De KVK kosten: wat is de kostenverhoging?

Iedereen die een onderneming wil opzetten krijgt ermee te maken: de Kamer van Koophandel (KVK). Jezelf inschrijven in het handelsregister van de KVK is als ondernemer namelijk verplicht. Maar wanneer je nieuw bent in het universum van ondernemers heb je misschien geen idee wat de KVK nu eigenlijk precies inhoudt en wat de kosten inschrijving KVK precies zijn. Dat snappen we helemaal! Sinds kort zijn de kosten inschrijving KVK in het handelsregister verhoogd. In deze blog lees je daarom alles over de KVK en kom je te weten hoeveel de KVK kosten nu eigenlijk zijn.

De KVK in een notendop

Wanneer je hebt besloten om producten of diensten te gaan verkopen buiten je familiaire kring, dan word je door de overheid gezien als ondernemer. Dit betekent dat je volgens de wet verplicht bent om je in te schrijven in het handelsregister van de KVK. Dit gebeurt tegen een tarief, ook wel de KVK kosten genoemd, die onlangs zijn verhoogd. In het handelsregister van de KVK staan alle ondernemingen en andere organisaties die deelnemen aan de Nederlandse economie geregistreerd. Naast het registreren van ondernemers en organisaties heeft de KVK als taak om iedere ondernemer te voorzien van de juiste informatie en het juiste advies. 

Een paar belangrijke KVK extra’tjes 

Nadat je als ondernemer het inschrijven bij de KVK hebt afgerond en de KVK kosten hebt betaald, ontvang je een KVK-nummer. Dit is een unieke cijfercombinatie waaronder jij in het handelsregister geregistreerd staat. Je kunt daarnaast ook een KVK uittreksel aanvragen tegen KVK kosten. Dit KVK uittreksel is een formulier met alle informatie over jouw onderneming. Dit KVK uittreksel kan zowel door jou als door andere ondernemingen en organisaties worden aangevraagd tegen KVK kosten. De KVK kosten hiervoor zijn € 2,60 per niet gewaarmerkt uittreksel en € 8,45 per gewaarmerkt uittreksel. 

De KVK kosten en de KVK kosten verhoging

Onlangs heeft de Kamer van Koophandel besloten om de KVK kosten te verhogen. Alleen gaat voor niks de zon op, dat weet je als ondernemer waarschijnlijk maar al te goed. Aan jezelf inschrijven bij de KVK hangen KVK kosten aan vast. De kosten inschrijving KVK staan momenteel op € 75. Voorheen waren de kosten inschrijving KVK maar € 50. Dit betekent dat de KVK kosten voor het inschrijven bijna met 50% gestegen zijn. Deze kosten verhoging van de KVK is wel een beetje vreemd, aangezien de KVK deels commercieel is en regelmatig een subsidie toegeschoven krijgt. Toch zul je als startende ondernemer niet aan de KVK kosten ontkomen. Gelukkig hoef je de KVK kosten slechts één keer te betalen, namelijk aan de start. 

Nog vragen over KVK kosten? Firm24 helpt je graag!

Heb jij na het lezen van deze blog nog vragen over de KVK, de kosten inschrijving KVK of andere KVK kosten? Dan helpen wij van Firm24 je maar al te graag! Plan daarom vandaag nog een gratis check-gesprek in! Dan weet je zeker dat je snel voorzien wordt van het juiste advies. Wil je liever zelf eerst nog even wat meer informatie verzamelen via onze website? Ook dat kan! We verwijzen je daarbij graag door naar onze blogs!

Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.
Bijgewerkt op 18 december 2023
Gepubliceerd op 16 november 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24