Kennisbank

Wat kan een accountant betekenen voor mijn bedrijf?

Als ondernemer is het belangrijk dat jouw onderneming een goede financiële administratie bijhoudt. Dit is niet alleen handig voor je eigen overzicht, maar het opmaken van bijvoorbeeld een jaarrekening is ook wettelijk verplicht. Dit kan een hele grote opgave zijn en is niet altijd iets wat je zelf wil uitvoeren. Daarom kan jouw onderneming er baat bij hebben om een accountant in dienst te nemen die het een en ander controleert en voor hulp bij onder andere de boekhouding. In dit artikel bespreken we alles wat jij moet weten over accountants en wat jij er als ondernemer aan hebt. 

Wat betekent accountant?

Een accountant is iemand die de accountantsopleiding heeft gedaan en een aantal jaar ervaring heeft in het vak. Accountant is een beschermd beroep en accountants worden gecontroleerd door de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants. Accountants moeten zich altijd houden aan deze vijf fundamentele beginselen: professionaliteit, integriteit, objectiviteit, zorgvuldigheid en vertrouwelijkheid. De belangrijkste functie van accountants is het controleren van de boekhouding (zo controleert hij of zij bijvoorbeeld de jaarrekening) en het bijhouden van de financiële administratie van een onderneming. 

Wat is het verschil tussen een accountant en een boekhouder?

Een accountant en een boekhouder zijn niet precies hetzelfde. Dit verschil zit ‘m allereerst in het feit dat niet iedereen zichzelf een accountant mag noemen, omdat het een beschermd beroep is. Het zijn van een accountant vereist een bepaalde opleiding en accountants kunnen worden aangesproken op het feit dat ze hun werkzaamheden niet goed uitvoeren door de tuchtrechter. Iedereen mag zichzelf wel een boekhouder noemen. Daarnaast verschillen de werkzaamheden ook enigszins van elkaar. Een accountant heeft met name een controlerende rol en richt de boekhouding in en controleert de boekhouding, terwijl een boekhouder echt enkel een uitvoerende taak heeft en zelf niks controleert. Lees hier meer over boekhouders.

Welke soorten accountants zijn er?

Er bestaan twee soorten accountants: 

  1. Registeraccountant (RA): een RA is een accountant met een universitaire opleiding die veelal werkzaam is bij de overheid of een grote onderneming. Hij of zij houdt zich met name bezig met het controleren van jaarrekeningen en financiële verslaglegging. 
  2. Accountant-Administratieconsultent (AA): een AA is een accountant met een hbo-opleiding die meestal werkzaam is bij midden- en kleinbedrijf. Een AA is verantwoordelijk voor het opmaken van de jaarrekening

Wat zijn de werkzaamheden van een accountant?

Een accountant houdt zich bezig met de volgende werkzaamheden: 

  1. Financiële verslaglegging: tot financiële verslaglegging behoren onder andere het opstellen van de jaarrekening van een onderneming en de hierbij behorende toelichting. 
  2. Controle: accountants houden zich als tweede bezig met het controleren van de juistheid van de jaarrekening en of deze naar behoren is opgesteld. Nadat accountants de jaarrekening gecontroleerd hebben, kunnen ze daarover een accountantsverklaring opstellen. Zowel een RA als een AA zijn bevoegd om een accountantsverklaring af te geven. Hierin geven ze commentaar over de betrouwbaarheid van de jaarrekening of een ander financieel overzicht. 
  3. Advies: accountants kunnen ook een adviserende rol hebben. Ze kunnen ondernemingen en jou als ondernemer adviseren over de boekhouding en de processen die hierbij komen kijken en over hun financieel beleid. 

Wat jij als ondernemer kan hebben aan een accountant 

De bevoegdheden van de dagelijkse administratie van je onderneming zijn meestal beperkt. Een accountant heeft veel bevoegdheden en vakkennis over zaken die van groot belang zijn voor jouw onderneming. Naast het controleren en het opstellen van jaarrekeningen kan een accountant je onderneming ook voorzien van financieel advies. Accountants zijn verplicht om up-to-date te blijven en maken je onderneming beter bestand tegen eventuele veranderingen van financiële wet- en regelgeving. 

Tot slot (aanrader)

Ben jij opzoek naar een boekhouder voor je holding, klik dan hier! Maar terugkomend op het onderwerp van dit artikel: een accountant is een goede toevoeging voor de financiële gezondheid van jouw onderneming. Het is altijd handig om iemand te hebben die jou als ondernemer kan voorzien van kwalitatief financieel advies. Bij Firm24 helpen we je hier graag bij. We kijken altijd naar jouw behoeften, maken een plan en koppelen je aan de beste accountant. Mocht je vragen hebben of even willen sparren? Neem dan snel contact met ons op! 

Gepubliceerd op 11 april 2024
Olivier Reinoud linkedin
Olivier studeert Rechtsgeleerdheid, Entrepreneurship & Management aan Leiden University en schrijft artikelen voor Firm24.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24