Switch Language

Veelgestelde vragen over BV opheffen

In dit artikel staat alles wat je moet weten over het opheffen van een BV.

Bij FIRM24 richten wij niet alleen veel BV’s op, maar we assisteren ook veel ondernemers bij de opheffing van hun BV. De redenen hiervoor verschillen. Sommige ondernemers beëindigen hun BV omdat een avontuur is mislukt. Veel vaker gaat het ondernemers avontuur door, en wordt er gekozen voor een ontbinding van de BV. Om vervolgens een nieuwe BV op te richten, omdat dat goedkoper is dan een statutenwijziging van een bestaande BV. Sommige ondernemers hebben een structuur met meerdere BV’s en komen uiteindelijk tot de conclusie dat een tussenholding of werkmaatschappij geen functie meer heeft en eigenlijk alleen nog administratieve lasten oplevert.

Wat zijn de kosten van een BV opheffen?

Via Firm24 kost de opheffing van een BV €199,-. Daar zit bij inbegrepen: het aandeelhoudersbesluit tot opheffing, de notificatie aan de Kamer van Koophandel en een bericht aan de Belastingdienst dat de BV is opgehouden te bestaan. Dit betekent dat je in de toekomst niet meer wordt “lastig gevallen” met verzoeken voor belastingaangiftes of de deponering van jaarrekening.

Wat is de rol van te notaris bij een BV opheffing?

Geen. Voor het online oprichten van een BV is een notaris nodig. Voor het opheffen niet. Een notaris kan dit wel voor je verzorgen, maar deze zal dat over het algemeen tegen een hoger tarief doen dan een regulier juridisch adviseur.

Houden mijn administratieve lasten meteen op na de BV opheffing?

De BV moet namelijk belasting afdragen en een jaarrekening indienen over de periode vóór de opheffing. En dat vindt in de praktijk altijd plaats na de BV opheffing. Zorg er dus voor dat je een reservering (BTW, VPB) gereed houdt voor de aanslag die volgt. Dit is een “baat” op je balans, maar die valt weg tegen de schuld aan de Belastingdienst. Het staat de opheffing dus niet in de weg. Zorg er ook voor dat je eindjaarrekening gereed is voor indiening bij de Kamer van Koophandel. Hef je een kleine BV op en heb je nooit een boekhouder gehad? Wij kunnen je helpen met de afronding van jouw boekhouding.

Wat zijn de risico’s van een turboliquidatie?

Het risico loopt u als bestuurder. Het besluit tot ontbinding wordt genomen door de aandeelhouders maar de ontbinding wordt ingeschreven door het bestuur. Daarnaast is het bestuur verantwoordelijk voor de financiën van de BV. Als er na opheffing blijkt dat er een schuldeiser niet betaald is dan kan hij het faillissement van de BV aanvragen. Als financieel mismanagement blijkt dan kan persoonlijke aansprakelijkheid van de bestuurder volgen. Zo kan het zijn dat dividend ten onrechte is uitgekeerd aan aandeelhouders, terwijl daar schuldeisers mee betaald hadden moeten worden. Zorg er dus voor dat alle (externe) schuldeisers zijn afbetaald voordat u tot opheffing over gaat. En een persoonlijke holding is altijd een goede bescherming tegen bestuursaansprakelijkheid.

Wanneer raad je een turboliquidatie af?

De letter van de wet verbiedt geen schulden bij een turboliquidatie, maar het is voor jou als bestuurder wel erg belangrijk om daar voor op te passen. Een turboliquidatie is dus vooral geschikt voor een BV waar weinig mee is gedaan. Bijvoorbeeld een tussen of top-holding, een in onbruik geraakte pensioen- of spaar BV. Als je tientallen jaren een handelsonderneming hebt gehad met internationale contracten en sluimerende aansprakelijkheden, kies dan voor de reguliere opheffing met een advertentie in de krant. Een turboliquidatie is te risicovol vanwege de mogelijkheid op (verborgen) schulden.

“Ik heb geld in mijn BV staan, hoe kan ik dan opheffen door middel van een turboliquidatie?”

Volgens de wet kan een BV niet ophouden te bestaan zolang er baten zijn. Je moet dus zorgen dat je alle baten op je balans aan jezelf uitkeert bij de ontbinding. Dat geldt ook voor je nominale aandelenkapitaal. Aangezien de aandelen bij ontbinding ophouden te bestaan, komt de nominale waarde daarvan ook vrij te vallen. Heb je nog een ouderwetse BV met een nominaal aandelenkapitaal van € 18.000? Geen probleem. Je kunt het gehele bedrag belastingvrij aan jezelf terug uitkeren bij de ontbinding van de BV

“Wordt hier dan geen dividendbelasting over geheven?”

Nee, deze wordt alleen geheven over het verschil tussen de slotuitkering en de verkrijgingsprijs van de aandelen. De slotuitkering is de terugstorting van het nominale aandelenkapitaal en de verkrijgingsprijs is het bedrag dat je bij oprichting stortte op de aandelen: allebei € 18.000. Per saldo wordt er dus dividendbelasting geheven over € 0,-.

BV opheffen

Bij FIRM24 kun je eenvoudig, snel en 100% waterdicht je BV laten opheffen voor slechts € 199,-. Klik hier om meer over BV opheffen door FIRM24 te lezen.

Deel dit artikel

Nieuw bij Firm24? Profiteer van nog meer gratis kennis en tips Aanmelden
[contact-form-7 id="11842" title="Nieuwsbrief"]