Kennisbank

Hoe lang duurt de oprichting van een stichting?

  Als je een maatschappelijk of ideëel doel hebt dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag met jouw stichting. Via Firm24 is het mogelijk om binnen afzienbare tijd jouw stichting op te richten. Hoe snel jouw stichting kan worden opgericht hangt af van verschillende factoren. Hieronder lees je er meer over.

  Stichting oprichten, hoe snel kan dat?

  Bij Firm24 heb je keuze uit twee verschillende snelheden met betrekking tot de oprichting van jouw stichting. Standaard wordt de stichting opgericht binnen 14 werkdagen. Kies je voor de wat snellere service, dan zal de stichting binnen 10 werkdagen worden opgericht. Voor de Stichting is een spoedoprichting op dit moment niet mogelijk, dit vanwege de complexiteit van de structuur.

  Welke partijen zijn betrokken bij de oprichting van een stichting via Firm24?

  Bij de oprichting van een stichting zijn verschillende partijen betrokken die allemaal een eigen rol gedurende het oprichtingsproces vervullen. Om die reden is het lastig om een exacte en vaste doorlooptijd van de oprichting van een stichting te duiden.

  Jijzelf

  Vanuit de oprichter(s) zelf wordt verwacht dat jij/jullie alle opgevraagde informatie informatie (zowel in de aanvraagprocedure, als eventuele additionele informatie die de notaris nodig heeft) aanlevert. Na betaling kun je als aanvrager zelf een afspraak maken bij de notaris ter identificatie en ondertekening van de volmacht. Let op: de notaris kan pas aan de slag na de identificatie.

  Firm24

  Firm24 kun je zien als de tussenpersoon tussen jou en de notaris. Je dient de aanvraag in via Firm24.com. Wij zorgen ervoor dat alle essentiële gegevens die nodig zijn voor de oprichting van de stichting verzameld wordt. Na betaling zorgen wij ervoor dat jouw dossier netjes bij de door jou gekozen notaris terecht komt. Daarnaast verzorgen wij het contact tussen jou en de notaris tijdens de oprichtingsprocedure. Kom je ergens niet uit of heb je een vraag over de procedure, of een andere fiscale of juridische vraag die betrekking heeft om de oprichting van de stichting? Dan helpen de juristen en fiscalisten van Firm24 jou graag per e-mail, chat of telefoon.

  Notaris

  De notaris heeft bij de oprichting van de stichting een speciale rol. De notaris zal namelijk de stichting officieel oprichten. Zodra de notaris een verzoek tot oprichting ontvangt, gaat hij direct aan de slag. De notaris doet allereerst onderzoek naar de oprichter(s) van de stichting. Ten tweede moet de notaris controleren of alle gegevens die zijn ingevuld kloppen en op grond van de Wwft (Wet witwassen en financieel toezicht) onderzoeken of jij de daadwerkelijk door jou opgegeven activiteiten zal uitvoeren met de stichting. Ter onderbouwing van de aanvraag ontvangt de notaris graag aanvullende stukken waarmee je kan aantonen dat de voorgenomen plannen met de stichting daadwerkelijk gaan plaatsvinden. Let op: de notaris richt de stichting pas als hij een bevredigend antwoord heeft gekregen op al zijn vragen. De notaris is als het ware een poortwachter. Mocht de notaris na de online aanvraag aanvullende stukken nodig hebben, dan nemen wij contact met je op. Na het cliëntenonderzoek kan de notaris doorgaan met de inhoudelijke werkzaamheden. De oprichting wordt vastgelegd in een notariële akte. Hierin staan de statuten van de stichting. Nadat jij akkoord hebt gegeven op de finale conceptakte zal de notaris de akte passeren en is daarmee de stichting opgericht.

  KvK

  Voordat je daadwerkelijk aan de slag kan, dient de stichting te worden ingeschreven in het Handelsregister van de KvK. Omdat de KvK slechts tot ongeveer drie uur ‘s middags inschrijvingen verricht, kan het zijn dat dit een werkdag duurt. Na inschrijving bij de KvK ontvang je het KvK uittreksel waarmee je de zakelijke bankrekening kan openen.

  Wat is de doorlooptijd van de standaard oprichting van een stichting?

  Nadat je, aan het einde van de aanvraagprocedure, de betaling hebt verricht en de aanvullende gegevens hebt ingevuld, ontvang je een e-mail met daarin de instructies en de contactgegevens van de door jou gekozen notaris. Je kunt dan direct een afspraak maken bij de notaris ter identificatie. Wanneer het cliëntenonderzoek heeft plaatsgevonden, stelt de notaris binnen 5 werkdagen de finale conceptakte op. Zodra de finale conceptakte beschikbaar is ontvang je hier een e-mail over. Pas na goedkeuring kan de notaris de akte passeren en registreren bij de KvK. Dit betekent dat de oprichting ongeveer 7 werkdagen in beslag neemt. Plan je pas laat je afspraak in bij de notaris, lever je de door de notaris opgevraagde additionele informatie niet aan of vergeet je de finale conceptakte goed te keuren in het dashboard, dan zal de oprichting langer duren. Zorg er aldus voor dat je het door jou, in de aanvraagprocedure, opgegeven e-mailadres goed in de gaten houdt.

  Is er een mogelijkheid de oprichting van een stichting te versnellen?

  Naast de standaardprocedure kun je gedurende de aanvraagprocedure op Firm24.com ook kiezen voor een ‘snelle procedure’. In dit geval zal de notaris binnen 5 werkdagen de finale conceptakte uploaden. De stichting wordt in dit geval binnen 5 tot 7 werkdagen opgericht. Ook hier geldt weer dat je als aanvrager actief betrokken bent in het oprichtingsproces. Plan je pas laat je afspraak in, lever je niet de opgevraagde additionele informatie aan of keur je de finale conceptakte niet tijdig goed, dan zal de oprichting langer in beslag nemen. De aanvullende kosten voor deze snelle procedure bedragen € 95,- excl. BTW extra naast de oprichtingskosten van de stichting.

  Kan ik met spoed een stichting oprichten?

  Soms is er veel haast bij de oprichting van een stichting. Het is niet zo gebruikelijk als bij de BV, maar het kan zich voordoen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een deadline voor een subsidieaanvraag. De subsidieaanvraag kan slechts worden gedaan door de stichting. In een dergelijk geval is het mogelijk om bij Firm24 een spoedprocedure aan te vragen. Wanneer je in de aanvraagprocedure een spoedoprichting hebt aangevraagd, neemt Firm24 telefonisch contact met jou en de notaris op om de oprichting zo goed mogelijk af te stemmen. De stichting kan worden opgericht binnen 48 uur na je afspraak bij de notaris ter identificatie. Hiervoor is wel vereist dat je alle, door de notaris, opgevraagde informatie voor het cliëntenonderzoek hebt aangeleverd. Ingeval van een spoedoprichting zal de notaris veelal nog oplettender moeten zijn en je moet kunnen aantonen dat er daadwerkelijk sprake is van spoed. De aanvullende kosten voor de spoedoprichting bedragen € 295,- excl. BTW naast de oprichtingskosten van voor de stichting.

  Ten slot (aanrader)

  Iedere situatie is uniek en dat kan soms lastig zijn. Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers nieuwsgierig hoe dit persoonlijk voor jou uitpakt? Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.