Kennisbank

Samen ondernemen: BV oprichten met meerdere aandeelhouders

Het oprichten van een BV kan alleen, maar ook gezamenlijk met een compagnon of meer dan twee aandeelhouders. Er zit geen limiet aan het aantal aandeelhouders dat een BV kan hebben. Als je met meerdere aandeelhouders een BV opricht zijn er vragen die je jezelf dient te stellen. Dergelijke vragen kunnen zien op de verdeling van het aandelenkapitaal, de manier van het vastleggen van afspraken en andere praktische vragen. In dit artikel geven we antwoord op de vragen die je jezelf kunt stellen bij de oprichting van een BV met meerdere aandeelhouders.

Wat zijn de kosten van de oprichtingen met meerdere aandeelhouders?

De notaris dient onderzoek te doen naar alle personen die betrokken zijn bij de oprichting van de BV. Om die reden wordt er EUR 60,- extra per aandeelhouder als natuurlijk persoon gerekend. Als de extra aandeelhouder een bestaande holding is, wordt er EUR 75 extra gerekend voor de verificatie van de holding. In het online proces is het mogelijk om slechts vijf aandeelhouders in te vullen. Wil je met meer dan vijf aandeelhouders een BV oprichten, dan kun je het beste contact opnemen met onze support afdeling aangezien dit maatwerk betreft. Onze support afdeling zal vervolgens de oprichting van de BV met meer dan vijf aandeelhouders afstemmen met de door jou gekozen notaris. Lees de blog over de kosten bij het oprichten van een BV.

vinger en papier

Hoe verdeel je het aandelenkapitaal?

Met twee of meer oprichtende aandeelhouders zal je een verdeling in het aandelenkapitaal van de BV moeten maken ten tijde van de oprichting van de BV. Aandeelhouders mogen zelf de verdeling van de aandelen bepalen. In de procedure op Firm24 kun je gemakkelijk de gewenste aandelenverdeling aangeven. Besef dat aandelen het recht op een stem geven in de algemene vergadering van aandeelhouders. Eén aandeel geeft recht op één stem in de algemene vergadering. Hoe meer aandelen een aandeelhouder aldus houdt, hoe meer stemrecht een aandeelhouder verkrijgt in de algemene vergadering. Hoeveel stemmen er voor bepaalde besluiten van de algemene vergadering vereist zijn, wordt geregeld in de wet en de statuten van de BV.

Tip: wil je later aandelen overdragen? Hier lees je hoe dat werkt.

Wie mag de BV vertegenwoordigen?

Als je samen met je compagnon zowel aandeelhouder als bestuurder bent dan is het de vraag hoe de vertegenwoordigingsbevoegdheid is geregeld. In de procedure die je op Firm24 doorloopt wordt allereerst gevraagd of een aandeelhouder tevens bestuurder zal zijn. Ten tweede wordt gevraagd of de bestuurders van de BV gezamenlijk of zelfstandig bevoegd zijn. Indien gekozen wordt voor de zelfstandige bevoegdheid van de bestuurders dan kunnen alle bestuurders afzonderlijk van elkaar de BV vertegenwoordigen. Andersom geldt bij gezamenlijke bevoegdheid van bestuurders dat alle contracten moeten zijn voorzien van beide handtekeningen van de bestuurders. Dit kan vervelend zijn voor elke kleine rechtshandeling. Een procuratie besluit kan in dit geval een uitkomst bieden.

Wat is een procuratie besluit?

Een procuratie besluit is een besluit van het bestuur van de BV waarin zij bevoegdheden toekennen aan procuratiehouders. Dit zijn personen die de BV kunnen vertegenwoordigen onder de voorwaarden die in het procuratie besluit worden gesteld. Bij de voorwaarden kan men bijvoorbeeld denken aan de mogelijkheid om de BV te vertegenwoordigen tot een bepaald bedrag of slechts in combinatie met een andere bestuurder. Stel de BV heeft drie bestuurders genaamd A, B en C. Het is mogelijk om een procuratie besluit om te maken waarin wordt vastgelegd dat de procuratiehouder slechts bevoegd is de BV te vertegenwoordigen gezamenlijk met bestuurder B.

Hoe werkt de legalisatie van alle aandeelhouders?

Je kunt je tegenwoordig digitaal laten identificeren indien je een BV opricht via Firm24. Hoe dat werkt lees je hier. Ondanks de digitale identificatie behoudt de notaris altijd de mogelijkheid om oprichters langs te laten komen op kantoor voor bespreking van de finale conceptakte. Oprichters die niet officieel in Nederland woonachtig zijn kunnen geen gebruikmaken van de digitale identificatie. Zij zullen altijd langs de notaris moeten.

Hoe leg je afspraken vast?

Het is verstandig om vooraf afspraken te maken en deze afspraken vast te leggen in een overeenkomst. Dergelijke afspraken tussen meerdere aandeelhouders worden vastgelegd in een aandeelhoudersovereenkomst. Voorbeelden van afspraken die in een aandeelhoudersovereenkomst worden vastgelegd zijn bepalingen over geschilbeslechting, verdeling van winst, concurrentiebedingen en de verdeling van verantwoordelijkheden.

Hoe stel ik een aandeelhoudersovereenkomst op?

Mocht je interesse hebben in het opstellen van een aandeelhoudersovereenkomst, dan kan Firm24 je daar zeker bij helpen. Je kunt zelf aan de slag op onze website met ons gestandaardiseerde contract. Mocht je niet thuis zijn in het opstellen van contracten, dan hebben wij ook specialisten die je hierbij kunnen helpen.

pen en papier

Ten slot (aanrader)

Wat voor jou de beste keuze is, ligt altijd aan jouw situatie en wat je uiteindelijk van plan bent met je BV en de aandeelhouders. Veel ondernemers kiezen er daarom voor om even kort te sparren met één van onze adviseurs. Dit is volledig gratis en kan worden ingepland via deze link.

Gepubliceerd op 24 mei 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24