10 tips voor het succesvol lanceren van je product!

Wanneer je als ondernemer producten op de markt wil gaan lanceren kan het lastig zijn om het perfecte moment te kiezen. Marketing vereist een zekere planning en je moet met veel verschillende factoren rekening houden. In deze blog lees je handige tips die jou kunnen helpen om het succes van jouw product lancering te boosten.

Tip 1 - Ken je doelgroep

Als jij je doelgroep goed begrijpt kan jij jouw product hierop laten aansluiten. Om een succesvolle lancering te hebben moet je zorgen dat jouw doelgroep wordt bereikt en getriggerd om een kijkje te komen nemen. Een marktonderzoek is vaak een goede start om data te verzamelen over potentiële klanten. 

Tip 2 - Maak gebruik van sociale media 

Sociale media is hét middel om een buzz rondom jouw product te creëren. Door regelmatig updates te delen en kleine sneak peeks vooraf te presenteren wek je de interesse van klanten. Dit kan op verschillende platformen. Zo hebben zowel Instagram als TikTok de optie om een bedrijfsprofiel aan te maken zodat je jouw doelgroep kan targeten met de content die je maakt. Je kan met social media ook snel veel mensen bereiken, wat belangrijk is voor de marketing achter jouw product. Door een influencer partner te zoeken kan je dit proces versnellen. Dit zijn mensen die al een grote following hebben op een bepaald platform. Het is wel van belang dat zo’n influencer past bij het imago van jouw bedrijf, zo weet je dat je de juiste mensen bereikt. Vaak is een berichtje via de mail of een dm de beste manier om contact te leggen met deze personen.

Tip 3 - Plan een lanceringsevenement 

Als jij eenmaal een lanceringsdatum hebt gekozen, kan een lanceringsevenement ontzettend veel goeds doen. Door hier de juiste partners uit te nodigen zoals influencers en potentiële klanten, geef jij jouw product meteen een kickstart. Het krijgt zo tijdelijk wat extra aandacht en dit is precies wat je nodig hebt om jouw product succesvol te lanceren. Zo kent iedereen wel de presentaties van Elon Musk, waarin hij de nieuwste modellen van Tesla presenteert. Daar zijn vaak honderden mensen aanwezig en de filmpjes worden naderhand nog vaak bekeken door klanten en fans. 

Tip 4 - Maak gebruik van betaalde advertenties

Goede marketing is ontzettend belangrijk wanneer je een product gaat lanceren en middels betaalde advertenties zorg je ervoor dat jouw berichten je doelgroep bereiken. Het maakt jouw publiciteit gericht en doeltreffend. Verschillende kanalen bieden hier een mogelijkheid voor zoals Google Ads, Instagram, TikTok en Facebook. Als je betaalt voor de presentatie van jouw ads zorg je ervoor dat jouw content de maximale zichtbaarheid behaald. Je kan aangeven wie je doelgroep is en je krijgt ook een duidelijk overzicht van alle data. Zo weet je precies hoeveel mensen jouw advertenties hebben gezien, hoe lang ze ernaar keken en of ze vervolgstappen hebben ondernomen. Met deze informatie kan je weer gerichter te werk gaan en inzicht krijgen in de sterke en zwakke punten van jouw marketingplan. 

Tip 5 - Houd je klanten betrokken

Na de initiële lancering is het van belang dat je klanten blijft prikkelen om jouw product aan te schaffen of anderen ervan te overtuigen. Deze betrokkenheid kan je stimuleren door in contact te blijven en om feedback te vragen. Klanten krijgen zo het gevoel dat ze onderdeel zijn van jouw bedrijf en dat er iets met hun mening wordt gedaan. Stuur af en toe leuke mails in hun inbox en kom met creatieve deals. Zo vinden veel mensen niets leuker dan een giveaway, want wie wil er nou niet kans maken om gratis een product uit te proberen. Je bouwt zo langzaam een loyale klantenkring op die je ook weer kunnen helpen bij latere lanceringen. 

Tip 6 - Geef een exclusieve preview

Door een aantal partners de kans te geven om jouw product te testen voordat de lancering echt is begonnen, prikkel je mensen om al bezig te zijn met jouw product. Het is natuurlijk leuk om aan vrienden en familie een sneak preview te geven, maar gelet op marketing is het verstandig om mensen uit te kiezen die een flink bereik hebben. Als zij enthousiast zijn over jouw product, trekken ze sneller anderen mee. Een influencer kan bijvoorbeeld met een simpele post of story veel volgers in een klap intrigeren. Dit zijn voor jouw bedrijf dan weer potentiële klanten. Ook hier is het van belang dat je een partner kiest die past binnen jouw bedrijfsbeeld. Zo is een oud-atleet vaak een aanwinst voor sportmerken, terwijl modellen veel mode invloed hebben.  

Tip 7 - Maak een goede website 

Een aantrekkelijk en functionerende website is ontzettend belangrijk. Bij een product lancering komen vaak meer gebruikers op jouw website dan je daarvoor wellicht gewend was. Hier moet je rekening mee houden door ervoor te zorgen dat alle foutjes uit jouw website zijn gehaald en dat er genoeg draagkracht is voor meerdere bezoekers. Verder is het leuk als je website een design heeft die klanten aanspreekt en gebruiksvriendelijk is. Als mensen het gebruik van jouw website fijn vinden, zullen ze sneller terugkomen voor een bestelling en dat is precies wat je wilt. 

Tip 8 - Werk aan merkherkenning

Een succesvolle product lancering vereist dat jouw merk onderscheidend is van concurrenten. Zorg ervoor dat je op een bepaalde manier herinnerd wordt en uniek bent op de markt. Dit kan door de lay-out zijn, de kwaliteit of de persoonlijk aanpak. De hoofdregel is in ieder geval dat je ervoor probeert te zorgen dat je wordt onthouden en herkend. Hierbij helpt het om consistent te zijn en jouw merk op alle producten, posts en websites duidelijk in beeld te brengen. Een logo is hierbij super belangrijk, dit is het meest simpele herkenningspunt. 

Hoe verder?

Na de lancering van jouw product moet je altijd naar de toekomst blijven kijken. Welke dingen goed gaan en welke dingen kunnen worden verbeterd? Waar liggen jouw sterke en zwakke punten? Je kan hierbij ook teruggrijpen op doelstellingen die je aan het begin hebt gemaakt, hoe staan die er nu voor?  Vorm een compleet beeld en bepaal vanuit daar je volgende stap.

Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.
Bijgewerkt op 1 februari 2024
Gepubliceerd op 31 januari 2024

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24