Kennisbank

Turboliquidatie: dit is wat je moet weten

Het einde van je onderneming hoeft niet per definitie in te houden dat je failliet bent. Turboliquidatie is een snelle manier om je bv te ontbinden. Maar hoe gaat zo’n procedure dan in z’n werk? In dit artikel leggen we uit wat turboliquidatie betekent, hoe lang dit kan duren en wat de baten zijn van deze wijze van het beëindigen van je bedrijf.

Wat betekent turboliquidatie?

Stel: je hebt een bv zonder vermogen (en dus zonder baten), dan is het vaak raadzaam om deze bv te ontbinden en te liquideren. Deze opheffing heet turboliquidatie. Hiermee wordt je onderneming dus beëindigd. Let op: dit betekent dus niet dat de bv failliet is, dat is een andere manier hoe de bv kan worden beëindigd. Het besluit tot turboliquidatie wordt genomen door de algemene vergadering van aandeelhouders. Vervolgens moet de liquidatie worden ingeschreven bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK).

Hoe lang duurt turboliquidatie?

Wanneer de liquidatie is ingeschreven bij de KvK, en daarmee de bv dus in principe is uitgeschreven, is de turboliquidatie voltooid. Als de bv voor de rest geen baten meer heeft, kan dit dus binnen een aantal dagen al gebeurd zijn. Indien er toch meer bezittingen dan schulden zijn, duurt de procedure langer. In dat geval is namelijk de normale liquidatie van toepassing en spreken we niet meer over turboliquidatie. Overigens kun je bij Firm24 nog sneller en goedkoper online je bv opheffen. Check hier hoe dat werkt!

Waarom turboliquidatie?

Turboliquidatie is aantrekkelijk voor jou als ondernemer voor het geval je snel en eenvoudig wilt stoppen met je bedrijf. Dit kan enkel en alleen als er geen baten meer zijn in de onderneming. Baten zijn alle activa op de balans van het bedrijf. Het bestuur bepaalt over het algemeen of er nog baten in de bv zijn of niet.

Wat zijn de baten bij turboliquidatie?

Als de onderneming geen baten heeft, houdt die op het moment dat de ontbinding is ingeschreven bij de KvK, op met bestaan. Omdat er geen baten zijn, valt er dus niks te vereffenen. Vereffenen houdt in dat lopende verplichtingen worden afgehandeld en dat onder andere het batige saldo wordt uitgekeerd (aan bijvoorbeeld aandeelhouders). Aangezien er bij turboliquidatie geen vereffening nodig is, kan de afwikkeling snel geschieden. Dit bespaart dus veel kosten. Dat is het grote voordeel van turboliquidatie.

Overweeg je jouw BV op te heffen middels een turboliquidatie? Bij Firm24 kun je dit snel en eenvoudig online regelen voor slechts €249,-. Meer informatie vind je hier!

Gepubliceerd op 16 maart 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31(20) 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00