Eenvoudig online een HSM visa regelen?
Klik hier!
Op een dag word je wakker en je bent die nuchtere Nederlanders helemaal zat! Je weet het zeker: jij wil personeel uit het buitenland aannemen. Je doet wat onderzoek, maar na een tijdje kom je er toch achter dat hier net wat meer bij komt kijken dan alleen een Engelstalige vacature. Toch is het zeker niet onmogelijk en zonder gekheid kan het ook best fijn zijn om buitenlands personeel in dienst te nemen. Wij vertellen je in deze blog waar je rekening mee moet houden en hoe het aannemen van buitenlands personeel in zijn werk gaat.
Je mag personeel aannemen uit het buitenland! Wat een opluchting moet dat zijn als jij je Nederlandse personeel even helemaal zat bent. Maar voor we al te hard beginnen te juichen moeten we er wel eerlijk bijzeggen dat hier een aantal belangrijke voorwaarden aanzitten. Alle regels en voorwaarden staan vast in een speciale wet, namelijk de Wet arbeid vreemdelingen (Wav). In deze wet wordt onderscheid gemaakt tussen personeel binnen de Europese Economische Ruimte en personeel buiten de Europese Economische Ruimte:
Personeel binnen de EER
Wanneer je van plan bent iemand uit de Europese Economische Ruimte (EER) aan te nemen dan is dat geen probleem. Onder de EER vallen alle landen aangesloten bij de Europese Unie, inclusief Ijsland, Liechtenstein en Noorwegen. Bij dit rijtje sluit Zwitserland als uitzondering aan, want ook voor personeel uit Zwitserland hoef je niks extra’s te regelen en geldt het vrije verkeer van werknemers. Helaas houdt het niet op met deze regels in de Wav, want voor personeel buiten de EER zijn de regels iets strenger.
Personeel buiten de EER
Het kan zijn dat het niet lukt om het juiste personeel te werven binnen de EER en Zwitserland. Dan mag je ook werknemers van buiten dit gebied aannemen. Hier komt alleen wel wat meer bij kijken. Vaak is het alleen mogelijk wanneer je kan aantonen dat je er alles aan hebt gedaan om personeel te vinden binnen de EER. Daarnaast moeten er zaken geregeld worden als de juiste vergunningen. Later zullen we hier wat dieper op ingaan, maar eerst beantwoorden we de belangrijke vraag: waarom dan al deze moeite doen? In Nederland leven toch ook genoeg mensen?
Ondanks dat er soms best veel komt kijken bij het aannemen van buitenlandse personeelsleden en er in Nederland ook gewoon ruim 17 miljoen mensen wonen, kan het toch best aantrekkelijk zijn en kent het best wel wat voordelen! Allereerst kan buitenlands personeel uitkomst zijn voor de krappe arbeidsmarkt. Wanneer je niemand kan vinden binnen Nederland dan vind je misschien wel personeel in het buitenland voor die openstaande vacatures. Een ander voordeel is de nieuwe kennis en expertise die buitenlands personeel kan meebrengen. Personeel uit het buitenland, betekent personeel met andere inzichten, een andere cultuur en andere opleidingen en ervaringen. Dit kan net weer even wat nieuwe kennis en expertise opleveren. En naast deze nieuwe kennis en expertise, kan buitenlands personeel ook voor een verfrissende dynamiek zorgen in het team. Een volgend voordeel zijn de kostenbesparingen die het hebben van buitenlands personeel met zich mee kan brengen. Dit heeft alles te maken met de verschillende regels die in het buitenland gelden. Zo zijn bepaalde belastingen of bijdragen lager in het buitenland. We sluiten af met een mooi voordeel met het oog op de toekomst. Ben jij van plan internationaal uit te breiden? Dan kan buitenlands personeel namelijk een mooie eerste stap zijn hiervoor.
