Kennisbank

Waar kan ik mijn BTW-nummer vinden?

  Bijna iedere BV krijgt een BTW-nummer toegewezen na oprichting. Je hoeft de BV niet zelf aan te melden bij de Belastingdienst. Dit gaat allemaal vanzelf, maar waar vind ik mijn BTW-nummer? Lees hieronder alles wat belangrijk is voor jouw BV in het kader van de Belastingdienst.

  Wat is een BTW-nummer?

  Als je een onderneming hebt betaal omzetbelasting door middel van een BTW tarief, daarvoor doe je BTW aangifte (ook wel omzetbelasting genoemd). Het zogenaamde BTW-nummer moet worden vermeld op alle facturen die worden gestuurd naar klanten, zodat zij zeker weten dat ze te maken hebben met een BTW-plichtige onderneming. Je moet vervolgens de BTW op die factuur meenemen in de BTW aangifte van dat kwartaal.

  Waar heb je een BTW-nummer voor nodig?

  Je hebt een BTW-nummer nodig voor verschillende doeleinden. Maar voornamelijk wordt het btw nummer gebruikt voor een factuur of bij de aangifte inkomstenbelasting. Ook wordt het vermeld op de website van het bedrijf.

  Wanneer ontvang ik een BTW-identificatienummer?

  Als jouw onderneming staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, wordt jouw bedrijf ook automatisch aangemeld bij de Belastingdienst. Binnen twee weken nadat de je bedrijf geregistreerd is, ontvang je per post het BTW-identificatienummer en het omzetbelastingnummer van de Belastingdienst. Een BTW-identificatienummer bestaat uit 14 tekens en je bent verplicht dit nummer te vermelden op je facturen. Als je kiest om via FIRM24 je bedrijf op te richten krijg je automatisch een melding in onze app dat je BTW-nummer beschikbaar is.

  Wanneer krijg ik geen BTW-nummer?

  Niet ieder bedrijf krijgt een BTW-nummer toegewezen. Je bedrijf kan namelijk ook zijn vrijgesteld van BTW, maar deze kan wel gehouden zijn aan andere belastingregels. Mocht jij van BTW-nummer worden vrijgesteld, weet dan dat je ook geen BTW mag rekenen op facturen voor klanten of leveranciers. Ben je benieuwd of jouw activiteiten zijn vrijgesteld, kijk dan op de website van de Belastingdienst.

  Waar kan ik mijn BTW-nummer controleren?

  Zoals hierboven ook omschreven kun je eenvoudig je BTW-identificatienummer controleren bij de belastingtelefoon via 0800 – 0543. Zij kunnen jouw BTW-nummer checken met die uit hun systeem.

  BTW-nummer kwijt, wat nu?

  Je BTW-nummer kun je gemakkelijk terugvinden. Je moet dit nummer namelijk verplicht vermelden op je facturen. Dit is dan ook de eerste plek om te kijken.

  Kun je jouw BTW-nummer echt niet terugvinden? Dan kun je altijd nog je boekhouder inschakelen óf het BTW-nummer bij de belastingdienst aanvragen via 0800 – 0543. Zij kunnen zowel je BTW-nummer controleren, als je BTW-nummer opzoeken.

  Hoe ziet een BTW-nummer eruit?

  Het BTW-nummer ziet er als volgt uit: een landcode NL, 9 cijfers, een letter B en 2 cijfers. Heb je een eenmanszaak? Dan waren voor het oude BTW-nummer de 9 cijfers (zie afbeelding) gelijk aan je burgerservicenummer (BSN), maar dat is sinds 2020 veranderd. De zichtbare cijfers gaan van b01 t/m b99.

  De opbouw van een BTW vermelden. (opbouw)

  Heb je als eenmanszaak een BTW-nummer

  Eenmanszaken hebben sinds 2020 een nieuwe BTW-identificatienummer. Voorheen werd de BSN gebruikt, maar dit oude BTW-nummer is wegens privacy niet meer van toepassing. Je hebt nu twee nummers: je BTW-nummer (BTW id nummer) en je omzetbelastingnummer.

  Wat is het RSIN nummer?

  Niet alleen een BV, maar ook alle overige rechtsvormen krijgen naast een KvK-nummer ook een Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer (RSIN). Dit is een uniek nummer dat wordt gebruikt om gegevens uit te wisselen met andere (overheids)organisaties, zoals de Belastingdienst.

  Je vindt het RSIN van een bedrijf in het uittreksel. Het RSIN wordt gebruikt om gegevens te koppelen tussen verschillende basisregistraties, zoals het Kadaster en de Basisregistratie Personen (BRP). Je hoeft als ondernemer zelf niks te doen met dit nummer.

  Is RSIN hetzelfde als BTW-nummer?

  Een RSIN-nummer is niet hetzelfde als een BTW-nummer, maar is er onderdeel van. Het staat in het BTW-nummer namelijk tussen NL en B.

  Wat is het verschil tussen een BTW-nummer en een KvK-nummer?

  Een KvK-nummer laat zien dat jouw onderneming officieel is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Een BTW-nummer gebruik je voor facturen naar de klant en staat op de website.

  Waarom krijgt een holding geen BTW-nummer?

  Vaak krijgt een holding geen BTW-nummer toegewezen. Op het Kamer van Koophandel (KvK) uittreksel staat in dat geval de SBI-code ‘Financiële Holding' aangegeven. Een zuivere holding die alleen aandelen houdt, zal dan ook vaak geen BTW-nummer krijgen. Heb je geen BTW-nummer toegewezen gekregen, maar zou je dit toch graag willen? Dat is geen enkel probleem, neem dan contact op met jouw Belastingkantoor. De contactgegevens staan in de brief die je hebt ontvangen.

  BTW Aangifte, zo doe je het.

  De belastingdienst verwacht dat je BTW aangifte doet. Hoe vaak en wanneer je btw aangifte moet doen staat in een brief dat je per post ontvangt van de belastingdienst als je start met ondernemen. De belastingdienst stuurt hiervan ook een melding via de mail. Ook staat er op de website vermeld wat precies de data zijn wanneer je aangifte moet doen. Veel ondernemers (ook die met een eenmanszaak) kiezen er al vrij snel voor om de  btw aangifte te laten doen door een boekhouder of adviseur. Dit is dan ook aan te raden, zo voorkom je gezeur met de belastingdienst.

  Ten slot (aanrader)

  Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier. Zij helpen je graag, zo voorkom je gedoe met je factuur(en) en de belastingdienst.

  Plan een gratis adviesgesprek in met één van onze adviseurs.