Veel ondernemers kunnen niet genoeg krijgen van ondernemen. Bruis jij ook van de nieuwe ideeën en concepten? Dan overweeg je misschien ook om een eenmanszaak naast je BV te nemen. Een slimme zet? Of een grote fiscale blunder? Lees het onderstaande artikel waarin met een voorbeeld wordt uitgelegd wat er kan gebeuren. En hoe jij deze verrassing voorkomt.

Van idee op Ibiza tot tweede onderneming

Na maanden wikken en wegen weet Maarten het zeker: hij gaat een tweede onderneming starten. Hij had dit idee al maanden, maar tijdens zijn vakantie op het zonovergoten Ibiza heeft hij de knoop definitief doorgehakt. Het concept is nog te klein voor een tweede BV, maar een eenmanszaak naast zijn BV is een goede optie. Maar wat vindt de Belastingdienst van deze constructie? Je leest het hieronder.

Eén bedrijf succesvol, tweede bedrijf ernaast, geen probleem toch?

Maarten heeft al jaren een groot tuincentrum in Badhoevedorp. Met zo’n 20 man aan personeel is GARDEN24 B.V. de grootste in de regio. Heel Amsterdam komt naar het tuincentrum om hun balkons en tuintjes te voorzien van bloemen en planten. Maarten heeft jaren geleden een deeltijd-opleiding gevolgd voor binnenhuisarchitect en zou daar graag iets mee doen. Maar omdat GARDEN24 zo’n succes is, heeft hij daar tot heden niets mee gedaan.

Lees ook: Heb je een BV opgericht?:

Voorkom dat je deze blunder begaat

Wat begon als een goed idee..

Toch blijft het kriebelen en besluit hij, naast zijn functie als DGA van het tuincentrum, wat te gaan doen als binnenhuisarchitect. Wat begon als zomaar een idee, begint na enkele maanden toch serieuze vormen aan te nemen. In slechts 4 maanden tijd heeft Maarten al voor 4 huizen de inrichting ontworpen. Maar hoe zit het eigenlijk met de risico’s van een eenmanszaak naast zijn BV?

…eindigt in een fiscale koude douche

Op zondagavond besluit Maarten de jaarlijkse aangifte te doen over zijn inkomen vanuit de eenmanszaak. Hij geeft echter de aftrekposten en de MKB-winstvrijstelling wel op bij de Belastingdienst tijdens het invullen van zijn inkomstenbelasting. Maar heeft hij daar wel recht op? Na een paar weken valt de blauwe envelop van de Belastingdienst op de deurmat en de fiscus geeft de volgende correcties aan:

  • Maarten heeft geen recht op de aftrekposten;
  • Maarten heeft geen recht op de MKB-winstvrijstelling;
  • Maarten dient zichzelf alsnog het minimum DGA-salaris van €46.000,- uit te keren.

Maarten is het hier niet mee eens en besluit een advocaat in handen te nemen. Het loopt uit tot een zaak, maar de rechter geeft de Belastingdienst gelijk en Maarten zal de correcties moeten doorvoeren. Een enorme financiële domper!

Als je deze 2 dingen niet weet, is de kans groot dat ze je geld gaan kosten

  1. Geen recht op aftrekposten Wat Maarten niet wist is dat hij 390 uur per jaar te weinig werkt in zijn eenmanszaak om in aanmerking te komen voor aftrekposten en de MKB-winstvrijstelling. Een ondernemer komt pas in aanmerking voor deze aftrekposten wanneer hij minimaal 1225 uur heeft gewerkt voor zijn eenmanszaak. De belangrijkste aftrekposten zijn: de Startersaftrek en de Zelfstandigenaftrek.
  2. DGA-Salaris Maarten heeft veel tijd gestopt in zijn functie als binnenhuisarchitect en de omzet van  GARDEN24 viel daardoor afgelopen jaar wat tegen. Daardoor kan Maarten zichzelf niet het verplichte DGA-salaris van €46.000,- uitbetalen. Hij besloot daarom €28.000,- uit te keren.  Dat mag, maar je moet dan wel de verlaging van het DGA Salaris afstemmen met de Belastingdienst.

Met deze 3 stappen voorkom je een mogelijk naheffing

Maarten kan de volgende stappen nemen zodat hij niet voor een tweede keer voor een dure verrassing komt te staan:

  • Maarten had er goed aan gedaan zijn boekhouding en administratie uit te besteden. Hij had daarmee niet alleen geld, maar ook flink wat tijd bespaard. Immers, jaarrekening, alle belastingaangiften en de (salaris)administratie in 1 keer goed regelen kost maandelijks veel tijd. Door dat uit te besteden aan een partij, kom je minder snel voor een dure verrassing te staan.
  • Maarten heeft gekozen voor de eenmanszaak in plaats van een BV. Dit heeft hij gedaan omdat hij in de veronderstelling was dat een BV oprichten duur is. Maarten kan al online een BV oprichten vanaf €250,-.  Gelukkig kan Maarten alsnog zijn eenmanszaak omzetten in een BV. Zo kan hij volgend jaar gebruik maken van alle voordelen van een BV.
  • Maarten had ervoor kunnen kiezen om een lager DGA salaris aan zichzelf uit te keren. Want als de omzet van de BV echt te laag is om dat salaris te kunnen dragen, dan hoeft het niet van de Belastingdienst. Immers niemand heeft er wat aan als GARDEN24 BV failliet gaat door te hoge loonkosten. ook de Belastingdienst niet. Je moet de verlaging van het DGA Salaris echter wel vooraf afstemmen met de Belastingdienst.

Vragen? Wat aannames checken of iets zeker weten? Liever eerst sparren over een eenmanszaak naast je BV? Neem dan contact op via legal@firm24.com of 020 -3080675.

Meer lezen