Kennisbank

Waar kan ik mijn BTW-nummer vinden?

  Bijna iedere BV krijgt een BTW-nummer toegewezen na oprichting. Je hoeft de BV niet zelf aan te melden bij de Belastingdienst. Dit gaat allemaal vanzelf, lees hieronder alles wat belangrijk is voor jouw BV in het kader van de Belastingdienst. Maar waar vind ik mijn BTW-nummer?

  Wanneer ontvang ik een BTW-nummer?

  Zodra de BV is ingeschreven bij de KvK, wordt de BV ook automatisch aangemeld bij de Belastingdienst. Binnen 2 weken nadat de BV geregistreerd is, ontvang je per post het btw-identificatienummer en het omzetbelastingnummer van de Belastingdienst. Een btw-id bestaat uit 14 tekens en je bent verplicht dit nummer te vermelden op je facturen.

  Wat is het RSIN nummer?

  Alle rechtspersonen krijgen naast een KVK-nummer ook een Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer (RSIN). Dit nummer wordt gebruikt om gegevens uit te wisselen met andere (overheids)organisaties, zoals de Belastingdienst.

  Je vindt het RSIN van een bedrijf in het uittreksel. Het RSIN wordt gebruikt om gegevens te koppelen tussen verschillende basisregistraties, zoals het Kadaster en de Basisregistratie Personen (BRP).

  Wanneer krijg ik geen BTW-nummer?

  Niet iedere BV krijgt een BTW-nummer toegewezen. De BV kan namelijk ook zijn vrijgesteld van BTW, maar deze kan wel gehouden zijn aan andere belastingregels. Mocht jij van btw worden vrijgesteld, weet dan dat je ook geen btw mag rekenen op facturen voor klanten of opdrachtgevers. Ben je benieuwd of jouw activiteiten zijn vrijgesteld, kijk dan op de website van de Belastingdienst.

  Waarom krijgt mijn holding geen BTW-nummer?

  Vaak krijgt een holding geen BTW-nummer toegewezen. Op het KvK uittreksel staat in dat geval de SBI-code ‘Financiële Holding’ aangegeven. Een zuivere holding die alleen aandelen houdt, zal dan ook vaak geen BTW-nummer krijgen. Heb je geen BTW-nummer toegewezen gekregen, maar zou je dit toch graag willen? Dat is geen enkel probleem, neem dan contact op met jouw Belastingkantoor. De contactgegevens staan in de brief die je hebt ontvangen.

  Ten slot (aanrader)

  Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.