Eenmanszaak naast je BV? - Voorkom een forse naheffing

Veel ondernemers kunnen niet genoeg krijgen van ondernemen. Bruis jij ook van de nieuwe ideeën en concepten? Dan overweeg je misschien ook om een eenmanszaak naast je BV te nemen. Een slimme zet? Of een grote fiscale blunder? Lees het onderstaande artikel waarin met een fictief voorbeeld wordt uitgelegd wat er kan gebeuren en hoe jij deze verrassing voorkomt.

Van idee op Ibiza tot tweede onderneming

Stel: Maarten is een succesvolle ondernemer. Na maanden wikken en wegen weet Maarten het zeker: hij gaat een tweede onderneming starten. Hij had dit idee al maanden, maar tijdens zijn vakantie op het zonovergoten Ibiza heeft hij de knoop definitief doorgehakt. Het concept is nog te klein voor een tweede BV, maar een eenmanszaak naast zijn BV is een goede optie. Maar wat vindt de Belastingdienst van deze constructie? Je leest het hieronder.

Eén bedrijf succesvol, tweede bedrijf ernaast, geen probleem toch?

Maarten heeft al jaren een groot tuincentrum in Badhoevedorp. Met zo’n twintig man aan personeel is GARDEN24 BV de grootste in de regio. Heel Amsterdam komt naar het tuincentrum om hun balkons en tuintjes te voorzien van bloemen en planten. Maarten heeft jaren geleden een deeltijdopleiding gevolgd voor binnenhuisarchitect en zou daar graag iets mee doen. Maar omdat GARDEN24 zo’n succes is, heeft hij daar tot heden niets mee gedaan.

Wat begon als een goed idee..

Toch blijft het kriebelen en besluit hij, naast zijn functie als DGA van het tuincentrum, wat te gaan doen als binnenhuisarchitect en richt zijn eenmanszaak op. Wat begon als zomaar een idee, begint na enkele maanden toch serieuze vormen aan te nemen. In slechts vier maanden tijd heeft Maarten al voor vier huizen de inrichting ontworpen. Maar hoe zit het eigenlijk met de risico’s van een eenmanszaak naast zijn BV?

…eindigt in een fiscale koude douche

Op zondagavond besluit Maarten de jaarlijkse aangifte te doen over zijn inkomen vanuit de eenmanszaak. Hij geeft de aftrekposten en de MKB-winstvrijstelling wel op bij de Belastingdienst tijdens het invullen van zijn inkomstenbelasting, maar heeft hij daar wel recht op? Na een paar weken valt de blauwe envelop van de Belastingdienst op de deurmat en de fiscus geeft de volgende correcties aan:

  • Maarten heeft geen recht op de aftrekposten;
  • Maarten heeft geen recht op de MKB-winstvrijstelling;
  • Maarten dient zichzelf alsnog het minimum DGA-salaris van € 51.000 uit te keren.

Maarten is het hier niet mee eens en besluit een advocaat in handen te nemen. Het loopt uit tot een rechtszaak, maar de rechter geeft de Belastingdienst gelijk en Maarten zal de correcties moeten doorvoeren. Een enorme financiële domper!

Als je deze twee dingen niet weet, is de kans groot dat ze je geld gaan kosten

  1. Geen recht op aftrekposten Wat Maarten niet wist, is dat hij 390 uur per jaar te weinig in zijn eenmanszaak werkt om in aanmerking te komen voor aftrekposten en de MKB-winstvrijstelling. Maarten is pas ondernemer voor de Belastingdienst als hij minimaal 1225 uur aan zijn bedrijf werkt. En alleen ondernemers komen in aanmerking voor aftrekposten en de MKB-winstvrijstelling. De belangrijkste aftrekposten zijn de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek.
  2. DGA-Salaris Maarten heeft veel tijd gestopt in zijn eenmanszaak en de omzet van GARDEN24 viel daardoor afgelopen jaar wat tegen. Zodoende kan hij zichzelf niet het verplichte DGA-salaris van € 51.000 uitbetalen. Hij besloot daarom € 28.000 uit te keren. Dat mag, maar je moet dan wel de verlaging van het DGA Salaris afstemmen met de Belastingdienst. En dat had Maarten niet gedaan…

Met deze 3 stappen voorkom je een mogelijk naheffing

Maarten kan de volgende stappen nemen zodat hij niet voor een tweede keer voor een dure verrassing komt te staan:

  • Maarten had er goed aan gedaan zijn boekhouding en administratie uit te besteden. Hij had daarmee niet alleen geld, maar ook flink wat tijd bespaard. Immers kost jaarrekening, alle belastingaangiften en de (salaris)administratie in één keer goed regelen maandelijks veel tijd. Door dat uit te besteden aan een partij zoals Firm24, kom je minder snel voor een dure verrassing te staan.
  • Maarten heeft gekozen voor de eenmanszaak in plaats van een BV. Dit heeft hij gedaan omdat hij in de veronderstelling was dat een BV oprichten duur is. Maarten kan echter online een BV oprichten vanaf € 399. Gelukkig kan hij alsnog zijn eenmanszaak omzetten in een BV. Zo kan hij volgend jaar alsnog gebruik maken van alle voordelen van een BV.
  • Maarten had ervoor kunnen kiezen om een lager DGA-salaris aan zichzelf uit te keren. De Belastingdienst weet ook dat Maarten niet zoveel salaris uit kan keren indien de omzet van de BV hiervoor echt te laag is. Immers heeft niemand er wat aan als GARDEN24 BV failliet gaat door te hoge loonkosten, ook de Belastingdienst niet. Maarten moest de verlaging van het DGA-salaris echter wel vooraf afstemmen met de Belastingdienst.
handen schudden

Vragen?

Wat aannames checken of iets zeker weten? Liever eerst sparren over een eenmanszaak naast je BV? Neem dan contact op met een van onze adviseurs door een gratis online adviesgesprek. Of lees een andere blog waar veel informatie te vinden is over waar je op moet letten bij het beginnen van een tweede bedrijf.

Charlotte Russel linkedin
Charlotte Russel is student Notarieel Recht én juridisch content specialist.
Bijgewerkt op 20 maart 2024
Gepubliceerd op 23 december 2021

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24