Opzegtermijn werkgever in 2024

Als je als werkgever ontevreden bent met het functioneren van een werknemer, of een andere reden hebt om het contract te beëindigen, dien je dit tijdig te laten weten aan de werknemer zodat deze zich hierop kan voorbereiden. De wet bepaalt hier specifieke regels voor en noemt dit het wettelijk opzegtermijn. In deze blog lees je wat een opzegtermijn is en hoe je hier als werkgever anno 2024 rekening mee houdt.

Wat is een opzegtermijn werkgever?

Een opzegtermijn is de periode tussen het moment waarop een werknemer of werkgever de intentie heeft om een arbeidscontract te beëindigen en het moment waarop het contract daadwerkelijk eindigt. Je laat aan het begin van de opzegtermijn aan een werknemer weten dat je aan het eind van de termijn het arbeidscontract zal gaan beëindigen. Het is dus de periode waarin de werknemer nog steeds verplicht is om te werken en het salaris te ontvangen, voordat het contract definitief wordt beëindigd en er sprake is van ontslag.

Waarom is een opzegtermijn van belang voor jou als werkgever?

Het opzegtermijn is door de wetgever geïntroduceerd om de werknemer tegen de werkgever te beschermen wanneer sprake is van ontslag. Het geeft een werknemer de kans om zich op het ontslag voor te bereiden en op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Het wettelijk opzegtermijn voorkomt dat een werkgever zomaar tot ontslag kan overgaan en stelt ook sancties voor de werkgever indien het opzegtermijn niet wordt nageleefd.

contract

Hoelang is de opzegtermijn werkgever?

In Nederland geldt wettelijke opzegtermijn voor werkgevers bij het beëindigen van een arbeidscontract met een werknemer. De opzegtermijn is afhankelijk van het aantal jaren dat de werknemer in dienst is geweest. Als een werknemer langer bij een bedrijf werkt, is de wettelijke opzegtermijn ook langer. Dat is nou wel zo netjes. Hieronder staan de geldende termijnen voor het opzegtermijn in 2024:

  • Voor werknemers die minder dan 5 jaar in dienst zijn, is de opzegtermijn één maand.
  • Voor werknemers die 5 tot 10 jaar in dienst zijn, is de opzegtermijn twee maanden.
  • Voor werknemers die 10 tot 15 jaar in dienst zijn, is de opzegtermijn drie maanden.
  • Voor werknemers die 15 jaar of langer in dienst zijn, is de opzegtermijn vier maanden.

Staan de opzegtermijnen helemaal vast?

Als werkgever heb je de mogelijkheid om in het arbeidscontract of bij cao andere afspraken te maken omtrent de opzegtermijn. Als je daarvoor kiest, dan hoef je je niet aan de bovenstaande termijnen te houden. Je bent echter niet vrij een opzegtermijn uit de lucht te plukken, gezien de wet de werknemer in beginsel beoogt te beschermen. Dit heeft als gevolg dat je als werkgever niet mag af te wijken van de wettelijke opzegtermijn ten nadele van de werknemer. Wil je de opzegtermijn langer maken? Dat kan natuurlijk altijd!

Wat gebeurt er als je je niet aan de opzegtermijn houdt?

Als je je als werkgever niet houdt aan de opzegtermijn bij het beëindigen van een arbeidsovereenkomst, dan kan de werknemer aanspraak maken op een schadevergoeding wegens onregelmatige opzegging. De hoogte van deze schadevergoeding is gelijk aan het bedrag dat de werknemer zou hebben verdiend tijdens de periode van de opzegtermijn, en wordt ook wel de 'looncompensatie' genoemd. Dit zijn financiële consequenties die gemakkelijk te vermijden zijn, door je aan de opzegtermijn te houden. Daarbij is het voor de relatie tussen jou en de werknemer fijn als de regels worden gevolgd en de arbeidsrelatie op de juiste voet wordt beëindigd. Het is dus sterk aan te raden om je aan de opzegtermijn te houden!

handen schudden

Hulp van Firm24

Heb je vragen over het opzegtermijn of wil je advies die is gericht op jouw specifieke situatie? Klik dan hier om gemakkelijk en snel een online check-gesprek in te plannen. Eén van onze specialisten geeft je gratis advies en legt de mogelijke opties aan je uit.

Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.
Bijgewerkt op 9 januari 2024
Gepubliceerd op 8 juni 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24