Kennisbank

Een Raad van Toezicht implementeren, wat moet ik weten?

Bij een onderneming is het soms handig als er naast het bestuur een orgaan is dat toezicht houdt op de dagelijkse gang van zaken en de doelstellingen van een onderneming. Een handige manier om dit te doen is door een Raad van Toezicht (RvT) in te stellen. In dit artikel zetten we alles wat je hierover moet weten op een rijtje.

Wat is een Raad van Toezicht (RvT) ook al weer en wat zijn haar taken?

Een Raad van Toezicht is een orgaan dat bij stichtingen en verenigingen toezicht houdt op de doelrealisatie van een stichting of vereniging die het bestuur moet verwezenlijken. In iedere rechtspersoon verschilt het takenpakket van de Raad van Toezicht. Tot 2021 was het zo dat de bevoegdheden en taken van een RvT geen juridische grondslag hadden. Daarom moesten de taken en bevoegdheden voor 2021 worden vastgelegd in de statuten. Door de juridische grondslag is dat nu echter geen verplichting meer. De RvT heeft de volgende taken: 

  1. Toezicht - de RvT houdt toezicht op de verwezenlijking van de doelen die het bedrijf moet halen, de manier waarop het bestuur deze wil bewerkstelligen en de wet- en regelgeving die daarbij komt kijken. Hierbij houdt de RvT rekening met de belangen van betrokken partijen en waardecreatie. 
  2. Advies - De RvT geeft het bestuur van de onderneming gevraagd en ongevraagd advies over strategische vraagstukken. 
  3. Netwerk - De RvT speelt een belangrijke rol in het creëren van een stabiel en waardevol netwerk rondom het bedrijf. 
  4. Werkgever - Een laatste belangrijke taak van de RvT is het aanstellen van het bestuur. 

De RvT legt verantwoording af door een eigen jaarverslag te schrijven over hun taken en verantwoordelijkheden. Bij stichtingen wordt de RvT benoemd door zichzelf en bij verenigingen door de algemene ledenvergadering. 

Waarom zou ik een Raad van Toezicht implementeren en is het verplicht? 

Voor zowel een vereniging als een stichting is het implementeren van een Raad van Toezicht niet verplicht. Het is echter wel altijd aan te raden om een Raad van Toezicht te implementeren. De RvT zorgt namelijk voor een belangrijk netwerk kan komen met verrijkende inzichten die jouw bedrijf verder op weg helpen!

Papier

Hoe werkt dit via Firm24? 

Firm24 helpt je graag met implementeren van een Raad van Toezicht. Heb jij hulp nodig bij het implementeren van jouw Raad van Toezicht? Plan dan nu een gratis adviesgesprek in met één van onze adviseurs, zij helpen je graag verder!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Olivier Reinoud linkedin
Olivier studeert Rechtsgeleerdheid, Entrepreneurship & Management aan Leiden University en schrijft artikelen voor Firm24.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24