Om personeel aan te nemen binnen de EER hoef je niks extra’s te regelen, maar wanneer je mensen aanneemt van andere landen moet je als werkgever wel het een en ander regelen. Het is namelijk aan jou als werkgever om een werkvergunning en een verblijfsvergunning te regelen. Dit komt omdat jij degene bent die werknemers uit het buitenland haalt en dus referent bent hiervoor. Een werkvergunning, ook wel tewerkstellingsvergunning genoemd, is in de meeste gevallen genoeg voor iemand die minder dan 90 dagen blijft en regel je via het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Soms is er aanvullend ook een visum voor kort verblijf nodig. Blijft iemand langer dan 90 dagen? Dan is er een verblijfsvergunning arbeid nodig. Deze vraag je aan bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Hou er daarnaast ook rekening mee dat tijdelijk buitenlands personeel, zich moeten melden bij het Nederlandse Online Meldloket ter controle van de arbeidsvoorwaarden. Let er als werkgever goed op dat ze zich daadwerkelijk melden.
Een regel is geen regel zonder uitzonderingen en dat geldt ook voor het aannemen van buitenlands personeel. De ene verblijfsvergunning is de andere niet. Wat voor soort regels er gelden en wat voor soort vergunning er nodig is, ligt namelijk niet alleen aan het aantal dagen, maar ook aan het soort werknemer en het soort arbeidsrelatie.
Arbeider in loondienst
Wil jij een arbeider in loondienst aannemen dan zijn er een aantal opties voor verblijfsvergunningen. Voor sommige functies is er een gecombineerde vergunning verblijf en arbeid nodig. Soms is dit niet mogelijk en is een normale verblijfsvergunning voor arbeid genoeg, inclusief een aparte werkvergunning. Iemand die uit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland komt voor loondienst kan een beroep doen op de verblijfsvergunning EU-VK handelsakkoord. Een aparte vorm van loondienst is seizoensarbeid waarbij werknemers alleen voor seizoensgebonden agrarisch werk naar Nederland komen. Hiervoor heb je dan ook een aparte verblijfsvergunning.
Overplaatsing
Het kan zijn dat een werknemer overgeplaatst wordt van buiten de EU naar jouw Nederlandse onderneming. Wanneer de werknemer een functie van trainee of leidinggevende gaat vervullen dan is er een verblijfsvergunning intra-corporate transferee nodig.
Kennismigrant
Soms heb jij voor een functie een hoog opgeleide werknemer nodig. Je kan dan een kennismigrant in dienst nemen met behulp van een HSM visa. Een andere verblijfsvergunning voor hoogopgeleide functies is de verblijfsvergunning Europese blauwe kaart. Bij deze vergunning geldt een looneis. Bovendien maakt deze vergunning het makkelijker om ook in een ander EU-land aan de slag te gaan.
Start-up
Heb jij een start-up en wil jij jouw start-up naar een hoger niveau brengen met behulp van een buitenlandse werknemer? Dan heb jij een verblijfsvergunning voor essentieel start-up personeel nodig.
Student
Studenten reizen graag en zo ook om te studeren. Het kan dan ook heel aantrekkelijk zijn om een buitenlandse student aan te nemen. Een buitenlandse student mag werken wanneer de student een verblijfsvergunning voor studie heeft. Er moet dan alleen nog een werkvergunning aangevraagd worden via het UWV. Let wel op dat een student maar 16 uur per week mag werken. Enkel in juni, juli en augustus mag een student voltijd werken.
Stagiair
Het is ook mogelijk om een buitenlandse stagiair of praktikant aan te nemen. Hier is een speciale verblijfsvergunning voor aan te vragen. Soms kan het zijn dat er een speciaal EU-actieprogramma is voor lerend werken waar een verblijfsvergunning voor aangevraagd kan worden. Via deze speciale programma’s kunnen werknemers al lerend werken binnen jouw onderneming.
Wil je graag al jouw vragen beantwoord krijgen in een adviesgesprek of een offerte aanvragen? Plan dan een intakegesprek via deze pagina. De specialist neemt binnen 48 uur contact met je op.
Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.