Ondernemen in 2024: dit zijn alle nieuwe wetten en regels!

Een nieuw jaar betekent ook nieuwe wetten en regels. Van een nieuwe omgevingswet tot een verplichte veiligheidscoördinator: ook voor ondernemers staat er in 2024 het een en ander te veranderen. Omdat deze wetten en regels een grote impact kunnen hebben op jou als ondernemer is het belangrijk om goed up to date te zijn. Daarom bespreken we in deze blog alle nieuwe wetten en regels die voor jou als ondernemer van belang zijn.

Wat staat ons te wachten in 2024?

Om een wet daadwerkelijk te wijzigingen moeten er een aantal belangrijke stappen worden doorlopen. Allereerst moeten zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer instemmen met de wetswijziging. Bovendien moet de ingangsdatum bekend zijn. Er zijn daarom een aantal wetten en regels die naar waarschijnlijkheid ingaan vanaf 1 januari 2024, maar waarbij dit nog niet helemaal duidelijk is. Hieronder bespreken we daarom alles wat zeker verandert vanaf 1 januari en de wetten en regels die naar waarschijnlijkheid veranderen. 

Dit verandert er vanaf 1 januari 2024

De nieuwe omgevingswet 

Allereerst zal er een nieuwe omgevingswet komen. Voorheen moest een ruimtelijk project aan allerlei verschillende wetten en regels worden getoetst. Deze verschillende wetten worden vanaf 1 januari samengenomen in de nieuwe Omgevingswet. Hierdoor kan een ruimtelijk project in één keer getoetst worden aan alle regels en wordt het makkelijker om een vergunning aan te vragen. In deze blog lees je alles over deze nieuwe omgevingswet. 

Geen plastic bestek en wegwerpservies meer

Een andere wijziging is het verbod op plastic bestek en wegwerpservies binnen de horeca. Wanneer je nu nog gebruikmaakt van plastic bekers of wegwerpservies, zal dit vanaf 1 januari 2024 anders moeten. Het kan zijn dat deze nieuwe wet onhaalbaar is voor jouw bedrijf. In enkele gevallen is een vrijstelling mogelijk. In dat geval moet minimaal 75% van de verpakkingen hergebruikt worden. 

Verbod op e-sigaretten met smaakje

Vanaf januari 2024 is het niet meer toegestaan om e-sigaretten met een smaak te verkopen. Een uitzondering hierop is tabaksmaak. 

Aanpassing van het minimumloon 

Een grote verandering is de verhoging van het minimumloon. Vanaf 2024 zal het minimumloon per uur berekend worden in plaats van per maand. Bovendien zal het omhoog gaan van € 11,51 per uur op basis van 40 uur naar € 13,27 per uur op basis van 40 uur werk. 

Een verplichte veiligheidscoördinator in de bouw

Doet jouw onderneming aan bouw- of sloopwerkzaamheden? Dan moet jij vanaf januari een veiligheidscoördinator in dienst hebben. Deze nieuwe regel is aangenomen om voor meer veiligheid te zorgen in de bouwsector en om ongelukken te voorkomen. 

Afval rond je bedrijfsterrein? De gemeente bepaalt hoe en wat!

Een onderdeel van de nieuwe omgevingswet is het omgevingsplan. Hierin staat onder andere dat gemeenten zelf mogen bepalen hoe bedrijven hun omgeving schoon moeten houden. Omdat de gemeenten tot het jaar 2032 hebben om deze regels vorm te geven, is het tot die tijd verplicht als ondernemer om afval rond je bedrijf op te ruimen. Dit gaat enkel om afval van jouw bedrijf producten in een straal van 25 meter rond je pand. 

Deze wijzigingen worden verwacht vanaf 1 januari 2024

Bezwaar WOZ en bpm 

Wanneer je bezwaar maakt op de WOZ en de bpm, dan kan het zijn dat je kosten kwijt bent voor rechtsbijstand. De vergoedingen hiervoor worden waarschijnlijk lager. Een andere wijziging heeft betrekking op de proceskostenvergoeding. Deze wordt momenteel betaald aan de bezwaar bureaus, maar zal naar verwachting vanaf 2024 direct betaald worden aan de bedrijven.

