Zo wordt jouw website beter vindbaar op Google!

Maandenlang heb jij lief en leed gestoken in een splinternieuwe website voor jouw onderneming. En al zeg je het zelf: het eindresultaat is fantastisch. Maar dan blijkt na een tijd dat er helemaal geen bezoekers op jouw website komen… Hoe kan dat nou? Het is toch gewoon een mooie website? Helaas is een website die eruit ziet om door een ringetje te halen niet altijd genoeg. Dit komt door de grote boeman genaamd Google. Gelukkig zijn er een hoop trucjes om beter gevonden te worden op Google. Lees snel verder zodat ook jouw website straks overladen wordt door bezoekers!

Waarom wil je vindbaar zijn?

Waarom is het zo belangrijk dat je website vindbaar is op Google? Dat klinkt als een overbodige vraag, want niet vindbaar betekent geen bezoekers en geen bezoekers betekent geen klanten. Wanneer je website goed vindbaar is en als eerste ‘oppopt’ op Google dan betekent dit inderdaad meer bezoekers, maar dat niet alleen. Het betekent ook meer naamsbekendheid en een stapje voor op je concurrenten. Bovendien zorgt het ervoor dat klanten meer vertrouwen krijgen in jouw onderneming, want ‘een website die bovenaan op Google staat is meestal wel te vertrouwen’. Een belangrijkere vraag om te beantwoorden is dan ook de vraag hoe het kan dat jouw website niet vindbaar is? Dit komt door Google, maar de reden voor de onvindbaarheid van je website kan uiteenlopen. Het is dan ook niet zo makkelijk te zeggen waarom jouw website niet gevonden wordt. Misschien gebruik je verkeerde zoekwoorden, is je website te traag of ziet Google jouw website als spam. 

SEO, een klein woord met grote impact

Je hebt er vast wel eens van gehoord en zoals velen misschien ook wel flink onderschat. Want, het belang van goede SEO is groot en wordt ook alleen maar groter. SEO betekent dat je je website optimaliseert voor zoekmachines zoals Google. Het is dus hét geheim om beter vindbaar te worden op Google. Maar hoe maak je een website SEO proof? Dat heeft vooral te maken met de content, de techniek en je linkbuilding strategieën die je gebruikt. Een van de meest bekende strategieën is het gebruik van SEO zoekwoorden waardoor je beter gevonden wordt in de zoekmachines. Door de juiste zoekwoorden maak je jouw content namelijk relevanter en kom je hoger in de zoekmachine waardoor je meer bezoekers en kliks krijgt. 

marketing

Tips, tips, tips

We hebben meer goed nieuws, want naast het gebruik van de juiste zoekwoorden zijn er nog een hoop andere trucjes die je kunt toepassen om je website nog beter vindbaar te maken. De belangrijkste trucjes zetten we natuurlijk graag voor je op een rijtje.

1. Is het wel zo tiptop in orde?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, is je website wel echt goed? En dan bedoelen we niet of hij er mooi uitziet, maar ook of hij wel aan de nieuwste updates voldoet en of het een professionele website is. Klopt het technisch allemaal en is de software die je gebruikt wel de beste software? Wanneer je website een belangrijk onderdeel van je onderneming is dan is het slim om de website te laten bouwen door professionals. En kijk daarnaast ook eens kritisch naar je website en vraag anderen dit ook te doen. Zo kom je altijd weer tot nieuwe inzichten.

2. Doorlinken maar

Een belangrijk onderdeel om je website beter vindbaar te maken is het toepassen van een goede linkbuilding strategie. Dit is heel simpel toe te passen, namelijk door interne links te gebruiken op je pagina’s. Wanneer jij doorlinkt op pagina’s naar andere pagina’s of content binnen je website, worden deze door Google als belangrijk gezien en zullen deze dus eerder vindbaar zijn. Zorg bijvoorbeeld dat je op je homepagina doorlinkt naar de belangrijkste pagina’s binnen je website.

3. www.kloptjeURLwel?.nl

Zelfs de URL kan ervoor zorgen dat je website onvindbaar wordt op Google. Maak je URL niet te lang, te verwarrend en stop er ook geen onnodige informatie in. Het beste kan je het zoekwoord verwerken in de URL en verder is een tip om hem kort en bondig te houden.

4. Updaten maar!

Tja, updaten… en dan niet alleen de website en de software zelf, maar ook de al bestaande content op je website. Natuurlijk is het goed om regelmatig nieuwe content te plaatsen, maar ook het updaten van oude content kan helpen om jouw zichtbaarheid te verbreden. Dit komt omdat Google deze updates opvat als relevant en actueel. Wanneer je alleen maar hele oude content op je website hebt staan, word je minder interessant voor Google.

lijst

5. Maak hem bruikbaar via telefoon

Een website die goed functioneert op zowel computer, tablet als telefoon is niet alleen belangrijk voor je bezoekers en klanten, maar ook voor Google! Is de website niet goed zichtbaar op je telefoon? Dan is de kans groot dat hij minder goed gevonden wordt. Zorg er daarom voor dat het template dat je hebt gekozen voor je website ook goed bruikbaar is op telefoon en zorg er ook voor dat je geen bestanden toevoegt die op een telefoon helemaal niet zichtbaar zijn of lastig geopend kunnen worden.

6. Sitemap, wat is dat?

Een sitemap is een soort plattegrond van je website met hierop alle bestaande pagina’s en interne links die binnen jouw website te vinden zijn. Het is eigenlijk een soort duwtje in de rug voor Google, want met een sitemap vertel je eigenlijk tegen Google welke pagina’s belangrijk zijn en goed vindbaar moeten zijn. Een sitemap is vooral een must wanneer je een hele grote website hebt met veel verschillende pagina’s.

7. Google mijn bedrijf

Misschien heb je wel eens gehoord van ‘Google mijn bedrijf’. Door je hier aan te melden als bedrijf wordt je onderneming zichtbaar op Google. Dit houdt in dat je bedrijfsgegevens zichtbaar worden en dat je vindbaar bent op Google maps. Voor klanten en bezoekers is het ook mogelijk om reviews te schrijven over jouw onderneming wanneer je bent aangemeld op Google mijn bedrijf. Hoe meer reviews je krijgt, hoe belangrijker Google jouw ziet en hoe beter vindbaar je wordt.

8. Snel, sneller, snelst, de laadtijd is alles!

Wat is er nou erger om maar te wachten en te wachten tot die ene pagina van die website eindelijk geladen is? Dat vindt Google ook en daarom zijn websites met een langere laadtijd slechter vindbaar dan supersnelle websites. Maar, hoe zorg je voor een snelle website? Dat kan op verschillende manieren. Zorg er in ieder geval voor dat je geen mega grote bestanden op je website zet die niet te openen zijn en zorg ervoor dat de server van de website goed werkt. Via Google PageSpeed kan je checken hoe jouw website scoort.

9. Hoe korte, hoe beter?

Vaak hebben we het idee dat korter altijd beter is wanneer het gaat om teksten. Dit is echter een fabeltje, want voor Google zijn lange teksten juist goed. Sterker nog, korte teksten worden door Google bewust niet zo vindbaar gemaakt, want hoe kan een korte tekst nou relevante informatie bevatten? Zorg er daarom voor dat de content die je schrijft altijd rond de 500 woorden of meer heeft. 

Tot slot

Hopelijk hebben we je een beetje op weg kunnen helpen! Heb je nog andere vraagstukken? Neem een kijkje op onze kennisbank of tussen de andere blogs!

Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 6 juli 2023
Gepubliceerd op 13 maart 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24