stappenplan
Aandeelhouders kunnen natuurlijk niet zomaar worden uitgekocht. Dat zou anders voor nogal wat chaos zorgen wanneer er onenigheid is binnen het bedrijf. Daarom moet je de volgende stappen ondernemen wanneer je een mede-aandeelhouder liever ziet verdwijnen:
- Ga met de desbetreffende aandeelhouder in gesprek. Misschien is hij of zij helemaal niet op de hoogte van de onenigheid en is hij of zij meer dan bereid om de situatie op te lossen. Dan hoeft er misschien helemaal niemand worden uitgekocht.
- Check de aandeelhoudersovereenkomst die is opgesteld toen de aandeelhouder zijn aandeel kocht. Daarin wordt meestal vastgesteld wat de waarde van het aandeel is en tegen welke prijs de aandeelhouder dus kan worden uitgekocht.
- Is er geen aandeelhoudersovereenkomst opgesteld? Dan kan iemand op drie manieren worden uitgekocht, afhankelijk van de situatie:
- De uittredingsprocedure. Die procedure wordt meestal in gang gezet wanneer een aandeelhouder zich niet meer op zijn gemak voelt tussen zijn mede-aandeelhouders, of wanneer hij of zij vrijwillig wil uittreden. Dan kan hij of zij zijn mede-aandeelhouders ‘dwingen’ om zijn of haar aandelen over te nemen.
- De ‘squeeze-out’ methode. Wanneer een aandeelhouder door zijn of haar gedrag binnen het bedrijf schade heeft aangericht, dan kan hij of zij door zijn of haar mede-aandeelhouders worden gedwongen om zijn of haar aandelen te verkopen. Voordat je als aandeelhouder, of als groep aandeelhouders, je mede-aandeelhouder kan uitkopen via de squeeze-out methode, dan moet je of jullie wel 33% van de aandelen bezitten. Daarnaast moet je natuurlijk ook kunnen bewijzen dat de aandeelhouder schade heeft aangericht.
- Uitkoop kleine aandeelhouders. Wanneer jij, of jullie, als aandeelhouder(s) 95% van de aandelen en het stemrecht bezit(ten), dan kun je of jullie kleine aandeelhouders, die dus de overige 5% bezitten, uitkopen. Dit kun je wel alleen doen als de kleine mede-aandeelhouder hier geen ernstige schade door oploopt. Ook wanneer er in de statuten staat dat de kleine aandeelhouder een bijzonder soort aandelen heeft gaat deze methode niet op.
- Schakel een adviseur in, zoals een van onze adviseurs bij Firm24, zodat je altijd verzekerd bent van het beste advies bij het maken van je keuzes.
Regel nu het uitkopen van jouw aandeelhouder!
Wil je graag al jouw vragen beantwoord krijgen in een adviesgesprek of een offerte aanvragen? Plan dan een intakegesprek via deze pagina. De specialist neemt binnen 48 uur contact met je op!
Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.
Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.
