3 Redenen waarom een BV oprichten interessant kan zijn voor jou

Je wilt gaan starten met ondernemen, oftewel je eigen bedrijf oprichten, maar je weet nog niet zeker waarom een bv oprichten de juiste keuze is. Allereerst raden wij het altijd aan een rechtsvormkeuzetest te doen, dan krijg je direct de beste rechtsvorm voor jouw bedrijf. Eerst meer weten? Dan heb je hier drie redenen waarom een bv oprichten voor veel ondernemers interessant is.

Reden 1: minder risico

Voor een besloten vennootschap geldt beperkte aansprakelijkheid. Dat betekent in de praktijk dat je in principe niet privé aansprakelijk bent voor schulden die de bv opbouwt. Dat heeft ermee te maken dat een bv een rechtspersoon is en daarmee - net als een mens - leningen en contracten kan afsluiten en schulden kan hebben. Omdat een startende onderneming vaak kwetsbaar is - mogelijk is er nog maar weinig vet op de botten (lees: kapitaal in kas) of is niet zeker of het product/de dienst een succes zal worden - kan het prettig zijn te weten dat je privé vermogen veilig is. Daarnaast biedt een bv de optie om middels een bepaalde constructie waardevol eigendom (zoals intellectueel eigendom of goodwill) te beschermen. Daartoe richt je naast een bv een holding op en breng je al je waardevolle eigendommen onder in die holding. Als je werk-bv dan failliet gaat kunnen schuldeisers geen aanspraak maken op die eigendommen.

Reden 2: fiscaal én juridisch optimaal

In juridische zin haal je uit de structuur van een bv het meeste voordeel als ondernemer. Je profiteert van bovengenoemde risicospreiding en wanneer je meer winst maakt komen zekere belastingvoordelen in beeld. Daarbij kun je meerdere activiteiten simpel verdelen over meerdere bv’s die naast elkaar bestaan. Dit sluit ook aan bij de opties van risicospreiding die voor een bv kenmerkend zijn. Heb je bijvoorbeeld een luchttransportbedrijf en krijg je de unieke kans te investeren in een risicovolle maar veelbelovende tak (zoals pakketjes die bezorgd worden door drones?). Dan kun je hierin investeren zonder dat je andere activiteiten gevaar lopen.

Reden 3: snel van start-up naar scale-up

Als je eenmaal van start bent gegaan, wil je natuurlijk zo snel mogelijk groeien. Je ambitie reikt tot voorbij de horizon en je bv moet dat kunnen bijbenen. Daarvoor zijn investeerders nodig, die de kapitaalinjectie kunnen geven waar jouw onderneming op wacht. Bij een bv trek je eenvoudiger nieuwe investeerders aan, dit doe je door nieuwe aandelen uit te geven. Aandeelhouders en bestuurders hebben gescheiden rollen in de bv, zo speel een investeerder een passieve rol in je onderneming en dat maakt het aantrekkelijker om in je onderneming te investeren.

Nieuwsgierig naar meer voordelen? Bekijk ook eens ons artikel over dit onderwerp.

Computer

Behoefte aan advies en een luisterend oor? Bel Firm24!

De informatie in dit artikel is vrij algemeen, daarmee is het goed mogelijk dat sommige zaken binnen een bv vanwege je persoonlijke omstandigheden anders in elkaar zitten. Wil je eens sparren met een adviseur en advies op maat ontvangen? We staan voor je klaar met tips en advies. Plan een vrijblijvend adviesgesprek in.

Max Zuidinga linkedin
Max is student Nederlandse taal en cultuur en schreef daarnaast enkele artikelen.
Bijgewerkt op 24 mei 2024
Gepubliceerd op 22 augustus 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00