Kennisbank

Stamrecht-bv opheffen, hoe doe je dat?

Als ondernemer ben je altijd op zoek naar fiscale handigheidjes. Zo kiezen sommigen ervoor om een stamrecht-bv op te richten. Dat is een bv waar ontslagvergoedingen op worden gestort die vervolgens later weer worden uitgekeerd. Dit kan fiscaal voordeel opleveren, maar op langere termijn ook nadelen met zich meebrengen. Bij het laatste geval, willen ondernemers van hun stamrecht-bv af. In dit artikel lees je alles wat je over een stamrecht-bv moet weten en, bovenal, hoe je deze kunt opheffen.

Wat is een stamrecht(-bv)?

Een stamrecht geef je het recht op periodieke uitkeringen. Dat zijn uitkeringen die om de zoveel tijd worden gestort. Deze uitkeringen worden gedaan uit het potje aan ontslagvergoedingen die eerder in een stamrecht-bv zijn gestort. Wanneer de ontslagvergoedingen in de bv worden gestort hoeft er in eerste instantie geen belasting over betaald te worden. Dit gebeurt pas zodra het geld wordt uitgekeerd. Degene die de uitkering ontvangt moet dan inkomstenbelasting over het ontvangen bedrag betalen. Als je het moment van uitkeren fiscaal goed plant, kan de hoogte van de verschuldigde inkomstenbelasting worden geminimaliseerd. 

Pinpas

Wanneer moet stamrecht uit de bv worden uitgekeerd?

Wanneer een stamrecht-bv wordt opgericht kan je meteen beginnen met het uitkeren van geld. Toch zie je vaak dat de uitkeringen pas worden gedaan zodra het verplicht wordt. Dat is het geval wanneer een werknemer de AOW-leeftijd bereikt. Als een werknemer nog niet deze leeftijd heeft bereikt, kan je al geld uit de stamrecht-bv krijgen maar dat is dan niet verplicht. Je kan dus zelf bepalen wanneer je het geld wil uitkeren. Let op! Het moment waarop het geld wordt uitgekeerd en de hoeveelheid geld hebben invloed op hoeveel belasting er dient te worden betaald. Denk hier dus goed over na, of klik hier om een fiscalist om hulp te vragen!

Nadelen van een stamrecht-bv

Wanneer je een stamrecht-bv hebt, ben je gehouden aan strenge fiscale regels. Het geld uit een stamrecht-bv gebruiken heeft bepaalde haken en ogen. Daarbij voert de fiscus strenge controles uit ten aanzien van de fiscale regels. Zodra er wordt afgeweken van de regels maak je kans op hoge boetes. Daarnaast ben je verplicht om het gestorte kapitaal met 4% rendement te laten groeien. Dit is meer dan normale rente en betekent vaak dat het geld moet worden belegd. Verder is het gebruiken van geld uit een stamrecht-bv om een eigen bedrijf te starten ook vrij riskant. Als het eigen bedrijf niet goed van de grond komt zit je met een lening die afgelost moet worden.Deze nadelen zijn vervelend, al helemaal wanneer de stamrecht-bv zijn functie heeft vervuld en niet meer nodig is. Benieuwd hoe je dan je stamrecht-bv opheft? Lees dan snel verder!

Opheffing stamrecht-bv

Zodra al het geld wat op de rekening van de stamrecht-bv stond is uitgekeerd en er geen resterende schulden over zijn, wordt de bv vaak opgeheven. Je hebt dan te maken met een lege en inactieve bv en zolang je niet de behoefte hebt om verdere activiteiten met de bv te verrichten, is het verstandig om deze op te heffen. Om tot ontbinding van de bv over te kunnen gaan is juridische hulp nodig. Bij Firm24 heb je de keuze tussen een telefonisch adviesgesprek of een uitgewerkt projectplan waarbij jouw hele opheffing door ons wordt geregeld! Benieuwd naar één van deze opties? Klik dan hier.

Diagram

Stappenplan opheffing stamrecht-bv

In enkele stappen wordt jouw stamrecht-bv opgeheven:

  1. Kijk of er nog schulden zijn binnen je stamrecht-bv. Die moeten eerst worden afbetaald voor je tot opheffing kunt overgaan.
  2. Stel vast of de bezittingen van je stamrecht-bv meer waard zijn dan het aandelenkapitaal. Als daarvan sprake is, heeft je stamrecht-bv winstreserves die moeten worden uitgekeerd. Dit dividend komt de aandeelhouder van de stamrecht-bv toe.
  3. Zeg de bankrekening(en) van je stamrecht-bv op.
  4. Stel een staat van vereffening en verdeling op (een document waarin de verdeling van schuldenlasten en verdeling van baten is vastgelegd). Hierbij heb je hulp nodig van een juridisch specialist.
  5. Schrijf de stamrecht-bv uit bij de KvK. De bv is nu opgeheven.

Als je je bv sneller wilt opheffen, kun je een turboliquidatie overwegen. Meer daarover lees je hier.

Vragen?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over een stamrecht-bv? De specialisten van Firm24 geven met een check-gesprek gratis informatie die jij nodig hebt om door te kunnen. Plan deze hier in. 

Gepubliceerd op 11 april 2024
Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24