Kennisbank

Inkoopvoorwaarden, ook belangrijk voor mij?

Heb je net de algemene voorwaarden op orde, hoor jij ineens dat er ook nog inkoopvoorwaarden bestaan. Of was dat hetzelfde? En dan heb je ook nog de koopvoorwaarden… snap jij het nog? Na het lezen van dit artikel ben jij weer helemaal op de hoogte van alle verschillende voorwaarden en weet jij precies wanneer jij als ondernemer inkoopvoorwaarden nodig hebt.

Rechten en plichten van de leverancier

Denk jij met je algemene voorwaarden wel safe te zitten? Dan hebben we helaas slecht nieuws, want wanneer jij vaak inkopen doet bij verschillende leveranciers, dan zijn inkoopvoorwaarden een must voor jou! Inkoopvoorwaarden zijn speciale voorwaarden die je opstelt met hierin alle regels die van belang zijn voor de leveranciers. Niet alleen de plichten, maar ook de rechten van de leveranciers worden in deze inkoopvoorwaarden opgenomen. Met duidelijke voorwaarden kan je ervoor zorgen dat de inkoop van producten of diensten goed verloopt en aansluit bij jullie bedrijfsprocessen. Met duidelijke inkoopvoorwaarden beperk je jouw risico’s als ondernemer en voorkom je eventuele aansprakelijkheid.

Inkoopvoorwaarden versus algemene voorwaarden

Nu denk je misschien, goh die inkoopvoorwaarden zijn toch eigenlijk precies hetzelfde als de algemene voorwaarden. Waarom zou ik dan aparte voorwaarden laten opstellen? Het lijkt inderdaad wel een beetje op elkaar, want het heeft allebei te maken met de verkoop van producten en diensten en het bestaat uit regels en voorwaarden. Toch is er een groot verschil tussen beiden. De algemene voorwaarden hebben namelijk betrekking op alle verkooptransacties, dus ook met die van de reguliere klant. Bij inkoopvoorwaarden gaat het heel specifiek over de inkoop van producten voor jou als ondernemer. Met inkoopvoorwaarden kun je de voorwaarden dus geheel afstemmen op dat proces. Dit geeft je meer mogelijkheden en nog bredere bescherming.

Lamp

Alle voorwaarden nog aan toe

Inkoopvoorwaarden zijn handig, want je kan alle rechten en plichten voor de leverancier hierin vastleggen. Toch is er wel één probleem, want waar jij als bedrijf speciale voorwaarden kan opstellen, kan de andere verkopende partij, koopvoorwaarden opstellen. Dit is eigenlijk hetzelfde als de inkoopvoorwaarden maar dan met voorwaarden voor de kopende klant. Tenzij de voorwaarden door de andere partij worden afgekeurd, gelden de voorwaarden van de partij die er het eerst naar verwijst. Zo voorkom je dat er een vervelende strijd komt over welke voorwaarden nou eigenlijk van toepassing zijn.

De inhoud

De rechten en plichten van de leverancier… dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want wat betekent dit concreet? Allereerst neem je alle verplichtingen voor de leverancier op in de inkoopvoorwaarden en de sancties wanneer de leverancier zich hier niet aan houdt. Daarnaast neem je alle afspraken rondom de levering en de betaling op in de voorwaarden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de betalingstermijn. Ook regels rondom de aansprakelijkheid van de leverancier kunnen in de voorwaarden worden opgenomen en wat er gebeurt bij een discussie of een conflict. Welk recht is van toepassing wanneer het uit de hand loopt? Als laatste is het aan te raden om een geheimhoudingsverklaring in de inkoopvoorwaarden op te nemen. Meer over de geheimhoudingsverklaring lees je hier!

Contract

Hoe pak ik het aan?

Koop jij vaak producten of diensten in? Zorg er dan voor dat je inkoopvoorwaarden tip top in orde zijn. Het is belangrijk dat inkoopvoorwaarden volledig afgestemd zijn op jouw onderneming, want iedere onderneming is anders en inkoopvoorwaarden moeten aansluiten of jouw bedrijfsprocessen en de producten en diensten die je inkoopt. Omdat er best veel informatie opgenomen moet worden in de inkoopvoorwaarden en omdat het helemaal persoonlijk op maat gemaakt moet worden, doe je dit het beste met professionele hulp van Firm24. Dit scheelt je niet alleen tijd, maar geeft je ook een stukje zekerheid in de toekomst. Zo kan jij straks zonder zorgen alle producten en diensten inkopen die je maar wilt.

Firm24 helpt je!

Met goede inkoopvoorwaarden sta je als ondernemer nog sterker. Wij helpen je dan ook graag met het opstellen van deze voorwaarden. Onze professionals staan voor je klaar voor een telefonisch adviesgesprek met een voorstel voor een vervolgopdracht. Ook kan je bij ons terecht voor het volledig laten opstellen van inkoopvoorwaarden door een van onze juristen middels een generator of volledig en persoonlijk op maat. Alle mogelijkheden en een eerste afspraak plan je in via deze link!

Gepubliceerd op 22 februari 2024
Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24