Kennisbank

Wat staat er in de statuten van een stichting?

Bij het oprichten van een stichting is het opstellen van statuten van cruciaal belang. De statuten vormen de juridische basis van de stichting en leggen de structuur, doelstellingen en werking ervan vast. In dit artikel nemen we een diepgaande blik op wat er in de statuten van een stichting staat en waarom ze van essentieel belang zijn. We verkennen de typische elementen die in de statuten worden opgenomen, zoals de naam en vestigingsplaats van de stichting, haar doelstellingen, het bestuur, de besluitvormingsprocessen en meer. Of je nu van plan bent een stichting op te richten of gewoon meer wilt begrijpen over de juridische aspecten van een stichting, dit artikel biedt waardevolle inzichten om je te helpen de sleutel tot structuur te begrijpen: de statuten van een stichting.

Wat zijn statuten van een stichting?

Je hebt het woord waarschijnlijk al een aantal keer voorbij zien komen: statuten. Wat zijn statuten eigenlijk? Elke organisatie heeft zijn eigen interne regels die nageleefd moeten worden. Voor een onderneming als stichting heten deze regels statuten. De statuten zijn de basis van de stichting en maken deel uit van de oprichtingsakte, zonder statuten geen stichting. Het is daarom ook van groot belang dat bij de oprichting van jouw stichting de statuten op de correcte manier worden opgesteld. Benieuwd hoe onze statuten eruit zien? Tijdens de aanvraagprocedure krijg je een voorbeeld akte te zien, zodat je precies weet wat je kunt verwachten.

Map

Wie stelt de statuten op?

De statuten van een stichting worden bij de oprichting van de stichting opgesteld door de notaris. Bij Firm24 werken wij met standaard statuten in de oprichtingsakte. De notaris stelt deze op en jij ontvangt de finale conceptakte in jouw dashboard. Ben je het helemaal eens met de concept akte, dan maakt de notaris de oprichtingsakte definitief. Met de oprichtingsakte wordt de stichting ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Nadat de definitieve akte is gepasseerd ontvang je deze gezamenlijk met het KvK-uittreksel in jouw dashboard op Firm24.com.

Kan ik zelf iets toevoegen aan de statuten?

De notaris werkt met standaard statuten in de oprichtingsakte. Het is eventueel mogelijk om bepaalde wensen die jij als oprichter hebt te verwerken in de oprichtingsakte. De notaris dient hier echter wel meer tijd en werk in te steken. Niet alleen moet de notaris controleren of de wijziging wettelijk gezien is toegestaan, maar ook dient hij te kijken of de statuten na de wijziging nog wel kloppen. Niet iedere wijziging in de statuten valt dus onder de standaard oprichting en het kan zo zijn dat de notaris meer rekent voor de beoogde wijziging. Je kunt de beoogde wijziging daarom altijd eerst voorleggen aan een van onze support medewerkers.

Voor sommige stichtingen, zoals een ANBI of een WTZi stichting, gelden aparte voorwaarden voor de statuten. Welke voorwaarden dat zijn lees je hier voor de ANBI en hier voor de WTZi stichting.

Wat zijn de belangrijkste zaken in de statuten?

  1. Doelstelling; Het allerbelangrijkste is natuurlijk jouw doelstelling, want dit bepaalt immers de grenzen waarbinnen jij als bestuurder activiteiten mag verrichten. Daarnaast is voor de stichting het doel van belang omdat de stichting geen winstoogmerk mag hebben.
  2. Geldmiddelen; Hoe vormt de stichting vermogen en hoe kan het vermogen bijdragen aan het doel van de stichting?
  3. Benoeming van bestuurders; Op welke wijze en door wie worden de bestuurders benoemd?
  4. Besluitvorming van het bestuur; Op welke manier worden er besluiten door het bestuur genomen en hoe komen deze besluiten tot stand?
  5. Vertegenwoordigingsbevoegdheid bestuurders; Wanneer er binnen de stichting meerdere bestuurders zijn is het van groot belang om afspraken te maken over het verrichten van handelingen namens de stichting.
  6. Ontbinding en vereffening; Wanneer wordt de stichting ontbonden en wat zijn hier de voorwaarden voor?
     
Statuten stichting advies

Wanneer ontvang ik de statuten?

De eerste keer dat je de statuten ziet is gedurende het aanvraagproces (voor betaling) op de website van Firm24.com. Hierin zie je het standaard concept van de oprichtingsakte dat wordt gebruikt voor de oprichting via Firm24. Hierin staan slechts de algemene bepalingen. De informatie die je hebt ingevuld op de website is hierin nog niet verwerkt. Vervolgens ontvang je, nadat je de volmacht en personal data card hebt ondertekend, van de notaris de finale conceptakte. Hierin staan de statuten die aangepast zijn naar jouw aanvraag. Pas nadat jij akkoord bent gegaan met deze finale conceptakte mag de notaris de stichting oprichten. Na oprichting ontvang je de definitieve oprichtingsakte met daarin de definitieve statuten van jouw stichting.

Duim

Hoe kan ik de statuten van mijn stichting opvragen?

Wanneer de stichting bij Firm24 is opgericht, dan heb je toegang tot jouw persoonlijke dashboard. In dit dashboard blijven alle oprichtingsdocumenten opgeslagen in onze digitale klus. Ben jij de oprichtingsakte kwijt? Geen probleem, deze kun je altijd via Firm24 of de notaris die de BV heeft opgericht opvragen.

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24