UBO registratie; wie is nou eigenlijk verantwoordelijk?

De wereld van het ondernemen kent vele afkortingen: mkb, bv, RvC, AVA en ga zo maar door. In dat rijtje met afkortingen past ook de UBO, wat staat voor Ultimate Beneficial Owners. Het zijn de uiteindelijke belanghebbenden van een onderneming. Deze uiteindelijke belanghebbenden moeten sinds 27 maart 2022 allemaal geregistreerd staan in het UBO-register. Wanneer dit niet gebeurt, kan dit vervelende consequenties hebben. Maar, wist jij dat het de bestuurders zijn die verantwoordelijk zijn voor deze registratie? Lees snel verder of dit ook voor jou als bestuurder van toepassing is en hoe je dit het beste aan kan pakken! 

Ultimate Beneficial Owners: het klinkt moeilijker dan het is!

Bezit jij meer dan 25% van de aandelen van een onderneming? Dan ben je een UBO! Zoals we al even benoemden, staat de afkorting UBO namelijk voor Ultimate Beneficial Owners, oftewel de uiteindelijke belanghebbenden van een onderneming. Deze personen zijn vaak (mede)eigenaar van de onderneming of hebben hier in ieder geval zeggenschap over. Omdat sommige rechtspersonen geen aandelen hebben, spreken we bij een stichting over 25% van het stemrecht en bij een vof over 25% van het eigendomsbelang. Misschien had je het rekensommetje al wel gemaakt, maar een rechtspersoon heeft dus minstens één UBO en kan niet meer dan vier UBO’s hebben. Of het er nou één is of dat het er meer zijn, UBO’s moeten sinds 27 maart 2022 allemaal ingeschreven staan bij het UBO-register. Ieder land binnen de Europese Unie heeft zo’n UBO-register. Het Nederlandse UBO register vind je bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel.  

UBO-register als vijand van criminelen

Weer een extra registratie… maar waarom dan? Misschien lijkt het in eerste instantie inderdaad een beetje overbodig, maar de UBO registratie is er niet voor niks. Met deze registratie is het namelijk een stuk lastiger om fraude te plegen en het gaat zaken als witwassen en terrorismefinanciering tegen. Alle UBO’s zijn namelijk inzichtelijk en dit geeft een veel beter overzicht en een vollediger beeld van wie er nou eigenlijk allemaal belang hebben in een onderneming. Voor criminelen is het hierdoor niet meer mogelijk zich te verschuilen achter een ingewikkelde ondernemingsstructuur. Het is goed om in gedachten te houden dat de meeste gegevens in het UBO-register niet openbaar zijn in te zien. Een aantal gegevens zijn nog wel openbaar in te zien, maar door een recente uitspraak van de rechter verandert hier het een en ander in. Lees meer hierover via deze link!

Schild

Moet ik registreren?

Voor veel ondernemingen en organisaties is het inschrijven van de UBO’s verplicht. Zo moet je onder andere als bv, nv, vof, maatschap, cv, stichting en vereniging met volledige rechtsbevoegdheid de UBO’s registreren. Toch zijn er ook nog een aantal ondernemingen en organisaties voor wie een UBO-registratie niet geldt. Zo geldt dit bijvoorbeeld niet voor eenmanszaken of rechtspersonen in oprichting. Ook verenigingen van eigenaars en verenigingen zonder volledige rechtsbevoegdheid hoeven niet aan de UBO-registratie te geloven.

Hoe gaat het in zijn werk?

Een UBO-registratie regel je via de Kamer van Koophandel. Heb jij al een onderneming opgericht? Dan moet je de UBO’s registreren middels een zogenaamde UBO-opgave. Hiermee geef je persoonsgegevens van de UBO door, geef je aan wat voor belang ze hebben en lever je aanvullende benodigde documenten aan. Wanneer jij een onderneming aan het oprichten bent en deze gaat inschrijven, is het verplicht om tijdens het registratieproces de UBO’s in te schrijven. Dit hoeft dan niet middels een UBO-opgave. Weet jij niet precies wie je UBO is? Dan moet je een pseudo-UBO inschrijven in het UBO-register. De pseudo-UBO’s zijn de hogere leidinggevenden van een onderneming. Vaak zijn deze hogere leidinggevenden de bestuurders van een onderneming.

Een boete? Nee bedankt

Wanneer je denkt dat je er als bestuurder makkelijk vanaf komt, dan heb je het mis! In the end zijn het namelijk de bestuurders die verantwoordelijk zijn voor het registreren van hun UBO’s. Het is misschien niet het allerleukste klusje, maar wel heel belangrijk. Op een boete zit niemand te wachten, maar op een boete die kan oplopen tot wel € 22.500 zit je natuurlijk helemaal niet op te wachten. En laat dat nou net het risico zijn wat je loopt als je de UBO registratie niet of verkeerd doet. Naast deze boete, kan het niet goed registreren van de UBO’s aanleiding zijn om verder strafrechtelijk onderzoek te doen naar jouw organisatie en de UBO’s van jouw onderneming. Om boetes te voorkomen en om te zorgen dat een UBO-registratie gewoon goed gebeurt, raden wij je aan om dit te doen met behulp van onze Firm24 professionals!

Stempel

Regel nu jouw UBO inschrijving!

Wil je graag al jouw vragen beantwoord krijgen in een adviesgesprek of een offerte aanvragen? Plan dan een intakegesprek via deze pagina. De specialist neemt binnen 48 uur contact met je op.

Béatrice Meulen linkedin
Béatrice Meulen is nu Corporate/M&A bij Hogan Lovells. Voorheen schreef ze artikelen over uiteenlopende onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 20 juli 2023
Gepubliceerd op 28 november 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24