Ondernemersverhaal

Stéphanie Broekaart van MEGARA

“Het is nog een stuk beter en uitdagender dan ik had verwacht!”

“Het vergt best wat moed om de onzekerheid van het ondernemerschap aan te gaan en te geloven in je eigen ideeën en de koers die je wil varen.”

Dat de geopolitieke situatie de laatste tijd gespannen is, heeft ook effect op bedrijven. Met haar jarenlange ervaring zag Stéphanie Broekaart ook dat veel bedrijven worstelen om de risico’s effectief te identificeren, te beoordelen en te beheersen. Daarom richtte ze MEGARA op waarmee ze advies en training aanbieden op het gebied van internationale handelsrestricties: “Mijn doel is om klanten na advies en training het vertrouwen te geven dat ze een goed inzicht hebben in hun risico's en zelfstandig aan de slag kunnen met risicobeheersing.”

Het bedrijf 

“In de huidige gespannen geopolitieke situatie zien we dat overheden en internationale organisaties meer dan ooit gebruikmaken van economische middelen om de situatie in hun voordeel te proberen te beïnvloeden. Ieder bedrijf dat internationaal zaken doet, krijgt vroeg of laat te maken met exportcontroles en sancties. "Tegelijkertijd is de focus op handhaving in internationale context, maar zeker ook in Nederlands aanzienlijk gestegen.” Stéphanie merkte dat het merendeel van de beschikbare trainingen op de markt onvoldoende diepgang biedt en vaak de cruciale strategische elementen mist. Daarnaast zie je dat er een kloof is ontstaan tussen het bedrijfsleven en banken, omdat beide partijen anders met dit onderwerp omgaan. Ze besloot daarom een bedrijf op te richten dat hoogwaardige training biedt en tegelijkertijd praktisch en juridisch advies geeft over vraagstukken met betrekking tot sancties, exportcontroles, financiering en het opzetten van een compliancebeleid dat efficiënt, effectief en toekomstbestendig is.”

“Vooral als je altijd bij grote organisaties hebt gewerkt, is het een wereld van verschil.”

Meer kennis opdoen

Stéphanie dacht al een aantal jaar aan het ondernemerschap, maar wilde eerst nog meer diepgaande kennis en ervaring opdoen. “Die ervaring heb ik de afgelopen jaren op kunnen doen door strategische rollen te vervullen binnen internationaal opererende organisaties.” Door de toenemende aandacht en vraag naar expertise op dit vakgebied na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne besloot Stéphanie daadwerkelijk de stap te zetten en dit bevalt tot nu toe heel goed: “Vooral als je altijd bij grote organisaties hebt gewerkt, is het een wereld van verschil. Mijn takenpakket is veel breder en ik ben opeens volledig verantwoordelijk voor alles wat ik binnen mijn eigen bedrijf doe. Dat is soms lastig omdat je geen collega’s hebt om mee te sparren, maar de (creatieve) vrijheid is onbetaalbaar. En mijn sparring partners vind ik tegenwoordig in andere ondernemers en specialisten binnen mijn vakgebied.”

Het ondernemen  

Na veel leeswerk, en gesprekken met andere ondernemers, kon het echte ondernemen beginnen: “Ik heb het geluk dat de aard van mijn onderneming relatief weinig investering behoeft. Mijn enige investeringen tot nu toe zijn een goede computer, wat branding, literatuur, en een hoop passie en tijd. Maar, het doel van Stéphanie is om ook nog te groeien met MEGARA: “Het doel is om Megara uit te laten groeien tot een internationaal, gerespecteerde en betrouwbare partner op het gebied van risicobeheersing ten aanzien van sancties en export controls.”

“Ik streef altijd naar maatwerkoplossingen, omdat elke klant en zijn risico's uniek zijn."

De concurrentie 

Er zijn veel bedrijven die advies en trainingen bieden en er is dan ook redelijk wat concurrentie voor MEGARA. Toch weet Stéphanie zich te onderscheiden: “Wat mij onderscheidt van deze partijen is mijn diepgaande kennis in combinatie met mijn uitgebreide praktijkervaring, dankzij mijn achtergrond in zowel de bancaire sector als het bedrijfsleven. Hierdoor begrijp ik de behoeften van mijn klanten en ben ik goed op de hoogte van de uitdagingen waar zij tegenaan lopen. Ik streef altijd naar maatwerkoplossingen, omdat elke klant en zijn risico's uniek zijn. Ik merk bijvoorbeeld vaak dat vanwege de complexiteit van het vraagstuk, de focus verkeerd ligt."

Stéphanie's gouden tip

“Mijn advies is om je idee tot in detail uit te werken, je sterke en zwakke punten te kennen en dit als kompas te gebruiken voor de ontwikkeling van je bedrijf. Onderweg zul je veel keuzemomenten en obstakels tegenkomen die je uit balans kunnen brengen. In zulke gevallen is het prettig om terug te kunnen vallen op je strategie en doelen, en te beoordelen of nieuwe kansen en ideeën je daadwerkelijk helpen om je doelen te bereiken. De sleutel ligt naar mijn mening in het vinden van de juiste balans tussen flexibiliteit om je aan te passen aan de behoeften van de markt, en tegelijkertijd vast te houden aan, en te geloven in je eigen ideeën.”

Bekijk hier meer verhalen

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24