Kennisbank

De groene lening: alles wat je moet weten!

Klimaatverandering is een begrip waar we vandaag de dag allemaal mee te maken hebben. Zo dus ook jouw onderneming. Het is daarom erg belangrijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt om de planeet een handje te helpen. Daarnaast worden sommige innovaties steeds vaker verplicht gesteld. Wanneer jij als ondernemer jouw BV daarom wil of moet verduurzamen, vraag dan een groene lening zakelijk aan. 

De groene lening zakelijk

We worden tegenwoordig steeds innovatiever en verduurzamen kan daarom op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, betere isolatie of een waterpomp. De overheid stimuleert bedrijven maar al te graag om te verduurzamen of om innovatieve projecten te starten. Aan het gebruik van deze innovaties hangt alleen vaak een aardig prijskaartje. Om ondernemers zoals jij tegemoet te komen kun je daarom vaak een groene lening aanvragen bij hun bank. Tegenover deze lening staat een voordelige rente.

Heb ik zo’n groene lening zakelijk nodig?

Het verduurzamen van je bedrijf is niet alleen voordelig voor de planeet, maar ook voor je portemonnee. Met een betere isolatie zal je bedrijfspand bijvoorbeeld beter op temperatuur blijven en zal de gasrekening aan het eind van de maand automatisch lager zijn. Ook je personeel zal je dankbaar zijn wanneer ze in de winter hun jas gewoon bij de voordeur kunnen laten.

Daarnaast wordt verduurzamen steeds vaker van bedrijven verwacht. Innoveren wordt de norm om samen het klimaatdoel van 2050 te halen. Vanaf 2023 moet jouw bedrijfspand bijvoorbeeld minimaal energielabel C hebben. Dit geldt al vanaf bedrijfspanden die groter zijn dan 100m². Lees daarom hier hoe je je bedrijfspand kunt verduurzamen. Nog meer inspiratie opdoen? Lees dan ons artikel over duurzame goederen.

raket

Regeling groenprojecten

De groene lening zakelijk is niet alleen voordelig omdat het jouw BV de ruimte geeft om te verduurzamen, maar ook omdat de lening tegen een voordelige rente kan worden afgesloten. De groene lening zakelijk is namelijk mede mogelijk door de Regeling groenprojecten van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). De Regeling groenprojecten stimuleert beleggers en spaarders om te investeren in erkende duurzame projecten of om te sparen bij groenbanken. Hier tegenover stellen zij een belastingvoordeel. Op die manier is het voor banken dus mogelijk om de groene lening zakelijk tegen een voordelig tarief aan ondernemers aan te bieden.

Groenverklaring

Hoewel de groene lening zakelijk in principe voor iedere ondernemer beschikbaar is wordt deze niet zomaar verstrekt. Hiervoor moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. De RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) bepaalt of jouw project of investering aan deze voorwaarden voldoet. Gaan ze akkoord, dan krijg je een zogenaamde groenverklaring. Deze groenverklaring vraag je als ondernemer niet zelf aan. Dit zal de groenbank van jouw keuze voor je doen wanneer je een groene lening zakelijk aanvraagt. Alleen groenbanken en/of groenfondsen kunnen namelijk een groenverklaring aanvragen om zo duurzame projecten te financieren.

In ieder geval is de afgelopen jaren gebleken dat de Regeling groenprojecten een succes is. In 2021 heeft de overheid wel 2274 nieuwe groenverklaringen afgegeven. Hierdoor steeg het projectvermogen tot zeker ruim twee miljard euro.

contract

Hoe kan Firm24 mij helpen bij mijn groene lening zakelijk?

Wij bij Firm24 begrijpen dat jij je als ondernemer liever focust op je nieuwe innovatie of duurzaam project. Daarom voorzien we je graag van advies tijdens een adviesgesprek. Ga je liever direct aan de slag, dan stellen we graag met jou een projectplan op. Laat je het financiële plaatje liever aan ons over, dan regelen wij de aanvraag voor jouw groene lening zakelijk.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24