Kennisbank

Wat zijn de voor-en nadelen van een eenmanszaak?

  Zoals elke rechtsvorm in Nederland kent ook de eenmanszaak verschillende voor-en nadelen. In dit artikel worden de voor-en nadelen van de eenmanszaak kort uiteengezet.

  Wat zijn de voordelen van een eenmanszaak?

  De eenmanszaak kent verschillende voordelen. Vooral voor startende ondernemers kan het erg aantrekkelijk zijn om met een eenmanszaak te beginnen en niet direct te kiezen voor een BV. Hieronder tref je de voordelen van een eenmanszaak:

  1. Een eerste voordeel is dat de eenmanszaak eenvoudig op te richten is. In tegenstelling tot de oprichting van een BV hoeft er voor de oprichting van een eenmanszaak geen notariële akte te worden gemaakt. Voor een eenmanszaak is slechts vereist dat deze wordt ingeschreven in de Kamer van Koophandel.
  2. In het verlengde van het vorige voordeel ligt een ander voordeel van de eenmanszaak, namelijk de kosten. De eenmanszaak is erg goedkoop om op te richten omdat er geen notariële akte hoeft te worden opgemaakt.
  3. Naast de eenvoud en de kosten kunnen er ook belastingtechnisch gezien voordelen zitten aan het oprichten van een eenmanszaak. De eenmanszaak valt onder box 1 van de inkomstenbelasting. Hierin zijn verschillende fiscaal gunstige regelingen opgenomen voor de eenmanszaak zoals de startersaftrek, de ondernemersaftrek en de MKB-winstvrijstelling. De startersaftrek geldt slechts een aantal jaar en na verloop van tijd kunnen aldus enkele voordelen op dit aspect verdwijnen.
  4. Verder kunnen als voordelen van de eenmanszaak nog worden genoemd dat jij als eigenaar van de eenmanszaak alle beslissingsmacht hebt en dat alle winst die de eenmanszaak maakt aan jou als eigenaar toekomt.


  E-book

  Lees verder in het E-book over de eenmanszaak

  Alle informatie over de eenmanszaak ontvang je direct in je mailbox

  Bekijk hier
  Arrow

  Geheel gratis!

  de eenmanszaak

  Wat zijn de nadelen van eenmanszaak?

  Naast de voordelen kent de eenmanszaak ook enkele nadelen. Voor ondernemers met meer ervaring en hogere winst zijn er meer risico’s verbonden met de eenmanszaak. Hieronder tref je de nadelen van een eenmanszaak:

  1. Een nadeel van een eenmanszaak oprichten is de hoofdelijke aansprakelijkheid voor schade die aan anderen wordt toegebracht. Hoofdelijke aansprakelijkheid houdt in dat jouw privé inkomen (en - als jij niet onder huwelijkse voorwaarden getrouwd bent - ook het vermogen van je partner) kan worden aangesproken om eventuele schulden af te lossen.
  2. Tevens kan een eenmanszaak als rechtsvorm het vergaren van startkapitaal compliceren. Investeerders dienen bij een eenmanszaak een bedrag uit te lenen aan de ondernemer, bij een bv een minderheidsbelang in aandelen kunnen ontvangen
  3. Ten slotte dien je er rekening mee te houden dat je als ondernemer zelf verantwoordelijk bent voor het opbouwen van aanvullend pensioen en het afdekken van eventuele risico’s.

  Mochten de nadelen niet opwegen tegen de voordelen van een eenmanszaak dan kan het misschien lonen om te kijken naar het oprichten van een BV!

  Ten slot (aanrader)

  Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.