Kennisbank
Merkregistratie uitgelegd in zes stappen!
Ken je dat? Je hebt net die nieuwe schoenen gekocht van dat goede merk en een paar dagen later heeft je collega precies dezelfde. Heel vervelend, maar natuurlijk niet strafbaar en eigenlijk ook best wel logisch. Want een goed merk kent iedereen en de producten of diensten van dat merk zijn vaak erg populair. Helaas kunnen we niet voorkomen dat iemand anders twee dagen later met dezelfde schoenen rondloopt, maar wat we gelukkig wel kunnen voorkomen is dat een andere ondernemer er met jouw merk vandoor gaat. Het kernwoord hiervoor is merkregistratie. Het klinkt best simpel: ik laat mijn merk registreren en ik ben veilig. Toch werkt het net iets anders. Wij vertellen je in deze blog van A tot Z welke stappen jij moet ondernemen om jouw merk goed te beschermen en hoe Firm24 je hierbij kan helpen!
Stap 1: Het begint met een goed idee
Zonder idee, geen merk. Misschien ligt het voor de hand, maar ook een merk start met een goed idee. De eerste stap is dus om op zoek te gaan naar een goede naam of een goed logo voor de producten of diensten die jij als ondernemer gaat aanbieden. Laat je creativiteit de vrije loop en verzin een onderscheidende naam of logo voor jouw merk. Maar, pas wel op met al te veel creativiteit, want een goede merknaam moet aan een aantal eisen voldoen. Verkoop jij bananen en heb jij het idee om jouw merk: ‘bestebananen’ te noemen, dan heb je pech. Het mag namelijk geen omschrijving zijn van de producten of diensten die je aanbiedt en het mag ook geen aanprijzing of misleiding zijn. Heb jij na een goede brainstorm sessie een goed idee? Dan is het daarna tijd om in de wereld van merkregistratie te stappen.
Stap 2: Al je vragen beantwoord met een check-gesprek
De wereld van merkregistratie kan best lastig zijn, daarom staan onze Firm24 specialisten voor jou klaar om je te helpen met het registreren van je merk. Maar we kunnen ons goed voorstellen dat jij na het verzinnen van een goede merknaam of logo, eerst nog wat algemene vragen hebt. Plan dan een gratis check-gesprek in en een van onze Firm24 adviseurs helpt je graag verder en beantwoordt al jouw vragen.
Stap 3: Laat je adviseren door een specialist
Zijn al jouw vragen beantwoord en wil je wat meer informatie over merkrechten en hoe dit nou allemaal precies in zijn werk gaat? Dan kun je bij een van onze specialisten terecht voor een persoonlijk adviesgesprek. Tijdens dit telefonisch adviesgesprek vertellen we je in 30 minuten alles wat je moet weten over merkrechten!
Stap 4: Een projectplan op maat
Nu jij alles weet over merkrechten en het belang hiervan, kunnen we kijken naar de registratie. Merkregistratie is maatwerk en daarom maakt een van onze Firm24 specialisten een projectplan. Met een projectplan krijg jij een uitgebreid adviesgesprek van 45 minuten waarin alles wordt uitgelegd over merkbescherming en merkregistratie. Daarna bespreek jij samen met een specialist de strategie voor jouw merkregistratie. Is de strategie helder? Dan moet jouw merknaam eerst gecheckt worden. Een merknaam of logo mag namelijk nog niet gebruikt worden door een andere ondernemer met dezelfde producten of diensten en mag ook geen verwarring veroorzaken. Gebeurt dit wel? Dan is er sprake van merkinbreuk en kun je een flinke schadeclaim verwachten. Bovendien moet je dan op zoek naar een nieuw merk, terwijl jouw merk misschien net wat bekendheid had. Daarom checken wij jouw merknaam op vergelijkbare namen en wordt er gekeken of jouw naam aan alle eisen voldoet voor acceptatie in het merkenregister. Komt jouw naam door de check heen? Dan ontvang je een stappenplan voor de registratie, een compleet overzicht van de typen merken, maakt een van onze specialisten een beknopte classificatie en krijg jij een offerte op maat voor de daadwerkelijke registratie.
Stap 5: Registreren maar!
Na de check, de beknopte classificatie en het betalen van de offerte, is het tijd voor registratie in het merkenregister. Een van onze specialisten maakt dan een uitgebreide classificatie en regelt de volledige registratie in het merkenregister. Maar hoe gaat dit proces van merkregistratie nou eigenlijk in zijn werk? Er bestaan verschillende merkenregisters voor verschillende gebieden, denk dus goed na waar jij als ondernemer actief bent en waar jij je merk wil beschermen. Is dit bijvoorbeeld enkel in de Benelux, is dit de gehele Europese Unie of zijn het landen over de hele wereld? Een merkregistratie start met een aanvraag bij het juiste merkenbureau. Bij deze aanvraag moet je aangeven in welke klassen jouw producten of diensten vallen. Wordt de aanvraag geaccepteerd? Dan staat jouw merk geregistreerd en ben jij beschermd tegen merkinbreuk. Het gehele proces duurt gemiddeld drie tot vier maanden. Tussen de aanvraag en de registratie spreken we van de zogenaamde oppositietermijn. Tijdens deze termijn mogen andere ondernemers bezwaar maken tegen jouw registratie. Mocht dit het geval zijn, dan kun jij je als ondernemer hiertegen verweren.
Stap 6: Niemand komt aan jouw merk
Een merkregistratie betekent helaas niet dat jij voor eeuwig en altijd beschermd bent. Bij de meeste merkenregisters wereldwijd geldt een registratie van tien jaar. Na deze tien jaar moet jij de merkregistratie verlengen. En tot die tijd is er nog genoeg waar je rekening mee moet houden na registratie. Een van die dingen is het bewaken van je merk. Zo hou je in de gaten dat er geen inbreuk gemaakt wordt op jouw merk. Wordt dit wel gedaan? Dan moet je stappen ondernemen en is het tijd voor merk handhaving. Wanneer jij de registratie door Firm24 laat doen, zorgen wij een jaar lang voor jouw merkbewaking en komt niemand aan jouw merk. Zo kan jij je dus lekker bezighouden met ondernemen!
Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.
Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.
