Gemakkelijk online jouw BV oprichten?
Klik hier!
Karien van Gennip heeft in een recente Kamerbrief aankondiging gedaan van maar liefst 37 regels die getroffen zullen worden om de arbeidsmarkt te reorganiseren. Zo wordt het nulurencontract verboden, komt er een basiscontract en komen er nieuwe regels voor tijden van crisis. Maar wat betekenen deze regels nou precies voor jou als ondernemer? En wat zijn de belangrijkste veranderingen? Wij zetten het in deze blog voor jou op een rijtje!
De overheid doet al jaren haar best om de werknemers te beschermen met de regels van het arbeidsrecht. Er zijn talloze wetten die in het voordeel van de werknemer werken en steeds meer vakbonden die onderhandelen voor betere omstandigheden op de arbeidsmarkt. In de afgelopen jaren is het aantal flexwerkers, dat onder een tijdelijk contract werkt zoals zzp’ers, enorm gestegen. Deze flexwerkers vallen vaak niet onder de bescherming van de regels van de wet of de regels die zijn opgesteld door vakbonden. Hier wil de regering onder leiding van Karien van Gennip verandering inbrengen. Vooral in tijden van crisis, zoals tijdens de pandemie, waren deze werknemers ontzettend kwetsbaar op de arbeidsmarkt, en dit willen ze in de toekomst voorkomen. De regels zullen ervoor zorgen dat werkgever sneller een vast contract aan zal aanbieden, door een flexibel contract minder aantrekkelijk te maken. Voor veel ondernemers, die vaak vrijwillig flexwerker zijn, hebben deze regels ook effect, of je dat nou wil of niet.
Eén van de grootste veranderingen is dat het nulurencontract wordt verboden. Veel oproepkrachten, zoals bezorgers, zijn onder zo’n soort contract werkzaam. Het verbod zorgt ervoor dat het nulurencontract plaats maakt voor een basiscontract. In dat contract is de werkgever verplicht over een aantal uur uit te betalen en de werknemer verplicht over een aantal uur te werken. De werkgever betaalt hierbij wel een lagere WW-premie, dus op die manier worden zij met de nieuwe regels gecompenseerd. Voor uitzendkrachten, die bijvoorbeeld door een bedrijf als Randstad naar verschillende projecten worden gestuurd, geldt dat ze na 2 jaar recht krijgen op een vast contract. Dit is twee jaar sneller dan de huidige wetgeving verplicht. Deze regels zorgen ervoor dat je als werkgever sneller vaste contracten aanbiedt en als werknemer eerder bescherming geniet van het arbeidsrecht en de vakbonden.
De verplichte AOV zal voor zzp’ers en ondernemers op de arbeidsmarkt gaan gelden vanaf 2027. Hoewel de regels niet nader uitleggen hoe dit precies wordt vormgegeven, is wel duidelijk dat dit in de nabije toekomst verplicht wordt. Het betekent dat je als zelfstandig ondernemer verplicht bent om een verzekering af te sluiten tegen arbeidsongeschiktheid. Deze verzekering wordt op dit moment zelden door zelfstandigen afgesloten en wordt vaak als onnodig op de arbeidsmarkt beschouwd. Veel ondernemers zijn hierom niet blij met deze verplichting, zij hebben liever zelf de keuze waartegen ze zich verzekeren. Het voordeel is wel dat de regels je verplichten om jezelf als flexibele werknemer in te dekken voor onverwachte omstandigheden. Daarbij geeft het financiële zekerheid. Hoe eerder je deze AOV afsluit, hoe lager de premie waarschijnlijk is. Het kan dus erg verstandig zijn om de AOV al voor de invoering van de verplichte AOV af te sluiten, zodat je beter en goedkoper beschermt bent tegen de arbeidsongeschiktheid.
Tot slot wil het kabinet dat werknemers en werkgevers beter kunnen indekken voor tijden van crisis aan de hand van de voorgestelde regels. Tijdens de pandemie werd namelijk pijnlijk duidelijk hoe lastig het is om werknemers en werkgevers in dit soort omstandigheden te beschermen op de arbeidsmarkt. De crisisregeling die is opgenomen in de nieuwe regels, zorgt ervoor dat werknemers flexibeler kunnen omgaan met vaste werkkrachten in tijden van crisis. De regels stellen dat werkgevers die werknemers zes maanden lang op andere wijze inzetten of 20% minder laten werken, 10% minder loon hoeven te betalen. Zo behoudt de werknemer langer zijn of haar baan, en kan de werkgever zonder een werknemer te ontslaan kosten verminderen. Hier moeten vakbonden dan wel over geïnformeerd zijn.
De genoemde regels zijn niet het enige wat er gaat veranderen op de arbeidsmarkt. Het pakket en de veranderingen zijn ontzettend uitgebreid. Wil je daar meer over weten of heb je een andere vraag over de nieuwe werknemer/werkgever verhouding? Plan dan hier een gratis check-gesprek in met een van onze specialisten en bespreek jouw situatie met iemand die er verstand van heeft. Lees nog een andere blog over de nieuwe regels voor de VOF, CV en Maatschap.
Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.