Cruciale maar vaak vergeten upgrade(s) van je BV

Winsten veiligstellen, zo weinig mogelijk belasting betalen en je bedrijf snel kunnen verkopen als je dat wilt. Zaken waar de gemiddelde ondernemer graag zijn oren voor spitst. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je dat voor elkaar krijgt met de meest basale ‘upgrade’ van je BV. Deze is niet voor iedereen weggelegd. En daarom des te interessanter om te kennen.

Eind september, nog een paar maanden om fiscaal slim af te sluiten

In het vierde kwartaal van het jaar begint de business meestal weer flink te draaien. Vakanties zijn achter de rug. Offertes vallen en partnerships waaraan je voor de vakantie hard voor hebt gewerkt beginnen dit kwartaal eindelijk vorm te krijgen. Ook krijg je zicht op hoe je het jaar gaat afsluiten. Vaak liggen er kansen om fiscaal slimmer af te sluiten dan je op voorhand had verwacht. Dan moet je daar echter wel iets voor in gang zetten.

Niet voor iedereen… wanneer moeten de alarmbellen afgaan?

Deze upgrade van je BV is waardevol, maar zoals gezegd niet voor iedereen weggelegd. We hebben het hier over het oprichten van een tussenholding. Dat is een holding tussen de (persoonlijke) holding en een werkmaatschappij. Er zijn kortweg 3 redenen waarom je over deze basale BV upgrade moet nadenken:

Reden 1 – Bouw je vermogen op of heb je waardevolle bezittingen? 

Heb je als bedrijf waardevolle bezittingen op de balans staan? Bijvoorbeeld een patent, belangrijke technologie? Of een waardevol pand? Of een merknaam? Deze bezittingen zijn vaak veel geld waard.

Waarde die je niet in de werkmaatschappij wilt laten zitten. Want gaat je werkmaatschappij failliet? Dan ben je deze asset (in dit geval de merknaam, maar het kan ook om een pand of patent gaan) kwijt. Een mogelijke faillissement hoeft geen einde te betekenen van je dromen. Je kan een doorstart maken omdat je het idee, je IP of andere waardevolle zaken nog in de tussenholding hebt staan. Die is of zijn niet failliet. En het is niet alleen handig als het misgaat. Heb je namelijk met zijn tweeën of met zijn drieën een bedrijf? Dan wil je die merknaam, dat patent of dat pand ook niet in de persoonlijke holding van een van de aandeelhouders zetten. In dat soort situaties biedt de tussenholding uitkomst. Want je kunt dan daar de bezittingen behouden.

Duim

Reden 2 – Doe je dit jaar flinke investeringen (en kun je daarmee de belasting drukken)? 

Stel je hebt een online marketingbureau en je maakt flink winst op de projecten die je doet en de mensen die je links en rechts wegzet bij klanten. Daarnaast heb je een andere BV waar je flink investeert in een veelbelovende softwareontwikkeling. Marketingsoftware die echt het verschil kan maken voor je klanten. De omvang van de investering nadert de € 100.000. Om minder belasting te betalen, kun je de winsten en verliezen onderling fiscaal verrekenen. Maar dat te mogen doen, moeten deze twee bedrijven wel een fiscale eenheid vormen. Dat kun je regelen met een tussenholding.

Reden 3 – Ga je je bedrijf verkopen of heb je toetredende partners? 

Overweeg je binnenkort je bedrijf of verschillende bedrijven te verkopen? Ook dan is een tussenholding interessant. Je kunt dan namelijk – net zoals onder reden 2 beschreven – alle werkmaatschappijen ‘onder’ een tussenholding hangen. Een investeerder of deelnemende partner kan dan (eventueel met persoonlijke holding) participeren in de tussenholding. Op deze manier is deelname in twee of meerdere ‘losse’ werkmaatschappijen eenvoudig te regelen.

In alle drie de situaties kun je dus een voordeel halen uit het fiscaal herstructureren van je onderneming. Hoe dat werkt en wat het kost leggen we hieronder uit.

5 stappen om ook slimme risico-afdekkers en belastingbespaarders te krijgen

Van de bovenstaande voordelen kun je dus profiteren door een tussenholding op te richten. Zoals de meeste ondernemers ken je wellicht de voordelen van een holding oprichten. Het oprichten van een tussenholding komt wat minder vaak voor, maar is daarom niet moeilijker. Deze 5 stappen zijn ervoor nodig.

  1. Fiscaal inventariseren en uittekenen van de structuur
  2. Oprichten van de tussenholding
  3. Regelen van de aandelenoverdracht
  4. Eventueel wijzigen van de aandeelhoudersovereenkomst (en mogelijk andere overeenkomsten)
  5. Het afronden van de transactie en eventueel volstorten van de aandelen

De eerste stap is het uittekenen van de structuur. Vaak zal een fiscalist dat als eerste doen.

schild

Tot slot

Een beetje ondernemer wil weten waar hij of zij qua kosten aan toe is. Daar zijn we altijd transparant in. Weten waar je aan toe bent? Bekijk onze fiscale diensten én de bijbehorende prijzen via deze link. Of lees een interessante blog over de kosten bij de KvK.

Max Zuidinga linkedin
Max is student Nederlandse taal en cultuur en schreef daarnaast enkele artikelen.
Bijgewerkt op 27 augustus 2024
Gepubliceerd op 23 november 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24