Dit betekent de energiebesparingsplicht in 2023

In de strijd tegen klimaatverandering en de recente energiecrisis als gevolg van het conflict tussen Rusland en Oekraïne, trekt de Rijksoverheid een nieuw register open: de energiebesparingsplicht wordt per 2023 van kracht. Wat betekent dit voor jouw onderneming en hoe ga je hiermee om? Dat en meer lees je in dit artikel.

Hoe ziet de besparingsplicht eruit?

De energiebesparingsplicht komt erop neer dat bedrijven en instellingen er vanaf 2023 toe verplicht zijn alle energiebesparende maatregelen uit te voeren die zich binnen vijf jaar of minder laten terugverdienen. De plicht zal gaan gelden voor alle ondernemingen die per jaar 50.000 kWh aan elektriciteit of 25.000 kubieke meter aan aardgas (of een gelijkaardig gas) gebruiken. De bepaling is onderdeel van de Omgevingswet die zeer waarschijnlijk in juli 2023 ingevoerd zal worden.

Heeft je onderneming een bedrijfspand van ten minste 100 vierkante meter? Dan moet het pand vanaf 2023 minimaal energielabel C hebben. Als dat ontbreekt, mag het pand niet meer gebruikt worden en loop je het risico op een boete van maximaal € 81.000. Wil je tips voor het verduurzamen van je bedrijfspand? We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet.

Wereldbol
Hoe kan ik de besparingsplicht uitvoeren?

Als ondernemer kun je op twee manieren de energiebesparingsplicht ten uitvoer brengen. Allereerst kun je alle maatregelen met een terugverdientermijn van vijf jaar of minder uitvoeren, maar je kan er ook voor kiezen om alle toepasbare maatregelen van deze lijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland uit te voeren. Als je minder budget beschikbaar hebt voor verduurzaming van je bedrijfsprocessen, is de laatste optie wellicht het best.

Het kan zijn dat je sommige maatregelen niet kunt of wilt nemen. Dat is een optie, zolang je daarvoor zelf een alternatieve en even effectieve maatregel neemt. Het belangrijkste is dat je energie bespaart, maar kunt bepaalde keuzes maken in hoe je dat doet.

Let op! Het inzetten van hernieuwbare energie (zoals gewonnen uit zonnepanelen of windturbines) is geen energiebesparende maatregel. Het idee is dat je minder energie gebruikt, niet noodzakelijk dat je al je energie vergroent.

Verantwoordelijkheden

De verantwoordelijkheid voor het voldoen aan de energiebesparingsplicht ligt niet altijd bij dezelfde entiteit

SituatieWie is verantwoordelijk?
Eén gebouw met één gebruikerDe gebruiker van het gebouw
Eén gebouw met meerdere gebruikersDe eigenaar van het gebouw
Winkelcentrum, meerdere gebruikersIndividuele gebruiker voor de eigen winkel
Collectieve voorzieningenEigenaar of vereniging van eigenaars


 

 

 

 

 

Ben je bijvoorbeeld huurder van de verdieping van een bedrijfspand waar meerdere bedrijven gevestigd zijn? Dan hoef je mogelijk niet de verantwoordelijkheid te dragen voor de energiebesparingsplicht. 

Informatieplicht

Sommige bedrijven zijn ertoe verplicht iedere vier jaar een ‘energie-audit’ te doen: een onderzoek naar het functioneren van het bedrijf inzake de energiebesparingsplicht. Je onderneming is auditplichtig wanneer:

  • je bedrijf een economische activiteiten verricht;
  • 250 fte (aantal arbeidsuren gedeeld door uren in een voltijds werkweek) of meer heeft, inclusief partnerondernemingen en andere verbonden ondernemingen;
  • de jaaromzet van je onderneming meer bedraagt dan € 50 miljoen én je onderneming een balanstotaal van meer dan € 43 miljoen heeft.
Duim

Hulp nodig? We staan voor je klaar?

2023 komt al snel dichterbij en wellicht kun je wel hulp gebruiken bij de voorbereidingen op de energiebesparingsplicht. Daar zijn we voor! Wil je eens sparren over je situatie, neem dan contact met ons op en plan een vrijblijvend check-gesprek in. 

Max Zuidinga linkedin
Max is student Nederlandse taal en cultuur en schreef daarnaast enkele artikelen.
Bijgewerkt op 20 maart 2024
Gepubliceerd op 12 december 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24