Kennisbank

BV Oprichten? Dit zijn de kosten!

  Inmiddels heb je je goed ingelezen in hoe het oprichten van een BV werkt en wat hier allemaal bij komt kijken. Nu komen we aan bij een belangrijk aspect van de oprichting: BV oprichten kosten. In dit artikel bespreken we welke kosten je kunt verwachten bij de oprichting en welke kosten je daarna op jaarlijkse basis kunt verwachten.

  BV oprichten kosten

  Via Firm24 kun je al een BV oprichten vanaf 399,- excl. BTW. Bij dit bedrag zijn alle notariële kosten inbegrepen. Je hoeft dus niet nogmaals te betalen aan de notaris. Naast de notariële oprichtingskosten dien je ook de eenmalige inschrijfkosten bij de Kamer van Koophandel te voldoen voor de registratie van de BV. Na de oprichting ontvang je per post een factuur op het vestigingsadres van de BV. De registratiekosten van de KvK bedragen €51,30- excl. btw. Je kunt deze kosten als aanloopkosten meenemen in de boekhouding van je BV en deze aftrekken van de winst.

  Kan ik korting krijgen bij de oprichting van een BV?

  Standaard kost de oprichting van een BV bij Firm24 399,- excl. BTW. Omdat de prijs al zeer scherp is kunnen wij geen kwantumkorting aanbieden. Wij bieden wel korting indien je de DGA salarisadministratie bij ons afneemt. Je ontvangt in dat geval €55 korting op de oprichtingskosten van de BV.

  Wat houdt de DGA salarisadministratie in?

  Als DGA dien je salaris uit te keren aan jezelf en ook de administratie daarvan bij te houden. Dit is vaak complex en het is zonde van je tijd om dit zelf uit te vogelen. Firm24 neemt daarom deze last op zich en zorgt dat jij je kunt focussen op het ondernemen. De DGA salarisadministratie samen met de BV kost in totaal € 544 excl. BTW en is geldig voor 12 maanden. Je kiest zelf wanneer deze 12 maanden starten.

  Hoe snel is een BV opgericht?

  Standaard wordt de BV opgericht binnen 7 werkdagen na het voltooien van de online aanvraag. In de tussentijd stelt de notaris de conceptakte op en maak je een afspraak voor ondertekening van de volmacht bij de notaris. Wij snappen dat het soms wenselijk is om de BV sneller opgericht te hebben. Daarom bieden wij een snellere procedure aan en zelfs ook een spoedopdracht.

  Wat kosten de verschillende snelheden?

  De standaard oprichting van de BV in 7 werkdagen is zonder extra kosten. De overige snelheden zie je hieronder:

  Snelle procedure

  • Oprichting binnen 5 werkdagen
  • Extra kosten € 100 excl. BTW

  Spoed procedure

  • Oprichting binnen 48 uur*
  • Extra kosten € 250 excl. BTW

  *Let erop dat voor een spoedprocedure de notaris afhankelijk is van jouw medewerking. Alle oprichters dienen namelijk bij de notaris langs te komen voor de identificatie, ondertekening volmacht en bespreking van de akte.


  Start oprichting

  Klaar om te starten?

  Begin een procedure. Meer dan 40.000 ondernemers gingen je voor!

  arrow

  Nu 100% online!

  Start direct

  Waarom geven jullie werkdagen aan?

  Voor de oprichting van de BV ben je afhankelijk van de notaris en de Kamer van Koophandel. Beide zijn enkel geopend op doordeweekse dagen en niet in het weekend, zoals Firm24.

  Hoelang duurt de registratie bij de Kamer van Koophandel?

  Nadat de notaris de oprichtingsakte heeft gepasseerd, is de BV formeel opgericht en wordt de BV ingeschreven bij de KvK. De KvK registreert de inschrijving vaak binnen een halve werkdag. Worden de statuten van een BV ingediend voor 15:00, dan is de inschrijving vaak dezelfde dag verwerkt. Is de BV ingediend na 15:00 dan is de registratie de volgende werkdag voor 13:00 voltooid.

  Wanneer kom ik in aanmerking voor de standaard oprichtingskosten?

  Voor de standaard oprichtingskosten gelden de volgende voorwaarden:

  • Je richt zelfstandig de BV op als natuurlijk persoon.
  • Je bent de Nederlandse taal machtig.
  • Je bent volgens het BRP woonachtig in Nederland.

  Wanneer wijkt de prijs af van de standaard prijzen?

  Afhankelijk van de inrichting van jouw BV kan het zijn dat de kosten hoger uitvallen dan de standaard prijs. Door bepaalde factoren dient de notaris extra onderzoek te doen bij de oprichting waardoor de kosten hoger uitvallen. Factoren die o.a. invloed hebben op de prijs zijn:

  • Hoedanigheid van de aandeelhouder.
  • Hoeveelheid oprichters.
  • De taal van de oprichter.
  • Het woonland van de oprichter.
  • Maatwerk statuten.

