Minimumloon anno 2024 - hoe zit dat nou?

Je hebt het misschien al wel gemerkt, alles om je heen wordt duurder. Als de prijzen stijgen, dan doen de lonen dit ook. Het minimumloon ligt volgend jaar ook weer hoger dan voorheen. Bovendien zal er voortaan een minimumuurloon gelden per 1 januari 2024 en zullen de minimum maand-, week- en daglonen verdwijnen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het minimumloon voor aankomend jaar.

Wat is een minimumloon?

De wet bepaalt dat er een bepaald loon is wat werknemers minimaal bruto moeten verdienen. Dit is vastgelegd in de Wet MinimumLoon (WML). Per jaar wordt de hoogte van dit bedrag twee keer opnieuw bepaald. Dit gebeurt op 1 januari en 1 juli. Het minimumloon maakt onderscheid tussen leeftijdsgroepen. Voor werknemers boven de 21 jaar geldt een ander minimumloon dan werknemers die jonger zijn dan 21 jaar. Voor de laatstgenoemde geldt namelijk een minimumjeugdloon. Dit jeugdloon stijgt per jaar dat de leeftijd toeneemt. 

Wat is het minimumloon per 2023?

Per 1 januari 2024 gaat het minimum bruto (jeugd)loon er dus anders uitzien. Er zal voortaan namelijk een minimumuurloon worden gehanteerd. Dit is een vast uurloon voor werknemers die ouder zijn dan 21 jaar. Voor werknemers die jonger zijn dan 21 jaar geldt het minimumjeugdloon per uur. Het minimumuurloon zal voor alle werknemers in ieder bedrijf hetzelfde zijn. 

LeeftijdMinimumuurloon
21 jaar en ouder€ 13,27
20 jaar€ 10,62
19 jaar€ 7,96
18 jaar€ 6,64
17 jaar€ 5,24
16 jaar€ 4,58
15 jaar€ 3,98

 

 

 

 

 

 

 

Door de verandering naar minimumuurloon is het lastig vergelijken met eerdere jaren of er daadwerkelijk een stijging is van het minimumloon. Goed nieuws, want er is wel degelijk een stijging! De stijging ligt tussen de 3,75% en de 15%. Vooral wanneer een werknemer 40-uur werkt, is de stijging het hoogste.

Is er ook een maximumloon?

Volgens de wet is er geen maximumloon. Een loon mag dus eigenlijk elke waarde aannemen zolang het minimumloon maar wordt uitgekeerd. In grotere bedrijven zijn er vaak wel normen en schijven die bepaalde lonen toeschrijven aan bepaalde functies. Het zou natuurlijk oneerlijk zijn als de CEO van een bedrijf veel meer zou verdienen dan iemand anders die een soortgelijke functie bekleedt. Loon hoort daarom ongeveer evenredig verdeeld te worden. Als jij een promotie krijgt verdien je natuurlijk meer maar moet dit wel binnen redelijke grenzen vallen.

Betaal jij wel genoeg?

Het is belangrijk dat jij genoeg loon betaalt in de huidige arbeidsmarkt. De prijzen zijn enorm aan het stijgen door de hyperinflatie en als bedrijf kan je hier niet op achterblijven. Als jij dusdanig weinig loon uitkeert, dat zelfs het wettelijk minimumloon niet wordt behaald, dan ben je in overtreding van de wet. Het is namelijk de plicht van werkgevers om voldoende loon te geven. Het minimumloon geldt voor al jouw werknemers, ook als ze een flexibel contract hebben of uit het buitenland komen. Zorg dus dat je als het op de loonstroken aankomt, alles in orde hebt. Anders kunnen er klachten of sancties volgen.

Pinpas

Vragen?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of wil je advies over jouw specifieke situatie. Schroom dan niet om contact op te nemen met één van onze specialisten.

Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.
Bijgewerkt op 9 januari 2024
Gepubliceerd op 15 december 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24