Kennisbank

Wat zijn de kosten van een eenmanszaak of BV?

  Je gaat starten met ondernemen. Je twijfelt tussen een eenmanszaak of een BV. Maar je hebt eigenlijk nog geen idee wat het verschil in kosten is tussen een eenmanszaak en een besloten vennootschap. In dit artikel sommen wij die graag even voor je op.

  De notariële oprichtingskosten BV

  Een BV kan alleen worden opgericht door een notaris. De notaris stelt de statuten op en neemt deze op in een notariële akte alvorens hij deze akte passeert. Tevens maakt de notaris het aandeelhoudersregister en de bekrachtigingsverklaring op. De kosten voor een BV oprichting lopen uiteen. Bij een notaris kunnen de kosten variëren tussen de €500 en de €1.500 exclusief BTW. De prijs is erg afhankelijk van het kantoor waar de notaris aan verbonden is. De tarieven voor een Zuidas notaris zullen eerder richting de €1.500 gaan dan de éénpitter in het dorp.

  Notarissen mogen in tegenstelling tot veel andere landen vrij tarieven hanteren voor hun diensten. Er zijn ook een aantal online aanbieders waar het aanzienlijk goedkoper is om een BV op te richten. Een BV oprichting bij online aanbieders als OnlineFlexBVOprichten.nl, of Firm24.com en kan al vanaf €295,-

  Een eenmanszaak wordt niet opgericht bij notariële akte, dus met een eenmanszaak heb je géén kosten voor een notaris.


  Start oprichting

  Klaar om te starten?

  Begin een procedure. Meer dan 30.000 ondernemers gingen je voor!

  arrow

  Nu 100% online!

  Start direct

  Kosten inschrijving Kamer van Koophandel

  Zowel voor de oprichting van een eenmanszaak als voor de oprichting van een BV is een registratie bij de Kamer van Koophandel verplicht. Hieraan zijn éénmalige registratiekosten verbonden van € 50. Zowel in het geval van een eenmanszaak maak je dus kosten, als bij de oprichting van een BV.

  De administratie- en onderhoudskosten?

  Het verschil in administratie en administratieve verplichtingen van een eenmanszaak en een BV hangt enerzijds af van de omvang van de BV en anderzijds van de aard van de onderneming. Zo kan een eenmanszaak met een erg veeleisende administratie (zoals het geval is bij sommige winkels of horeca bedrijven) qua complexiteit en daardoor qua kosten erg in de buurt komen van de administratie van een BV.

  Beide rechtsvormen moeten ieder kwartaal een BTW aangifte indienen. Daarnaast moet een ondernemer met een eenmanszaak ook een aangifte inkomstenbelasting indienen, mogelijk ontstaan hier ook kosten.

  Een BV is gehouden aan het deponeren van de jaarrekening bij de Kamer van Koophandel. Hoewel de Kamer van Koophandel inspanningen levert om dat proces te vereenvoudigen, blijft dit een vrij technisch en gecompliceerd document, wat meestal aan specialisten wordt overgelaten.

  Voor BV’s in het midden- en kleinbedrijf zal met ingang van 2015 de jaarrekening verplicht in SBR formaat moeten worden ingediend bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Om in SBR formaat te deponeren heb je een boekhoud softwarepakket nodig. Je accountant of boekhouder kan je hierover zeker informeren.

  Conclusie kosten eenmanszaak

  Vanwege de verplichte tussenkomst van een notaris liggen de opstartkosten van een BV een stuk hoger dan de kosten van een eenmanszaak. Deze kosten zijn echter eenmalig en kunnen bovendien bij het oprichten van een BV via een online aanbieder, (zoals OnlineFlexBVOprichten.nl en Firm24.com ) tot een minimum worden beperkt.

  De jaarlijks terugkerende kosten zijn echter in de meeste gevallen wel significant hoger.

  Dit komt met name door de wettelijke verplichting een jaarrekening op te stellen en te deponeren. Hiervoor zal in de meeste gevallen een boekhouder moeten worden geraadpleegd.

  EenmanszaakBV
  Eenmalige kosten notaris€ -€295 → €1.500
  Eenmalige kosten KvK€50€50
  Administratieve kost per jaar€200 → €1.200€600 → €2.500

  Uiteraard moet je er rekening mee houden dat – hoewel de jaarlijkse kosten belangrijk zijn – er andere factoren zijn die meespelen bij de keuze voor een eenmanszaak dan wel het oprichten van een BV. Vooral wat betreft de aansprakelijkheid en de fiscaliteit zijn de verschillen fundamenteel en – naar onze mening – veel doorslaggevender dan de administratieve kosten.

  Ben je er nog niet uit? Dan verwijzen we je graag door naar de rechtsvorm keuzetest. Hierin kun je door middel van het beantwoorden van een aantal vragen over jouw specifieke situatie direct een persoonlijk advies op maat ontvangen.