Kennisbank

De notaris: het startschot voor jouw onderneming

Stel je voor: je droomt al lang van je eigen onderneming, maar helaas is het er nog nooit van gekomen. Nu heb je echter een concreet ondernemingsplan, je bent helemaal klaar voor de uitdaging, het is 2023 en je vindt het nu tijd om je bedrijf op te richten. Dan komt de notaris om de hoek kijken. Veel ondernemingsvormen worden namelijk opgericht door de notaris. In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over de notaris!

Notaris betekenis: wat doet hij precies?

De notaris speelt een belangrijke rol bij de oprichting van rechtspersonen zoals een bv, nv of coöperatie. Zonder een notaris geen rechtspersoon. Dit komt omdat niet iedereen een rechtspersoon mag oprichten vanwege mogelijke criminele activiteiten zoals witwassen. Voorafgaand aan de oprichting moet de notaris daarom onderzoek doen naar de oprichter. Dit doet hij of zij door het opvragen van legitimatie en het woonadres, en verder persoonlijk onderzoek. Vaak zijn dit formaliteiten. Als het onderzoek eenmaal is afgerond, zal de notaris een notariële akte opstellen met daarin de statuten van jouw onderneming. De statuten zijn alle regels van jouw onderneming, zodat je bij mogelijke conflicten precies weet wat je moet doen. Als jij akkoord gaat met de opgestelde statuten zal de notaris jouw onderneming inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). De droom van jouw onderneming is dan in 2023 werkelijkheid geworden!

Het oprichtingsproces

Op het moment dat je een bij de KVK ingeschreven notariële akte in je handen hebt, is een lang proces verstreken. Dat proces begint bij het kiezen van de juiste rechtsvorm. Soms is voordeliger om bijvoorbeeld een vof op te richten en de andere keer past een bv beter bij jou. Nadat je keuze is gemaakt, ga je dieper in op de vorm van jouw onderneming. Hoe wordt de verhouding tussen bestuurders geregeld? Wat wordt het aandelenkapitaal? Als dit duidelijk is geworden, zal de notaris een conceptakte opstellen. Hierin staan alle regels van jouw onderneming. Hierover kun je sparren. Nadien zal de finale versie worden opgesteld en wordt de notariële akte ingeschreven bij de KVK.

Wat is eigenlijk het verschil tussen advocaten en notarissen?

Elke rechtspersoon heeft statuten die zijn opgesteld door de notaris. Maar hij of zij stelt niet alleen de statuten op, maar zal deze ook op neutrale wijze uitleggen bij een opkomend geschil. Hierbij zal de notaris geen kant kiezen en de belangen van alle betrokken partijen in overweging nemen. Daarnaast zal de notaris je helpen bij een structuurwijziging van je bedrijf. Hierbij kun je denken aan splitsing, herstructurering, een statutenwijziging of bedrijfsopvolging. Advocaten worden daarentegen ingeschakeld bij spelende conflicten. Zij zullen een kant kiezen en daarmee zijn advocaten dus partijdig. Dit moet iedereen een kans geven om op te komen voor zijn belangen. Advocaten zullen dus alles uit de kast trekken om jou zo goed mogelijk uit een conflict te laten komen, terwijl notarissen kijken naar de belangen van alle partijen. Onze advocaten staan klaar om je te helpen. Neem gerust contact op!

Het oprichten van personenvennootschappen

Bij personenvennootschappen moet je denken aan een maatschap, een vennootschap onder firma (vof) en een commanditaire vennootschap. Voor de oprichting hiervoor is geen notaris vereist, maar dit is wel aan te raden. Je hebt zelf de mogelijkheid om de contracten voor personenvennootschappen op te stellen. Als alle vennoten het contract hebben ondertekend, treedt het contract in werking en komt de vennootschap tot leven. Je wil natuurlijk wel dat zo’n contract juridisch waterdicht en duidelijk is, maar het kan lastig zijn dat op te stellen als je geen notaris of jurist bent. De notaris kan hier goed bij helpen en er met zijn of haar expertise voor zorgen dat toekomstige geschillen makkelijker opgelost kunnen worden.

vinger en papier

Het oprichten van rechtspersonen

Bij rechtspersonen moet je denken aan de bv, nv of coöperatie. De oprichting hiervan kent veel regeltjes en formaliteiten. De notaris moet ervoor zorgen dat hier allemaal aan wordt voldaan, waardoor zijn of haar tussenkomst verplicht is. Hij of zij zal op basis van jouw wensen de statuten opstellen en de notariële akte met daarin de statuten inschrijven bij de KVK.

Doet de notaris meer dan alleen de oprichting?

Zeker! Een notaris kan ook helpen als je reeds een eigen onderneming hebt. Misschien heb je in 2023 wel de ambitie om te fuseren met een ander bedrijf, wil je je partner laten integreren in het bedrijf of moet de huidige structuur van je bedrijf op de schop. In zulke gevallen zal de notaris uitkomst bieden. Daarnaast ziet de notaris erop toe dat bedrijven zich aan de regels houden. Hij of zij heeft namelijk een wettelijke meldingsplicht bij de overheid als er een vermoeden is van witwaspraktijken of terrorismefinanciering.

De kosten voor een notaris

In 2023 verschillen de kosten voor een notaris enorm. Wel is het lastig om een goedkope notaris te vinden. De tarieven lopen uiteen van € 700 voor een oprichting tot soms wel € 2500. Je zou zeggen dat zo’n verschil in prijs ook betere kwaliteit oplevert, maar dan kom je bedrogen uit. Het zijn namelijk allemaal dezelfde oprichtingsaktes. Het verschil in tarieven is dan ook lastig te verklaren. Onthoud: de hoogste prijs is hier meestal niet beste deal.

documenten

Wat kan Firm24 voor mij betekenen?

De notaris is vaak onmisbaar voor de oprichting van een nieuwe onderneming. Helaas is samenwerken met een notaris een duur, langdurend en tijdrovend proces. Zo heeft een notaris vaak lange wachttijden, zijn de kosten voor een notaris vanwege de uurtarieven erg hoog en zijn er beperkte contactmogelijkheden. Bij Firm24 willen we je hierbij helpen. Het verschil met een notariskantoor is dat wij partnerschappen hebben afgesloten met zorgvuldig gekozen notariskantoren, waardoor wij de oprichting tegen een lagere prijs kunnen aanbieden. Hier kun je meer lezen over de verhouding tussen Firm24 en een notariskantoor. Daarnaast zijn wij 7 dagen per week bereikbaar voor vragen, bieden wij online oprichtingsaktes aan en verrichten we maatwerk. In een gratis checkgesprek heb je de mogelijkheid om al je vragen te stellen. Geïnteresseerd? Klik dan hier!

Gepubliceerd op 29 juni 2023
Michel Hengstman linkedin
Michel studeert Rechtsgeleerdheid & Economie in Leiden en schrijft daarnaast artikelen voor Firm24.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00