Switch Language

Wat is een BV opheffen?

In dit artikel staat alles wat je moet weten over het opheffen van een BV.

Een BV opheffen wil zeggen dat je je BV op laat houden met bestaan. Een ander woord hiervoor is liquideren of turboliquideren. Er zijn verschillende redenen waarom je kunt kiezen om je BV te beëindigen. Maar dit gaat niet zomaar: deze dient te worden opgeheven en daar hoort een proces bij.

Waarom en wanneer een BV opheffen?

Er kunnen meerdere redenen zijn om je BV op te heffen. Hieronder hebben we de meest voorkomende voor je op een rijtje gezet. Herken je een of meerdere van deze redenen? Dan is de volgende logische stap waarschijnlijk het opheffen van je BV.

  • Non-actief: Er zitten geen baten en lasten meer in je besloten vennootschap. Je BV bestaat eigenlijk alleen nog op papier en je bent niet van plan om er binnenkort nog iets met je BV te doen.
  • Lege stamrecht BV: Er zit geen geld meer in je stamrecht BV en je bent niet van plan om binnenkort nog iets uit te voeren voor je BV. Deze lege besloten vennootschap kun je het beste liquideren.
  • Levensvatbaarheid: Je hebt een besloten vennootschap opgericht maar je ziet dat de activiteiten binnen je BV helaas niet de kosten dekken. Je wilt er dus mee stoppen.

Dan komen we bij nummer 3. Wanneer er nog baten in de BV zitten, dan is de procedure iets ingewikkelder. Het is belangrijk dat er geen baten meer in de BV zitten die toebehoren aan schuldeisers. Dit wil zeggen dat de schuldeisers eerst uitbetaald moeten worden voordat de BV wordt opgeheven. Bijvoorbeeld leveranciers van software, de verhuurder van het bedrijfspand of de verhuurder van een leaseauto. Als er nog baten overblijven nadat de schulden zijn uitbetaald, kan de uitkering aan de aandeelhouders plaatsvinden. Bij deze procedure is dus géén bv opheffing mogelijk, al wordt hier wel eens misbruik van gemaakt omdat een bv opheffing minder kosten met zich meebrengt dan een normale ontbindingsprocedure, waarbij een vereffenaar moet worden aangesteld en schuldeisers moeten worden opgeroepen via de krant. De vereffenaar zorgt er in dat geval voor dat de schuldeisers worden uitbetaald en het geld wat overblijft onder de aandeelhouders wordt verdeeld. Pas echter op met misbruik maken van de (eenvoudige) BV opheffing, want dit kan grote gevolgen met zich meebrengen.

Hoe werkt een BV opheffing?

Zoals het woord al doet vermoeden is een BV opheffing een snelle manier om je besloten vennootschap op te heffen. Dit gaat door middel van een aantal stappen:

  • Eerst nemen de aandeelhouders het besluit om de BV te ontbinden. Dit wil zeggen dat ze de BV laten ophouden met bestaan.
  • Daarna wordt de BV uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel.
  • Tot slot moet de BV ook bij de Belastingdienst worden uitgeschreven. Je doet je laatste BTW-aangifte en VPB-aangifte (vennootschapsbelasting).

Let op: De afwikkeling van de baten en de schulden vindt plaats vóórdat het besluit tot ontbinding wordt genomen.

Wat zijn de risico’s en nadelen van een BV opheffing?

De BV houdt op met bestaan zodra deze is ontbonden door het besluit van de aandeelhouders. Soms blijkt het dat een opheffing niet op zijn plaats was. Dit kan flinke gevolgen hebben voor de aandeelhouders. Zij kunnen zelfs persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Maar waarom is een BV opheffen niet altijd de juiste zet?

Dit komt doordat in de wet is bepaald dat een BV ophoudt met bestaan, als de BV op het tijdstip van de ontbinding geen baten meer heeft. Als er wel baten aanwezig zijn tijdens de ontbinding, kan de BV niet door middel van een BV opheffing worden ontbonden. Dan dient namelijk eerst het vermogen verdeeld te worden onder de aandeelhouders. Hier moet een vereffenaar voor worden aangesteld.

Als een BV opheffing achteraf toch ongeldig wordt verklaard, dan kan de rechtbank besluiten om de vereffening te heropenen. Dit gebeurt alleen als er toch nog schuldeisers blijken te zijn of als er nog baten in de BV zitten. Dit betekent dat de BV voor een korte periode weer bestaat om de vereffenaar de tijd te geven om eventuele schuldeisers uit te betalen. Dit kan soms voor problemen zorgen. Daarom is het belangrijk dat een BV opheffing op het juiste moment plaatsvindt. Een BV opheffen is dus niet altijd aan te raden. Deze optie is alleen mogelijk als alle lopende contract verplichtingen afgehandeld zijn.

BV opheffen

Bij FIRM24 kun je eenvoudig, snel en 100% waterdicht je BV laten opheffen voor slechts €199,-. Klik hier om meer over BV opheffen door FIRM24 te lezen.

Deel dit artikel

Waar kunnen we je mee helpen?

Start direct een oprichting:

BV
Start
Holding
Start
Spaar BV
Start

Onze tests, checklists & tools:

Rechtsvormkeuze Test
Start
Structuur
Tool
Start
Wijzig onderneming Checklist
Start

Nog aan het oriënteren?

10 onmisbare tips voor BV oprichten
Start
Nieuw bij Firm24? Profiteer van nog meer gratis kennis en tips Aanmelden
[contact-form-7 id="11842" title="Nieuwsbrief"]