De rechter doet uitspraak over de NOW-subsidie

Toen de corona crisis begon stond de hele wereld op zijn kop en dit heeft ook de nodige impact op ondernemers gehad. De overheid heeft destijds de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) subsidie in het leven geroepen als steun. Dit was een tijdelijke subsidie die werkgevers in tijden van de pandemie moest helpen om hun werknemers in dienst te kunnen houden. Nu moeten ondernemingen, die geen omzetverlies hebben geleden, het NOW-voorschot terugbetalen, maar menig ondernemer is het daar niet mee eens. De rechter heeft in 2023 de eisen aan de terugbetaling verduidelijkt, vooral omtrent de rol van de KVK-inschrijving. Wil je weten hoe het precies zit? Lees dan verder!

Wat is de NOW-subsidie?

De NOW-subsidie was een subsidie die een deel van de loonkosten van werknemers vergoedde ter ondersteuning van werkgevers in de tijd van de pandemie. Je kon deze bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) aanvragen. De hoogte van de subsidie werd door de UWV bepaald aan de hand van het omzetverlies van de werkgever en was nooit meer dan 85% van de echte loonkosten. Om in aanmerking voor de steun te komen, moest je als ondernemer een omzetverlies van ten minste 20% draaien. Als je de subsidieaanvraag bij de UWV had gedaan tijdens de corona crisis, gold deze in principe voor drie maanden. Daarnaast bestond nog de mogelijkheid om deze periode van steun te verlengen als je aan de voorwaarden voldeed.

Terugbetaling

Wat we nu in 2023 zien is dat veel ondernemers die de NOW-subsidie tijdens de pandemie hebben gekregen, dit moeten terugbetalen aan het UWV. Dit komt doordat de overheid vindt dat deze ondernemers in de corona jaren onvoldoende omzet hebben verloren in vergelijking met de jaren daarvoor. Ze zouden de steun dus niet geheel nodig hebben gehad. Maar wat bedoelen ze met de jaren daarvoor? De overheid keek tot voor kort naar de resultaten van een onderneming vanaf het moment van de KVK-inschrijving. Hier waren ondernemers het niet mee eens omdat veel start-ups pas lang na de KVK-inschrijving hun eerste omzet behalen. De rechter gaf de ondernemers gelijk en heeft nu in 2023 gesteld dat de KVK-inschrijving geen doorslaggevende datum mag zijn waar naar wordt gekeken als de hoogte van de omzet wordt vergeleken.

geld

Aanvang van de bedrijfsuitoefening

Waar de overheid naar moet gaan kijken, in plaats van de datum van de KVK-inschrijving, is wanneer een ondernemer is begonnen met zijn of haar bedrijfsuitoefening. Een criterium hiervoor is in de NOW-subsidie niet duidelijk aangegeven en dat maakt het extra lastig. Wat we wel weten, is dat dit niet gelijk staat aan de datum van de KVK-inschrijving, nu dat niet betekent dat er bedrijfsactiviteiten zijn gestart. Als het dan niet de KVK-inschrijving is, wat dan wel? De rechter stelt dat er moet worden gekeken naar de omstandigheden van het geval en dat de onderneming zelf moet aantonen wanneer hun bedrijfsvoering daadwerkelijk begon. Om dit aan te tonen mogen alleen objectief bepaalbare feiten worden gebruikt.

De rol van personeel

De rechter heeft aangegeven dat een gezichtspunt voor het begin van de bedrijfsvoering in plaats van de KVK-inschrijving, de indienstneming van personeel kan zijn. Dit is volgens hem een betere maatstaf om te bepalen wanneer de aanvang van een onderneming was. Zodra er één of meerdere werknemers in dienst treden mag logischerwijs worden verwacht dat een bedrijf is begonnen aan de daadwerkelijke bedrijfsactiviteiten en dus kan er vanaf dat moment worden gekeken naar de gedraaide omzet.

Wat betekent het voor jou?

De uitspraak van de rechter kan voor ondernemers die de NWO-subsidie moeten terugbetalen, behoorlijke invloed hebben. Er mag nu dus geen gewicht worden toegekend aan de datum van de KVK-inschrijving, wat inhoudt dat jouw omzetverlies in de corona crisis met een andere periode wordt vergeleken. Dit kan ervoor zorgen dat je, in vergelijking met een andere periode, voldoende omzet hebt verloren om geen terugbetaling te hoeven doen. Je moet dan dus wel kunnen onderbouwen dat jouw bedrijfsactiviteiten nog niet waren begonnen bij de KVK-inschrijving, maar pas later.

documenten

Meer weten?

Wil je meer weten over de rol van de KVK-inschrijving en de terugbetaling van de NOW-subsidie? Stel je vraag dan aan een van onze specialisten via ons gratis check-gesprek. Wij horen je verhaal aan, geven vrijblijvend advies en bekijken welke opties verder mogelijk zijn. Wil je meer van dit soort blogs lezen? Klik dan hier, en zie wat er voor jou tussen zit.

Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.
Bijgewerkt op 29 juni 2023
Gepubliceerd op 1 juni 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24