Kennisbank

Jezelf herstellen binnen de onderneming, is dit mogelijk?

Jij bent als werkgever in een aantal gevallen in staat om een werknemer te ontslaan. Dit kan je niet zomaar uit het niets doen, er moet een gegronde reden voor zijn. Een van deze redenen is het disfunctioneren van een werknemer. Maar ook wanneer een werknemer disfunctioneert, is het niet zomaar over en gedaan met de werknemer, er moet dan in eerste instantie een mogelijkheid zijn geweest voor deze persoon om zichzelf te kunnen verbeteren. Maar, hoe gaat dit precies in zijn werk? Wat moet jij allemaal aanbieden en hoe moet dit eruit zien? Dat zullen we in dit artikel behandelen! 

Wat is een verbetertraject? 

Een verbetertraject is een manier om ervoor te zorgen dat jouw werknemer beter gaat presteren. Dit is van toepassing bij een niet goed functionerende werknemer. Zo’n traject is schriftelijk vastgelegd, en er zijn gedurende de periode van het verbetertraject tussentijdse evaluaties om vast te stellen of er verbetering te zien is. Een verbetertraject kan vorm worden gegeven op meerdere manieren. Er kan bijvoorbeeld een ‘learn on the job’ principe worden toegepast, maar ook kunnen er trainingen of cursussen geregeld worden voor de desbetreffende werknemer. Welke opties worden gekozen, hangt volledig af van de situatie, er is geen verplichte vorm of iets dergelijks.  

Wat is disfunctioneren? 

Soms kan het zo zijn dat jij als werkgever niet tevreden bent over een van jouw werknemers. Als je als werkgever iemand wilt ontslaan heb je een grond nodig, deze kan verschillen van verwijtbaar handelen of nalaten, tot het disfunctioneren binnen het bedrijf. Het disfunctioneren is de meest voorkomende ontslaggrond. Hier kun je van spreken als je niet voldoet aan de eisen die bij de functie horen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kwalitatief te zwak werk, het werk niet aankunnen of het niet genoeg meegroeien met de veranderingen die plaats kunnen vinden binnen de onderneming. 

Magneet

Wanneer is een verbetertraject voor nodig? 

Een verbetertraject wordt dus noodzakelijk geacht als jij vindt dat een van jouw werknemers niet voldoende functioneert binnen jouw onderneming. Sinds de ingevoerde Wet Werk en Zekerheid 2015 zijn er namelijk strengere vereisten gekomen. Sinds 2015 is het verplicht om een werknemer die je wilt ontslaan op grond van disfunctioneren de optie te bieden om een verbetertraject te doorlopen. Je moet in dit geval dan een verbeterplan gaan maken met de werknemer, en vervolgens proberen de werknemer zich weer dusdanig te laten ontwikkelen dat hij of zij weer in het bedrijf op de verwachte manier deel gaat kunnen nemen. 

Zijn mijn werknemer en ik tot een verbetertraject verplicht? 

Dit is een veelvoorkomende vraag van mensen die een verbetertraject zouden moeten doorlopen. Dit verschilt namelijk per partij. Jij bent als werkgever namelijk wel verplicht om een verbetertraject aan te bieden aan de werknemer die je wil ontslaan op grond van disfunctioneren. Maar aan de andere kant is de werknemer niet verplicht tot het accepteren van dit plan. Hij of zij mag dus wel weigeren, over het algemeen kan dat nadelig uitvallen. Maar wanneer deze persoon de eisen van jou niet redelijk vindt, of dat er andere factoren zijn geweest die het disfunctioneren hebben veroorzaakt of andere situaties, kan hij of zij er ook voor kiezen om een ontslag met wederzijds goedvinden af te sluiten. 

Hoe werkt een verbetertraject? 

Op het moment dat jij als werkgever hebt besloten om een verbetertraject met iemand aan te gaan, dien je eerst met de werknemer te gaan zitten. Het is belangrijk dat je je verwachtingen duidelijk kenbaar maakt, hierop kan de werknemer dan anticiperen, kijken of hij of zij het haalbaar acht en vervolgens kun je dan regels en richtlijnen gaan stellen. Het voordeel is dat je geheel afhankelijk van de situatie een regeling kan treffen. Er zitten namelijk geen verplichte richtlijnen of regelgeving aan vast, waardoor je het compleet naar eigen visie kunt inrichten. 

Wat is het nut van een verbetertraject? 

Het verbetertraject is voor beide partijen een nuttige optie. Los van dat de werknemer niet zonder baan komt te zitten, is het ook voor jou een betere optie. Je hoeft namelijk niet opnieuw iemand te laten rekruteren, dit bespaart vaak kosten. Ook is het zo dat je als werkgever iemand niet opnieuw hoeft in te werken, wat weer tijd bespaart. 

Duim

Verbetertraject bij Firm24 

Wil jij graag een verbetertraject aangaan met een werknemer? Dit kun je natuurlijk bij Firm24 regelen! Op het moment dat je dit bij ons wilt gaan bewerkstelligen zorgen wij ervoor dat het eerste contact binnen 48 uur al geregeld is. Wij regelen contact voor jou met een advocaat en er volgt een telefonisch adviesgesprek. Vervolgens kunnen wij een offerte opstellen op maat, die voldoet dus compleet aan de benodigdheden die van belang zijn voor jou als werkgever, wanneer jij zoekt naar een verbetertraject bij disfunctioneren. Klik hier voor de mogelijkheden!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Jason Buck linkedin
Jason is Juridisch content schrijver bij FIRM24 en daarnaast student rechtsgeleerdheid.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24