De kalender voor notarissen voor 2023

Een onderneming starten, de statuten wijzigen, fuseren met een andere onderneming of notariële aktes opstellen? Als ondernemer zijn er veel gevallen wanneer je met de notaris in aanraking komt. In deze blog vind je de kalender voor notarissen van 2023. Hier vind je een overzicht van de data wanneer de notariskantoren gesloten zijn, waardoor op die dagen cliënten niet geholpen kunnen worden, de momenten wanneer het erg druk is en de belangrijke inbreng periodes. Dat scheelt weer tijd bij het maken van jouw eigen planning! 

Werkzaamheden van de notaris

Wanneer je ondernemer bent en je bepaalde handelingen verricht, is in sommige gevallen de tussenkomst van de notaris verplicht om te garanderen dat je aan alle formaliteiten voldoet. De notaris speelt een belangrijke rol bij de oprichting van een BV. Hij of zij doet onderzoek naar de oprichter van de BV, legt de oprichting vast in een notariële akte, ook wel de statuten en schrijft jou in bij de Kamer van Koophandel (KvK). Maar ook in de toekomst kan de notaris van betekenis zijn. Bijvoorbeeld bij de begeleiding van bedrijfsopvolging, splitsing, toetreding van nieuwe partners, herstructurering en statutenwijzigingen. Je bent hiervoor dus vaak afhankelijk van een notaris.

Kalender van notarissen

Al werken notarissen vaak erg hard, zijn ook de notariskantoren af en toe in het jaar 2023 gesloten. Op deze dagen zijn notarissen vrij en kan de notaris zijn of haar cliënten dus niet helpen. Daarnaast hebben de notarissen het in sommige periodes in 2023 drukker dan normaal, waardoor het vaak langer duurt voor een notaris zijn cliënten kan helpen. Ook zijn bepaalde momenten in haar jaar belangrijke inbreng periodes. Houdt dus rekening met deze periodes en data bij het maken van jouw eigen planning! Firm24 heeft deze data op een rijtje gezet! Hieronder vind je de kalender voor notarissen.

Gesloten notariskantoren

Op de genoemde data zijn de notariskantoren gesloten:

  • Op vrijdag 7 april 2023 is goede vrijdag. Dit is de vrijdag voor Pasen, waarbij de christenen de dood van Jezus aan het kruid herdenken. Dit is geen officiële feestdag, dus niet iedereen is op deze dag vrij. Maar let op, de notariskantoren zijn die dag niet open voor cliënten!
  • Op maandag 10 april 2023 is het Tweede Paasdag. Dit is de dag na Paaszondag en is een groot aantal landen een vrije dag. De dag zelf heeft echter geen religieus verhaal.
  • Op donderdag 27 april 2023 is het Koningsdag. Dit is een nationale feestdag ter ere van de verjaardag van onze koning. Op deze dag wordt in het hele land zijn verjaardag gevierd met festiviteiten en evenementen.
  • Op donderdag 18 mei 2023 is het Hemelvaartsdag. Dit is een officiële feestdag in Nederland, waardoor de meeste werknemers vrij zijn op deze dag. Op Hemelvaartsdag wordt binnen het Christendom herdacht dat Jezus is opgestegen naar zijn vader in de hemel.
  • Op vrijdag 19 mei 2023 is het Brugdag Hemelvaart. Vaak wanneer een officiële feestdag op een donderdag valt, is de dag erna ook een vrije dag waardoor er een verlengd weekend ontstaat. Zulke brugdagen zijn niet verplicht voor de werkgever, maar de notariskantoren zijn deze dag wel gesloten!
  • Op maandag 29 mei 2023 is het Tweede Pinksterdag. Pinksteren valt altijd op een zondag en een maandag. Pinkstermaandag is een officiële feestdag in Nederland, waardoor de meeste werknemers vrij zijn.

Algemene bereikbaarheid

Notarissen zijn niet dag en nacht bereikbaar. Wanneer jij om 17:00 uur een notaris nodig hebt, moet je vaak wachten tot de volgende dag. De algemene bereikbaarheid van notarissen is namelijk van 08:30 uur tot 16:30 uur.

Grafiek

Drukke periodes

Mensen blijven goede voornemens maken rond de jaarwisseling en dat doen ondernemers ook. Een vaak voorkomend voornemen is om het jaar goed af te sluiten en belangrijke zaken afgerond te krijgen. Een ander goed voornemen is om in het nieuwe jaar wel de stap te nemen om een eigen onderneming te starten. De maanden november, december en januari zijn daarom de drukste maanden voor notarissen.

Belangrijke inbrengperiodes

Moeten jouw aktes voor 1 april, 1 juli of 1 januari gepasseerd zijn? Dien dan alle (fiscale) documenten minimaal 4 weken van tevoren juist aangeleverd bij het notariskantoor in. Een latere aanlevering kan eventueel leiden tot een spoedtarief in verband met drukte rondom de deadline periodes!

Tot slot

Wij hopen dat deze kalender voor notarissen jou heeft geholpen! Bij Firm24 weten we dat het hebben van een eigen onderneming veel uitdagingen, tijd en inzet vereist. Wees daarom bewust van deze data en periodes bij het maken van jouw planning voor 2023! Firm24 staat altijd voor jou klaar om te helpen met jouw vragen. Bij Firm24 zijn ook een aantal notariskantoren aangesloten, met een brede ondernemingsrecht sectie waardoor ze uitstekende kennis in huis hebben. Benieuwd naar deze partners van Firm24? Klik hier voor het overzicht!

Floor Willemse linkedin
Floor is student Life Science and Technology en Rechten en daarnaast juridische content schrijver bij FIRM24.
Bijgewerkt op 29 juni 2023
Gepubliceerd op 25 april 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00