Wetswijzigingen voor ondernemers vanaf 1 juli 2021

Op 1 juli 2021 vinden er een aantal wetswijzigingen plaats die relevant kunnen zijn voor jouw branche en onderneming. Lees hier een kort overzicht van de meest significante wijzigingen!

Nieuwe btw-regels voor internationale e-commerce

Wanneer je een webshop of platform hebt en je verkoopt artikelen aan landen in de EU, dien je rekening te houden met nieuwe btw-regels per 1 juli 2021. Dezelfde regels gelden voor dropshipping.

Geen drempelbedragen meer

Vanaf 1 juli 2021 is er een gezamenlijk drempelbedrag in de EU in plaats van een afzonderlijk drempelbedrag per land. Het gezamenlijke drempelbedrag wordt €10.000. Wanneer het totaalbedrag van alle landen bij elkaar onder de €10.000 blijft, mag je Nederlandse btw in rekening brengen. Wanneer de omzet boven het drempelbedrag uitstijgt, dan dien je het btw-tarief van de EU-lidstaat waar je klant woont in rekening te brengen.

Btw-vrijstelling van import tot €22 verdwijnt

Wanneer je goederen invoert in de EU dan is er op dit moment sprake van invoer-btw op pakketten die een waarde hebben van maximaal €22. Vanaf 1 juli 2021 verdwijnt die vrijstelling. Bij de invoer van van goederen in de EU dient er vanaf 1 juli 2021 invoer-btw betaald te worden. Goederen in een zending van maximaal €150 zijn hiervan vrijgesteld.

geld

Platforms en het afdragen van btw

Wanneer je producten via een platform verkoopt, ben je verantwoordelijk voor de btw-afdracht over deze producten. Vanaf 1 juli 2021 zijn deze platforms verantwoordelijk indien het platform een ‘actieve rol’ speelt. Een actieve rol in dit kader houdt in dat dat je meer doet dan alleen vraag en aanbod samenbrengen in een digitale omgeving.

Geen ongevraagde telemarketing

Wanneer je gebruikmaakt van telemarketing verandert er ook het een en ander. Vanaf 1 juli 2021 wordt het verboden om ongevraagd aan telefonische verkoop te doen. Dit mag alleen nog wanneer een consument daar expliciet toestemming voor heeft gegeven (opt-in). Verder wordt de telefonische verkoop naar bestaande klanten toe verminderd. Ook mag er niet meer anoniem worden gebeld. Het telefoonnummer dient altijd zichtbaar te zijn.

Stijging minimumloon

Het wettelijk brutominimumloon (WML) voor werknemers vanaf 21 jaar verandert die een volledig dienstverband hebben, wordt per 1 juli 2021:

  • € 1.701,80 per maand
  • € 392,55 per week
  • € 78,51 per dag

Makkelijker buitenlands personeel aannemen voor je startup

Vanaf 1 juli 2021 komt er een nieuwe verblijfsvergunning die het aannemen van buitenlands personeel voor jonge bedrijven (startups) vergemakkelijkt. Startups hebben vaak een andere beloningsstructuur die niet helemaal past bij bestaande procedures voor verblijfsvergunningen van kennismigranten. Met deze nieuwe verblijfsgunning kan de buitenlandse werknemers salaris worden uitbetaald in combinatie met een aandeel in de onderneming.

Bestuur en toezicht

Op 1 juli 2021 treedt de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) in werking waarmee wordt aangesloten bij de bestaande regels voor de BV en NV. Dit betekent dat na 1 juli 2021 dezelfde regels gelden voor alle rechtspersonen in het kader van bestuur en toezicht. Lees hier meer over de veranderingen.

Vragen om een corona-testbewijs als ondernemer

Wanneer je werkt in de horeca-, cultuur-, evenementen- of sportsector mag je een testbewijs vragen bij toegang tot je gelegenheid vanaf 1 juli 2021. Dit is een tijdelijke maatregel die ervoor zorgt dat deze gelegenheden sneller open kunnen.

eHerkenning

Per 1 juli 2021 is het niet meer mogelijk om bij overheidsinstanties in te loggen met niveau 1 van eHerkenning. Dit niveau houdt in dat er alleen een gebruikersnaam en wachtwoord nodig is om in te loggen. De niveaus 2-4 blijven beschikbaar.

Alcohol

De verkopers van alcohol mogen nog maximaal 25% korting aanbieden bij de verkoop van alcohol per 1 juli 2021. Ook dienen verkopers en leveranciers van alcohol op internet strenger te worden op de leeftijdsgrens.

Verbod op verkoop van wegwerpplastic

De verkoop van producten van plastic waarvoor alternatieven voor kunnen worden gebruikt die plasticvrij zijn, wordt verkopen. Bestaande voorraden mogen nog worden verkocht indien je een horecagelegenheid, groothandel of winkel hebt.

schild

Statiegeld kleine flesjes

Per 1 juli 2021 wordt er statiegeld op kleine plastic flesjes geheven. Voor ieder flesje dat een inhoud heeft van minder dan een liter zal 15 cent statiegeld worden geheven.

Een overzicht van alle wetswijzigingen per 1 juli 2021 kan gevonden worden op de website van de KvK.

Béatrice Meulen linkedin
Béatrice Meulen is nu Corporate/M&A bij Hogan Lovells. Voorheen schreef ze artikelen over uiteenlopende onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 20 maart 2024
Gepubliceerd op 22 juni 2021

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00