Eenvoudig online jouw tweede BV oprichten?
Klik hier!
Ondernemers zijn ambitieuze mensen en dus gebeurt het steeds vaker dat ze ervoor kiezen om een tweede bedrijf te beginnen. Het kan zo zijn dat de zaken heel goed gaan en je hierom wil gaan uitbreiden, maar ook kan het zo zijn dat je het wegens wat tegenvallers het over een andere boeg gooit. Hoe dan ook is het nodig om zowel juridische stappen te maken en jouw planning anders in te delen. In deze blog lees je wat jij moet weten voordat jij een tweede bedrijf begint.
Iedere situatie is anders en dus is dit een vraag die niet met ja of nee kan worden beantwoord. Toch is het belangrijk om te weten dat de inhoud van jouw twee bedrijven bepalend is voor het succes van de twee naast elkaar. Als de werkzaamheden van bedrijf 1 compleet anders zijn dan die van bedrijf 2, kan het erg moeilijk worden om de twee te combineren. Als de werkzaamheden wél raakvlakken hebben, dan kan je uit één netwerk putten waardoor het makkelijker wordt om jouw tijd te verdelen. Daarnaast scheelt het ook als jouw eerste bedrijf al helemaal op de rit is en zeer goed functioneert. In dat geval kan je meer tijd investeren in bedrijf twee wat de kans op succes laat toenemen.
Ondernemers beginnen vaak een tweede bedrijf omdat zij nieuwe ideeën hebben die zij willen uitwerken. Door een tweede bedrijf te beginnen maak je het mogelijk om nieuwe bedrijfsactiviteiten te verrichten en op een andere manier geld te verdienen. Het grootste nadeel hierbij is dat het besturen van twee bedrijven tegelijk veel tijd kost waardoor er vaak een situatie ontstaat waarin er te weinig energie in beide bedrijven wordt gestoken. Je kan nou eenmaal niet alles tegelijk. Het is meestal meer winstgevend om tijd en geld in de ontwikkeling van één bedrijf te steken dan om twee bedrijven met halve input te drijven. Toch is het voor sommige ondernemers die een duidelijke visie hebben wél te combineren en in dat geval kan jij je krachten op meer vlakken inzetten door het hebben van een tweede bedrijf.
Als ondernemer is het mogelijk om van verschillende rechtsvormen eigenaar te zijn. Zo kan je naast het hebben van een eenmanszaak, een andere rechtsvorm besturen. Denk daarbij aan een BV of een VoF. Klik hier om deze gemakkelijk bij Firm24 op te richten. Als je ervoor kiest om een tweede bedrijf op deze manier te beginnen, moet je wel goed onderzoek doen naar hoe de verschillende rechtsvormen in elkaar zitten. Voor iedere rechtsvorm zijn namelijk andere regels en wetten van toepassing. De specialisten van Firm24 helpen je hier graag bij!
Als jij ervoor kiest om een extra bedrijfsactiviteit aan jouw onderneming toe te voegen of een geheel nieuw bedrijf gaat oprichten, raadt de Kamer van Koophandel het aan om een tweede zakelijke bankrekening te nemen. Op die manier is het een stuk makkelijker om alle administratie te regelen en creëer je overzicht voor jezelf. Het is voor de Belastingdienst niet verplicht om dit te doen, maar het is dus wel een aanrader!
Je kan dus bij de Kamer van Koophandel een tweede bedrijfsactiviteit aan jouw onderneming toevoegen. Wil je hier hulp bij of twijfel je of het starten van een tweede bedrijf in jouw situatie een goede stap is? Neem dan gratis contact op met onze adviseurs en krijg advies op maat. De 5 beste tips voor het starten van je eigen bedrijf, is ook een interessante blog om te lezen.
Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.