Een eenmanszaak oprichten naast je BV?
Dat kan!
Veel ondernemers kunnen niet genoeg krijgen van ondernemen. Bruis jij ook van de nieuwe ideeën en concepten? Dan overweeg je misschien ook om een eenmanszaak naast je BV te nemen. Een slimme zet? Of een grote fiscale blunder? Lees het onderstaande artikel waarin met een fictief voorbeeld wordt uitgelegd wat er kan gebeuren en hoe jij deze verrassing voorkomt.
Stel: Maarten is een succesvolle ondernemer. Na maanden wikken en wegen weet Maarten het zeker: hij gaat een tweede onderneming starten. Hij had dit idee al maanden, maar tijdens zijn vakantie op het zonovergoten Ibiza heeft hij de knoop definitief doorgehakt. Het concept is nog te klein voor een tweede BV, maar een eenmanszaak naast zijn BV is een goede optie. Maar wat vindt de Belastingdienst van deze constructie? Je leest het hieronder.
Maarten heeft al jaren een groot tuincentrum in Badhoevedorp. Met zo’n twintig man aan personeel is GARDEN24 BV de grootste in de regio. Heel Amsterdam komt naar het tuincentrum om hun balkons en tuintjes te voorzien van bloemen en planten. Maarten heeft jaren geleden een deeltijdopleiding gevolgd voor binnenhuisarchitect en zou daar graag iets mee doen. Maar omdat GARDEN24 zo’n succes is, heeft hij daar tot heden niets mee gedaan.
Toch blijft het kriebelen en besluit hij, naast zijn functie als DGA van het tuincentrum, wat te gaan doen als binnenhuisarchitect en richt zijn eenmanszaak op. Wat begon als zomaar een idee, begint na enkele maanden toch serieuze vormen aan te nemen. In slechts vier maanden tijd heeft Maarten al voor vier huizen de inrichting ontworpen. Maar hoe zit het eigenlijk met de risico’s van een eenmanszaak naast zijn BV?
Op zondagavond besluit Maarten de jaarlijkse aangifte te doen over zijn inkomen vanuit de eenmanszaak. Hij geeft de aftrekposten en de MKB-winstvrijstelling wel op bij de Belastingdienst tijdens het invullen van zijn inkomstenbelasting, maar heeft hij daar wel recht op? Na een paar weken valt de blauwe envelop van de Belastingdienst op de deurmat en de fiscus geeft de volgende correcties aan:
Maarten is het hier niet mee eens en besluit een advocaat in handen te nemen. Het loopt uit tot een rechtszaak, maar de rechter geeft de Belastingdienst gelijk en Maarten zal de correcties moeten doorvoeren. Een enorme financiële domper!
Maarten kan de volgende stappen nemen zodat hij niet voor een tweede keer voor een dure verrassing komt te staan:
Wat aannames checken of iets zeker weten? Liever eerst sparren over een eenmanszaak naast je BV? Neem dan contact op met een van onze adviseurs door een gratis online adviesgesprek. Of lees een andere blog waar veel informatie te vinden is over waar je op moet letten bij het beginnen van een tweede bedrijf. Ben je ZZP'er? Denk dan om de schijnzelfstandigheid.
Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.