  Wat bedoel je met de hoedanigheid van de aandeelhouder?

  Je kunt de aandelen van een BV op verschillende manieren houden. Bijvoorbeeld door de BV op te richten met een bestaande (Nederlandse) holding BV. De notaris moet in dit geval onderzoek doen naar de holding. De kosten hiervoor zijn slechts een paar tientjes.

  Wat wordt gezien als maatwerk voor de statuten?

  De statuten van Firm24 zijn zeer uitgebreid en voorzien tevens in een aanbiedingsregeling en blokkeringsregeling. Maar soms is het wenselijk om te statuten op maat te maken. Voorbeelden van maatwerk toevoegingen aan statuten zijn:

  • Het opnemen van letteraandelen (winstrecht- of stemrechtloze aandelen).
  • WTZI-statuten.
  • Medische statuten.
  • Advocaat statuten.

  Waarom betaal ik inschrijvingskosten voor de Kamer van Koophandel?

  De kosten voor de inschrijving in het register van de Kamer van Koophandel staan los van de oprichting van de BV. Firm24 richt de BV op, dient de inschrijving in de KvK en biedt alle oprichtingsdocumenten aan. Vroeger was dit een jaarlijkse bijdrage maar deze is vervangen door een eenmalig vergoeding van € 51,30 excl. BTW. Deze kosten kunnen wij helaas niet uit handen nemen. De KvK stuurt namelijk de factuur rechtstreeks naar de onderneming.

  Hoeveel kost een BV per jaar?

  Naast de oprichtingskosten zul je waarschijnlijk ook te maken krijgen met jaarlijkse kosten. Deze kosten staan niet vast en zijn afhankelijk van jouw specifieke situatie. Het gaat namelijk om de administratie van de BV. Net zoals bij de eenmanszaak dien je per kwartaal de BTW aangifte te verzorgen, krijg je een loonheffingennummer van de Belastingdienst (omdat je als DGA werkzaam bent voor de BV) en dien je na het einde van ieder jaar een jaarrekening in te dienen. Ben je zelf handig met de boekhouding dan heb je weinig jaarlijkse kosten. Vaak kiezen ondernemers er echter voor om de salarisadministratie en de boekhouding uit handen te geven of gebruik te maken van handige software.

  Bij Firm24 hebben we een premium boekhoud service speciaal voor de twee typen ondernemers, de regel-het-voor-mij en de doe-het-zelver. Klik hier voor meer informatie.

  Wat zijn de kosten voor het opmaken van een jaarrekening voor de BV?

  Een accountant kan helaas niet zomaar een jaarrekening voor je opstellen zonder inzicht te hebben in de administratie van afgelopen jaar. Ondernemers die zelfstandig alle administratie kunnen doen maar toch een jaarrekening opgesteld willen hebben, kunnen gebruik maken van ons netwerk. Wij hebben door de jaren heen een betrouwbaar netwerk van boekhouders verzameld welke voldoen aan onze kwaliteitseisen. Wil je hier meer over weten? Klik dan hier voor meer informatie over de Firm24 premium boekhoudservice.

  Wat zijn de kosten van een boekhouder voor de BV?

  Bij Firm24 kunnen wij je aan een boekhouder koppelen welke dezelfde werkwijze en visie hanteert als ons. Stuur ons een berichtje via de chat rechtsonder voor mee informatie, dan helpen onze adviseurs je graag verder.

  Kortom, wat zijn de kosten van een BV oprichten in het eerste jaar?

  DienstBVHoldingstructuur
  BV oprichten kosten€399€648
  Inschrijving KvK€51,30€102,60
  Boekhouding (indicatie)€100 x 12 maanden€175 x 12 maanden
  Totaal eerste jaar€1.650,30 excl BTW€2.850,60 excl BTW

  Zijn de oprichtingskosten van de BV aftrekbaar?

  Zeker! Kosten voor het starten van de onderneming, de zogenoemde aanloopfase, zijn fiscaal aftrekbaar. Je kunt de betaalde BTW verrekenen bij de eerste kwartaalaangifte en de oprichtingskosten aftrekken van de gemaakte winst.

  Ten slot (aanrader)

  Wat voor jou de exacte kostenplaatje is, ligt altijd aan jouw situatie en wat je uiteindelijk van plan bent met je BV. Om de kosten van een BV oprichten en de jaarlijkse kosten goed zichtbaar te hebben adviseren wij het ondernemers altijd om een gratis BV-checkgesprek in te plannen met  één van onze adviseurs via deze link.