Kennisbank

Wat is een stichting?

  Een stichting is een rechtspersoon die is opgericht om een bepaald ideëel of maatschappelijk doel na te streven. Bij het verwezenlijken van dit ideële of maatschappelijk doel beoogt de stichting geen winst te maken. Een stichting kan alleen worden opgericht door middel van een notariële akte. In een dergelijke akte wordt in ieder geval opgenomen wat de naam, het doel, hoe inkomen van de stichting wordt besteed, wie de bestuurders van de stichting zijn en waar de stichting is gevestigd.

  Wanneer kun je een stichting oprichten?

  Iedereen die in Nederland woonachtig is, Nederlands spreekt en een ideëel of maatschappelijk doel wil nastreven kan een stichting oprichten. Daarnaast dien je om een stichting te kunnen oprichten minimaal 18 jaar oud te zijn. Ben je nog geen 18 jaar oud en wil je een stichting oprichten, dan zal je eerst toestemming van de rechter moeten krijgen. Een dergelijke toestemming wordt ook wel een ‘handlichting’ genoemd.

  Wanneer is een stichting interessant?

  Zoals hierboven reeds aangegeven kan de oprichting van een stichting interessant zijn als je - in tegenstelling tot bijvoorbeeld een besloten vennootschap - geen winst wil maken met je bedrijf, maar wel een sociaal of maatschappelijk doel wil nastreven. Hierbij kan je onder meer denken aan een goed doel of een culturele stichting zoals een museum.

  Hoe werkt de oprichting van een stichting?

  De oprichting van een stichting is vrij eenvoudig.

  • Je vult online de aanvraagprocedure in. Dit duurt zo’n 10 minuten. In de aanvraag vul je onder meer in wat het doel van de stichting is, wat de naam van de stichting is en wie de bestuurders van de stichting worden.
  • Vervolgens, als je alles hebt ingevuld, voltooi je de aanvraag door de betaling te verrichten. Na betaling krijg je van Firm24 een bevestigings e-mail met daarin de factuur en kun je kiezen bij welke notaris je in ons netwerk terecht wil.
  • Na het voltooien van de online aanvraagprocedure ontvangt elke oprichter een unieke link per e-mail voor de digitale identificatie. Zodra alle oprichters zijn geïdentificeerd gaat de notaris aan de slag met de oprichting van de stichting.
  • De notaris stelt vervolgens de conceptakte en bijbehorende volmacht op. Je ontvangt een notificatie om deze te controleren en de volmacht digitaal te ondertekenen.
  • Na bespreking van de finale conceptakte zal de notaris de akte passeren en schrijft hij de stichting in bij de Kamer van Koophandel.
  • De KvK registreert de stichting normaal gesproken binnen een halve werkdag.
  • Na registratie van de stichting bij de KvK is de stichting opgericht en ontvang je de definitieve oprichtingsakte en het KvK-uittreksel in jouw online dashboard.

  Wanneer kan ik een bankrekening openen?

  Je kunt met jouw stichting een zakelijke bankrekening openen zodra de stichting is ingeschreven bij de KvK en je het KvK-uittreksel hebt ontvangen. Voor het openen van de zakelijke bankrekening heb je namelijk het KvK-nummer nodig dat op jouw KvK-uittreksel staat.

  Moet ik een KvK nummer aanvragen?

  Nee, je hoeft geen KvK-nummer aan te vragen. Je ontvangt het KvK-uittreksel van de notaris in jouw online Firm24 omgeving. Op het KvK-uittreksel staat het KvK-nummer van jouw stichting.

  Moet ik een BTW nummer aanvragen?

  Of een stichting BTW-plichtig is hangt af van de activiteiten van de stichting. De stichting krijgt een BTW nummer voor zover sprake is van ondernemerschap. Dit is het geval wanneer de stichting een beroep of bedrijf uitoefent. Ook het BTW-nummer hoef je niet aan te vragen. Er wordt door de KvK automatisch doorgegeven aan de belastingdienst dat de stichting is opgericht en je ontvangt daardoor binnen twee weken het BTW-nummer van de stichting.

  Hoe snel kan mijn stichting worden opgericht?

  De standaard oprichting van een stichting geschiedt binnen 10 werkdagen. Je kunt ook kiezen voor een snellere oprichting. De meerprijs hiervan is €95,- exclusief btw. Indien je kiest voor een snellere oprichting geschiedt de oprichting binnen 7 werkdagen.

  Ten slot (aanrader)

  Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.