Een verhoging van de accijns op alcohol

Een verwachte wijziging is de verhoging van de alcoholaccijns met 16,2%. Hierdoor zal de prijs van alcohol een stuk omhoog gaan en betaalt de klant voor een krat bier € 0,50 meer en voor een fles wijn ongeveer € 0,13. 

Verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken stijgt

Een andere verwachte wijziging is de stijging van de gebruiksbelasting op alcoholvrije dranken als frisdrank en vruchtensap. Deze verbruiksbelasting zal naar verwachting stijgen tot € 26,13 per 100 liter. 

Onbelaste reiskostenvergoeding 

Naar verwachting zal de onbelaste reiskostenvergoeding van € 0,21 naar € 0,23 gaan. Tot dit bedrag mag je de reiskosten voor je werknemers onbelast vergoeden. Een hogere vergoeding mag ook, maar in dat geval wordt dit als loon gezien.

Belastingvrij ov-kaart voor je werknemers

Het wordt straks waarschijnlijk makkelijker om een ov-kaart te vergoeden voor je werknemers zonder hier belasting over te moeten betalen. Wanneer de werknemer de ov-kaart enkel zakelijk gebruikt, hoeft hij of zij hier geen loonheffing meer over te betalen. 

Minder belasting over geld derdengeldenrekening

Momenteel betaal je 6,17% belasting over het geld van een derdengeldenrekening. Naar verwachting zul je hier minder belasting over gaan betalen, namelijk 0,36%. Dit komt omdat het op dit moment gezien wordt als een belegging. Vanaf 2024 zal het waarschijnlijk als banktegoed worden gezien. 

Betalingskorting voorlopige aanslag inkomstenbelasting

Vanaf 1 januari 2024 is de verwachting dat de betalingskorting die je krijgt wanneer je in één keer de voorlopige aanslag inkomstenbelasting betaalt, verdwijnt. 

MKB-winstvrijstelling 

De MKB-winstvrijstelling is 14%, maar zal naar alle verwachting dalen naar 12,7%. Deze vrijstelling zorgt ervoor dat je belastbare winst minder is na de ondernemersaftrek. 

Zelfstandigenaftrek gaat omlaag 

Met de zelfstandigenaftrek mag je een bepaald bedrag aftrekken van je winst. Hierdoor hoef je geen belasting te betalen over dit bedrag. Op dit moment gaat het nog om een bedrag van € 5.030, maar dit zal waarschijnlijk verlaagd worden naar € 3.750. 

Tarief box 3 stijgt sneller dan verwacht

Het tarief in box 3 zal van 32% naar 34% gaan in 2024. 

Aftrek giften in vennootschapsbelasting

Vanaf 2024 zullen de belastingregels voor giften aan goede doelen met een ANBI of SBBI status strenger zijn. Bij vennootschapsbelasting vervalt de aftrek voor zakelijke giften. Momenteel is nog 50% aftrekbaar tot een bedrag van € 100.000. In 2024 wordt een gift aan goede doelen waarschijnlijk ook niet meer gezien als winstuitdeling. 

BOR en DSR 

De BOR staat voor de Bedrijfsopvolgingsregeling en de DSR staat voor de Doorschuifregeling. Naar verwachting zullen allebei de regelingen enkel nog voor het ondernemingsvermogen zijn. Op dit moment kunnen de regelingen ook nog gebruikt worden voor vermogen uit verhuur van onroerende zaken. 

Herinvesteringsreserve wordt ruimer

De HIR staat voor herinvesteringsreserve. Deze kan je gebruiken wanneer je stopt met een deel van je onderneming als gevolg van een overheidsmaatregel. Op dit moment kan je de HIR gebruiken om later belasting te betalen, maar straks mag je deze waarschijnlijk ook gebruiken wanneer je wil investeren in een andere onderneming. 

Energie-investeringsaftrek lager en verlengd

De energie-investeringsaftrek zal naar verwachting verlaagd worden van 45,5% naar 40%. Het voordeel is wel dat deze verlengd wordt tot en met het jaar 2028. Als ondernemer mag je aanspraak maken op de energie-investeringsaftrek wanneer je investeert in duurzame bedrijfsmiddelen. 

Tot slot 

Hopelijk hebben we je een beetje op weg kunnen helpen! Heb je nog andere vraagstukken? Neem een kijkje tussen onze andere blogs of plan een gratis check-gesprek in om al je vragen te stellen aan een Firm24 specialist!

Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.
Gepubliceerd op 8 december 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00