Kennisbank

Jouw onderneming en horizontaal toezicht

Jij en je onderneming zijn beide belastingplichtig. De Belastingdienst moet ervoor zorgen dat jullie ook daadwerkelijk belasting betalen en je verplichtingen nakomen. In 2004 heeft de Belastingdienst de verantwoordelijkheid hiervoor deels bij de ondernemers zelf gelegd in de vorm van horizontaal toezicht. Bij deze vorm van toezicht steunt de Belastingdienst op de werkprocessen van de belastingplichtige. In dit artikel verdiepen we ons in deze vorm van toezicht en bespreken we de voor- en nadelen.

Wat is verticaal toezicht ook al weer?

Om horizontaal toezicht beter te begrijpen, is het goed om eerst stil te staan bij verticaal toezicht. Verticaal en horizontaal toezicht zijn immers het tegenovergestelde van elkaar. Bij verticaal toezicht controleert de Belastingdienst of ondernemingen hun verplichtingen nakomen door na de belastingaangifte onderzoek te doen door middel van vragenlijsten en boekenonderzoeken. Deze vorm van toezicht geniet niet langer de voorkeur, omdat het enorm tijdrovend is.

Wat is horizontaal toezicht?

Bij horizontaal toezicht maak jij (de onder toezicht gestelde partij) afspraken met de Belastingdienst over het aanleveren van belastingaangiftes. Je werkt dus als het ware samen met de Belastingdienst en jullie houden beide toezicht. Aan de hand van de aangeleverde belastingaangiftes kan de Belastingdienst de belasting die jij verschuldigd bent definitief vaststellen. Deze gemaakte afspraken worden daarna vastgelegd in eesamenwerkingsovereenkomst (ook wel convenant genoemd). Omdat de samenwerkingsovereenkomst gebaseerd is op gelijkwaardigheid, vertrouwen, transparantie en eerlijkheid, gaat de Belastingdienst ervan uit dat jouw aangeleverde belastingaangiftes kloppen. Dit scheelt zowel jouzelf, als de Belastingdienst veel tijd en moeite!

Wat zijn de voor- en nadelen van horizontaal toezicht?

Horizontaal toezicht heeft een aantal voordelen. Hier staan ze voor je op een rijtje:

  1. De belastingaangiftes worden sneller verwerkt, omdat ze bestempeld worden als ‘aanvaardbaar’. De Belastingdienst stelt hierdoor sneller een definitieve aanslag vast en geeft jou sneller duidelijkheid over je fiscale positie. Op deze aanslag staat namelijk hoeveel belasting je terugkrijgt of nog moet betalen.
  2. De Belastingdienst hoeft minder controles uit te voeren. Bij horizontaal toezicht wordt er namelijk enkel gebruik gemaakt van steekproeven.
  3. De communicatie met de Belastingdienst verloopt sneller en soepeler, omdat je werkt met vaste personen.

Er kleven twee nadelen aan horizontaal toezicht:

  1. Je loopt het risico op boetes als je de Belastingdienst niet goed informeert.
  2. Omdat het proces snel verloopt is er minder tijd om rechterlijke uitspraken af te wachten die gunstig voor je uit zouden kunnen pakken.
horizontaal toezicht advies

Wie hebben te maken met horizontaal toezicht?

Alleen midden- en kleinbedrijf (MKB) en grote ondernemingen komen in aanmerking voor horizontaal toezicht. Het MKB kan alleen maar gebruik maken van horizontaal toezicht via een fiscaal dienstverlener. Fiscale dienstverleners kunnen jou namelijk helpen met het opstellen van een tax control framework. Deze heb je nodig om gebruik te kunnen maken van horizontaal toezicht.

Wat heeft horizontaal toezicht te maken met tax control framework?

Om gebruik te kunnen maken van horizontaal toezicht verwacht de Belastingdienst dat jouw onderneming z’n zaakjes goed op orde heeft. In het convenant is het verplicht een zogenaamd ‘tax control framework’ op te nemen. Aan de hand van het tax control framework kan de Belastingdienst zien wat de fiscale risico’s zijn van jouw onderneming en op welke manier je deze zo goed mogelijk probeert te beheersen. Het tax control framework bevat namelijk een compleet overzicht van alle belastingen die op jouw onderneming van toepassing zijn (bijvoorbeeld vennootschapsbelasting of omzetbelasting) en de hiervoor genoemde belastingaangiften.

Hoe kan Firm24 jou hiermee helpen?

Wil jij in je onderneming gebruik maken van horizontaal toezicht? Plan dan hier een consultatiegesprek in bij ons vanaf € 99,-! Mocht je na het gesprek gebruik willen maken van horizontaal toezicht, dan is Firm24 graag bereid je daarin te ondersteunen en een projectplan voor je op te stellen vanaf slechts € 199,-. Hierin wordt alle benodigde informatie voor je verzameld en een advies voor je uitgewerkt. We kunnen binnen 48 uur een afspraak voor je inplannen met een specialist! Heb je over het algemeen nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Olivier Reinoud linkedin
Olivier studeert Rechtsgeleerdheid, Entrepreneurship & Management aan Leiden University en schrijft artikelen voor Firm24.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24