Turboliquidatie, hoe zit het nu? - Je leest het hier

Turboliquidatie, hoe zit het nu?
Gepubliceerd op 25 oktober 2021

De Turboliquidatie: het middel voor veel ondernemers om van een oude of in onbruik geraakte BV af te komen. Hetzelfde gemak dat de ondernemer dient, dient in de praktijk ook helaas vaak de kwaadbedoelenden. In een definitief wetsvoorstel wat naar verwachting dit jaar nog aan het parlement zal worden voorgelegd, worden daarom aanvullende regels gesteld voor ondernemers die gebruik willen maken van de turboliquidatie. In deze blog geven we je meer informatie over de huidige regels en de te verwachten nieuwe regels.

Hoe zit het ook al weer

Bij een normaal faillissement wordt een curator aangesteld. Hij of zij controleert onder andere of de BV in het verleden alles wel “volgens het boekje” heeft gedaan. Is dat niet het geval, dan kan de curator bij de DGA verhaal halen. Dat is een prettige gedachte voor schuldeisers: de curator stelt namelijk zo veel mogelijk geld veilig voor de schuldeisers.

Bij een turboliquidatie is dit niet het geval. Hier is namelijk geen curator bij betrokken. Wanneer er geen ‘baten’ meer aanwezig zijn in de BV, kan deze middels een turboliquidatie worden beëindigd. Op deze manier kan een DGA op eigen initiatief beslissen om zijn BV te ontbinden en uit te schrijven bij de KVK. Ondertussen kunnen schulden onbetaald achtergelaten worden. Daar is in principe niets mis mee en de hoogste Nederlandse rechter heeft bepaald dat dit mag. Hiermee wordt een grote ontlasting van de rechtspraak en de curatoren bewerkstelligd. Maar aan deze vorm van "zelfcontrole" zit ook een keerzijde. Sommige ondernemers maken misbruik van de turboliquidatie door daarvoor eerst al het geld uit de BV weg te sluizen naar gelieerde BV's of naar zichzelf in privé, en laten zo schuldeisers met lege handen achter.

papier en hand

Nieuwe wetgeving

Het probleem is niet zozeer dat de turboliquidatie oplichting en fraude in de hand werkt: een schuldeiser kan altijd nog achter een turboliquiderende schuldenaar aan, bijvoorbeeld door de ontbinding te heropenen. De Minister ziet het echter als een gemiste kans om extra waarborgen te stellen aan de beëindiging, en schuldeisers meer handvatten te geven bij het najagen van eventuele claims. Het daadwerkelijke najagen zullen schuldeisers nog altijd zelf moeten doen, veelal door het inschakelen van een advocaat.

In de praktijk bleek dat schuldeisers dit te weinig deden. Een van de redenen daarvoor is dat het “plotseling verdwijnen” van een BV de schuldeisers op een tijds- en informatieachterstand zet. Veel ondernemers laten het er dan bij zitten. Om hen te helpen wordt vanaf 2021 de opheffing van een BV met een aantal waarborgen omkleed:

 • Het bestuur wordt verplicht tot het opstellen en deponeren van een slotbalans. De slotbalans heeft betrekking op het boekjaar van de turboliquidatie en moet worden gedeponeerd bij het handelsregister;
 • Daarbij moet een bestuursverklaring komen waarom baten ontbreken;
 • Indien van toepassing worden deze stukken vergezeld van een slotuitdelingslijst;
 • Het is aan het bestuur om zorg te dragen voor een bekendmaking van de ontbinding aan de schuldeisers;
 • Bij de bekendmaking wordt vermeld dat de slotbalans met de jaarrekening ter inzage liggen bij het handelsregister;
 • Tot slot moeten vóór de doorhaling van de rechtspersoon in het handelsregister de jaarrekeningen over alle eerdere boekjaren openbaar gemaakt zijn, tenzij daarvoor een ontheffing op basis van artikel 2:394 lid 5 BW geldt.

Dit zijn allemaal stukken die een beetje ondernemer gereed heeft, dus de opheffing moet ook met deze voorwaarden een bruikbare manier blijven voor ondernemers om orde te houden in hun structuren. Er zal echter wel extra tijd, geld en moeite bij komen kijken.

Nieuw jaar, schone lei

Wanneer de nieuwe regels ingaan is nog niet precies duidelijk, maar dit zal ergens eind 2021 of begin 2022 zijn. Wil jij als ondernemer nog op de oude vertrouwde manier van jouw BV af, dan doe je er goed aan om dit snel te doen voordat de aanvullende regels van kracht zijn. Bij Firm24 hef je je BV op in een paar eenvoudige stappen:

 • Vul de aanvraag in op de website en upload je oprichtingsakte;
 • Wij stellen een opheffingsbesluit voor je op, waarmee je als DGA het besluit neemt om de BV op te heffen;
 • Print en onderteken het opheffingsbesluit en het KvK formulier;
 • Stuur de stukken (incl. een kopie van je paspoort) per post op naar Firm24;
 • Wij verwerken je stukken en sturen deze op naar de KvK, waarna je BV officieel wordt opgeheven.

De opheffing van je BV kan via Firm24 al vanaf € 249,- worden geregeld. Ben je geïnteresseerd? Klik hier om direct te beginnen met het opheffen van je BV.

died_2396aea730
Diederick Cardon linkedin
Diederick Cardon werkt inmiddels niet meer bij FIRM24 maar hij schreef artikelen over ondernemingsrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00