Kennisbank

De wet excessief lenen: Dit moet je weten!

Als DGA is het mogelijk om belastingheffing lang uit te stellen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door er niet voor te kiezen om dividend uit te keren of loon uit te betalen, maar excessief geld te ‘lenen’ van je eigen vennootschap. Dit jaar is de grens om excessief te lenen verhoogd en is er een nieuwe wet van toepassing. In dit artikel nemen we het concept van excessief lenen goed onder de loep en bespreken we wat er dit jaar is veranderd wat betreft excessief lenen.

Wat is een DGA ook al weer?

DGA staat voor directeur-grootaandeelhouder. Je bent een DGA als je 5% van de aandelen bezit in een BV of NV en daar ook werkzaamheden verricht. Je bent dus aandeelhouder en directeur (bestuurder) tegelijk. In een holdingstructuur ben je DGA in de holding, omdat je hierin aandelen houdt. Lees hier meer over de holdingstructuur.

Wat houdt excessief lenen precies in en waarom is het voor jou interessant?

Door excessief te lenen kan je als DGA bij je eigen BV belastingheffing in box 2 uitstellen en soms zelfs afstellen. Als DGA kun je namelijk geld lenen uit je eigen BV zonder daar op een moment belasting over te betalen. Je kiest dan dus niet voor het uitkeren van dividend of het betalen van loon, waar je als DGA wel belasting over moet betalen. Dit is gunstig als jij geld nodig hebt voor privédoeleinden. Je hoeft namelijk minder rente te betalen over leningen bij je BV, dan bij leningen van een bank. De rente is afhankelijk van de soort lening dat je afsluit bij je eigen BV.

Wat is er dit gaat veranderd dankzij de wetswijziging?

Dit jaar is deze wetgeving aangescherpt en wordt het voor jou als DGA moeilijker om excessief te lenen. Vanaf 2024 mag jij als DGA nog maar tot € 500.000 onbelast lenen van je eigen BV’s. Als je meer dan € 500.000 leent, dan wordt het belast met 26,9% inkomstenbelasting als zijnde een dividenduitkering. De wetgeving geldt ook voor leningen van jouw partner en personen die aan jouw partner verbonden zijn. Verbonden personen zijn bloed- en aanverwanten van jou en je partner. Uitgezonderd van deze wetgeving zijn eventuele leningen van BV’s voor de financiering van jouw eigen woning. Hieronder vallen niet leningen voor de financiering van de woningen van (klein)kinderen en (groot)ouders.

documenten

Waar moet jij rekening mee houden?

Houd er rekening mee dat 31 december 2023 het eerste moment is om te bepalen of er aan de nieuwe regeling is voldaan. Je hebt tot dit moment om de leningen zoveel mogelijk af te bouwen. Dit kan onder andere door middel van deze manieren:

  1. Aflossen - bouw je leningen zoveel mogelijk af door middel van eigen vermogen.
  2. Herfinancieren - een tweede manier om leningen af te bouwen is herfinanciering. Dit is een voordelige manier om een goedkope lening af te sluiten. Lees hier meer over herfinanciering.
  3. Dividend uitkeren - een derde manier is door het uitkeren van dividend. Houd er in dit kader rekening mee dat box 2 per 2024 en gesplitst tarief krijgt. Lees hier meer over het uitkeren van dividend.
  4. Vastgoed verkopen - je kan als laatste overwegen vastgoed te verkopen en met de opbrengsten de leningen af te lossen. Houd hierbij wel rekening met de verplichte overdrachtsbelasting. Overdrachtsbelasting is een belasting die geheven wordt wanneer vastgoed wordt overgedragen.

Hulp nodig? Neem contact op met onze adviseurs!

Wat voor jou de beste keuze is, ligt altijd aan jouw situatie en wat je uiteindelijk van plan bent met je BV. Veel ondernemers kiezen er daarom voor om zich te laten adviseren door één van onze fiscalisten. Bij Firm24 helpen je graag verder om deze nieuwe wetgeving zo gunstig mogelijk voor jou uit te laten pakken. Klik hier voor meer info!

Gepubliceerd op 25 april 2024
Olivier Reinoud linkedin
Olivier studeert Rechtsgeleerdheid, Entrepreneurship & Management aan Leiden University en schrijft artikelen voor Firm24.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24