Kennisbank

Een borgstelling overeenkomst - hoe werkt dat?

Als je geld aan iemand uitleent, verwacht je dit op een gegeven moment weer terug te krijgen. Maar er kunnen natuurlijk altijd onverwachte dingen gebeuren waardoor dit ineens niet meer kan. Om te voorkomen dat jij met een openstaande vordering blijft zitten kan je extra zekerheid krijgen door een borgstelling bij een geldleenovereenkomst. Iemand anders stelt zich dan borg voor de terugbetaling van de lening. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de borgstelling bij een geldleenovereenkomst.

Wat is een borgstelling?

Een borgstelling geeft extra zekerheid voor een schuldeiser. Als je namelijk een borg stelt, weet je zeker dat een afspraak wordt nagekomen. Maar hoe werkt dat dan? Stel iemand leent geld van jou. Degene die geld leent haalt een derde partij erbij. Die partij staat dan garant voor de terugbetaling van de lening. De geldleenovereenkomst krijgt zo wat extra kracht. Als degene die het geld heeft geleend jou om een of andere reden niet meer kan betalen, doet die derde partij dat voor hem of haar. Jij krijgt als schuldeiser op deze manier jouw geld terug. Voor schuldeisers is dit dus erg handig omdat zij zeker weten dat hun lening netjes wordt terugbetaald.

Wat is een overeenkomst van borgtocht?

De borgstelling wordt in een overeenkomst tussen de partijen opgenomen. Dit heet een overeenkomst van borgtocht. De borgtocht wordt vaak in relatie tot een geldleenovereenkomst opgenomen. In de borgtocht overeenkomst staat vermeld voor welk bedrag de borg garant staat en tot welk bedrag de borgtocht geldt. Het is belangrijk dat deze overeenkomst duidelijk is. Zo kan daar later geen discussies over ontstaan. Als je met jouw BV geld leent bij de bank, kan er ook een borgstelling worden gesteld als voorwaarde. De specialisten van Firm24 kunnen je helpen bij het opstellen van een kloppende overeenkomst van borgtocht!

Borgsteller betekenis

Soms hoor je het woord “borgsteller” voorbij komen. Maar wie is dat dan? De borgsteller is de partij die garant staat voor een ander. Het is dus niet degene die zelf het geld heeft geleend. De borgsteller is eigenlijk een plan B voor het geval dat degene die het geld heeft geleend, dit niet meer kan terug betalen. In de praktijk is dit vaak een bestuurder of DGA (directeur groot aandeelhouder) van een bedrijf die zich dan borg stelt voor de schuld van zijn eigen bedrijf.

Wat is een persoonlijke borgstelling?

Bij een persoonlijke borgstelling gaat het erom dat een persoon de verantwoordelijkheid op zich neemt om garant te staan voor een bepaalde schuld. Het is dus niet een organisatie of onderneming die dit doet, in dat geval heb je namelijk te maken met een gewone borgstelling. In juridische termen heet een persoonlijke borgstelling een vermogensgarantie. Jij betaalt als borgsteller dan de schuld van een ander, als diegene dat zelf niet doet. Als een financier te maken heeft met een persoonlijke borgstelling moet zij van de wet extra zorgvuldig handelen aangezien de gevolgen iemand persoonlijk aangaan. Verder is het bij een persoonlijke borgstelling van specifiek belang dat er in de overeenkomst staat vermeld hoeveel de schuldenaar precies moet betalen of een maximumbedrag. Als dit niet wordt vermeld is de overeenkomst ongeldig.

Kun je een borgstelling intrekken?

Als je een borgstelling hebt afgesproken met gebruik van een overeenkomst, kan je dit ook weer opzeggen. Maar dit gaat niet altijd even makkelijk. Denk dus goed na wanneer je de overeenkomst ondertekent, want terugkrabbelen is niet altijd meteen mogelijk. Als de borgstelling voor onbepaalde tijd is opgesteld, kan je de overeenkomst en daarbij de borgstelling op ieder moment opzeggen. Als de borgstelling voor een bepaalde tijd is opgesteld, bijvoorbeeld een periode van drie jaar, dan wordt dit lastiger. Je moet in principe de afgesproken tijd van borgstelling uitzitten. Als de termijn langer dan vijf jaar is, mag je van de wet na vijf jaar de overeenkomst opzeggen en zo de borgstelling intrekken.

Ten slot (aanrader)

Als je zaken doet waar relatief hoge bedragen bij worden betrokken is een borgstelling zo gek nog niet. Soms wordt het zelfs als voorwaarde gesteld door een partij waarmee je zaken doet. Als je na het lezen van dit artikel hulp wil bij het gebruik maken van een borgstelling of vragen hebt over hoe het nou precies werkt? Neem dan contact met ons op.

Gepubliceerd op 29 juni 2023
Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00