Kennisbank

(Binnen)vaart achter je financiering!

Als binnenvaartschipper of ondernemer in de binnenvaart ontkom je moeilijk aan de aanschaf van een binnenvaartschip. Deze schepen vragen wel een flinke investering en daarvoor is niet altijd even eenvoudig kapitaal te verkrijgen. Hoe je eenvoudig aan financiering voor je binnenvaartschip komt? Dat lees je in dit artikel.

Hoe werkt de financiering van een binnenvaartschip?

Een binnenvaartschip financieren is niet altijd even eenvoudig. Dikwijls worden kredietaanvragen voor de scheepvaart door bankinstellingen afgewezen. Dat heeft er zelfs toe geleid dat de Koninklijke Binnenvaart Nederland besloot tot de oprichting van een eigen kredietunie. Daar ontvang je geen krediet van een bank, maar van (oud-)ondernemers in de binnenvaartsector. Het voordeel van kredietverlening via een kredietunie is onder meer dat er geen sprake is van een winstoogmerk (waar dat bij een bank vaak wel het geval is) en veel kennis van de branche goede coaching voor jou als ondernemer mogelijk maakt. Ook blijft het geld dan binnen de sector.

Soorten financiering

Er valt dus veel te zeggen voor kredietverlening via de kredietunie, maar er zijn ook andere mogelijkheden tot financiering. De belangrijkste zetten we hieronder op een rijtje:

  1. Een scheepshypotheek. Deze kan zowel voor nieuwe als voor gebruikte binnenvaartschepen worden aangevraagd. Net als bij een huis wordt door middel van een notariële akte een hypotheek gevestigd op het schip. Je lost maandelijks een deel van de hypotheek af. Hierbij geldt wel dat het schip onder de Nederlandse vlag moet varen en in het Nederlandse kadaster wordt geregistreerd (met toestemming van de kredietverlener kun je ook in buitenlandse wateren varen).
  2. Door middel van crowdfunding. Klik hier om via Firm24 de beste deal te regelen!
  3. Een microkrediet. Dit zijn bedragen tot € 250.000 euro. Banken worden steeds terughoudender met het aanbieden van dergelijke kredieten en daarom zijn verschillende firma’s, zoals Qredits en Oikocredit in dat gat gesprongen. Wil je dus liever een leningconstructie, vraag dan naar de mogelijkheden bij deze aanbieders.

Tip!

Vanwege de droge periodes van de afgelopen tijd staat de binnenvaart onder druk. Veel vaarroutes zijn niet meer begaanbaar voor sommige typen binnenvaartschepen en daardoor kan een financieringsaanvraag lastiger worden. Wil je weten of dit het juiste moment is om in te stappen? Firm24 adviseert je graag over de huidige (water)stand van zaken en helpt je om op het juiste moment te beginnen met je binnenvaartonderneming!

adviesgesprek

Voorkom financieel kapseizen

Heb je hulp nodig bij de (verantwoorde) financiering van je binnenvaartschip? Firm24 staat voor je klaar! We bieden de volgende diensten aan wat betreft de financiering van je binnenvaartschip:

  • Adviesgesprek binnenvaartschip financiering. Plan een adviesgesprek in met een van onze adviseur. Telefonisch worden alle opties in jouw situatie besproken.
  • Projectplan binnenvaartschip financiering. Eerst ontvang je bovenstaand adviesgesprek, waarna de adviseur een projectplan van de financiering voor je opstelt. Er wordt een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd en een offerte op maat voor je financieringsaanvraag opgesteld. 
  • Financieringsaanvraag binnenvaartschip. Eerst ontvang je bovenstaand adviesgesprek, vervolgens wordt het projectplan opgesteld en daarna krijg je begeleiding bij de financieringsaanvraag. De adviseur helpt je bij het zoeken naar de beste deal.

Klik hier en vaar een fijne financiering tegemoet!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Maeve Faber linkedin
Maeve studeert Msc Commerciële Rechtspraktijk (privaatrecht) en schrijft daarnaast graag over ondernemersrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24