Waarom een BV bij een vergelijking met andere rechtsvormen eigenlijk altijd goed uit de bus komt? De alom bekende redenen die je vaak hoort zijn de beperkte persoonlijke aansprakelijkheid en de fiscale voordelen bij een hogere winst. Maar welke andere argumenten zijn er om als startende ondernemer de voorkeur te geven aan de BV als rechtsvorm? Zie hier 10 argumenten welke pleiten voor de BV:

1. Professioneler imago

Met een BV geniet je als ondernemer meer aanzien. Je hebt met andere woorden een professioneler imago. Daarnaast is het zo dat een BV als rechtsvorm ook voordelen kan bieden tegenover de eenmanszaak omtrent het aanvragen van financiering.

2. Samenwerking

Een BV oprichten is makkelijk en de structuur is gemakkelijk aan te passen. De BV is namelijk evengoed geschikt voor individuen als voor de samenwerking met anderen.

3. Vermogen beschermd

De naam zegt het al: een BV is een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Dat betekent dat de eigenaar als aandeelhouder zijn persoonlijk vermogen beschermd ziet. De aandeelhouder draagt enkel het risico voor zijn inbreng in kapitaal in de onderneming, wat in het geval van de flex BV tot 1 eurocent herleid kan worden. In tegenstelling tot een NV waar dezelfde aansprakelijk wel geldt, maar de verplichte minimum inbreng € 45.000 bedraagt. Enkel in uitzonderlijke gevallen kan je als bestuurder en/of als aandeelhouder persoonlijk verantwoordelijk worden gesteld voor de schulden van de vennootschap. Lees hierover meer in ons artikel Aansprakelijkheid BV.

4. 20% vennootschapsbelasting

Tot € 200.000 is over de winst in een BV slechts 20% vennootschapsbelasting verschuldigd (over het meerdere 25%). De inkomstenbelasting bij een eenmanszaak bedraagt daarentegen 52%, te verminderen met een aantal wettelijk voorziene aftrekposten die echter bij hoge winst niet opwegen tegen het toegepaste tarief bij een BV.

5. Geen omslachtige procedure

Door bij de start van jouw onderneming al voor een BV te kiezen, vermijd je een latere omslachtige procedure met bijgaande kosten om jouw eenmanszaak of vof alsnog te laten omzetten.

6. Holdingstructuur

Kies – naar het voorbeeld van andere ondernemers – voor een holdingstructuur om te voorkomen dat er belasting wordt geheven over verkoopwinst mocht je aandelen van jouw werkmaatschappij gaan verkopen. In deze constructie houd je aandelen in de holding BV die op haar beurt de aandelen van de werkmaatschappij houdt.

Stappenplan BV oprichten

Download hier het e-book en lees alle stappen die belangrijk zijn bij het oprichten van je BV.

Voorblad Stappenplan e-book Blanco pagina Blanco pagina Blanco pagina

7. Extra investeerders zonder stemrecht

Ben je nog op zoek naar extra investeerders zonder dat die stemrecht krijgen in de Algemene Vergadering van jouw BV? Dan kan je met een flex BV specifieke aandelen uitgeven die recht geven op deling in de winst, zonder stemrecht en zonder verantwoordelijkheid bij mogelijke schuldeisers.

8. Bescherming voor alle aandeelhouders

Een Commanditaire Vennootschap biedt aan niet-actieve participanten eveneens de mogelijkheid om hun risico te beperken tot hun inbreng, net als de BV dat doet. Deze bescherming gaat echter verloren als blijkt dat zij toch actief hebben deelgenomen. Daarom is het veel verstandiger om voor een BV te kiezen omdat de bescherming daar geldt voor alle aandeelhouders.

9. Anoniem blijven

BV. Er kan een economisch belang in bestaande aandelen worden overgedragen zonder tussenkomst van een notaris als die worden gecertificeerd door een stichting administratiekantoor (STAK). Deze certificaten op aandelen worden namelijk niet ingeschreven in het kadaster. Firm24.com biedt deze Stak-structuur aan tegen een vaste scherpe prijs.*

10. Snel, eenvoudig en betaalbaar

Een BV oprichten is – zeker na de invoering van de flex BV – een snel, eenvoudig en erg betaalbaar proces geworden, waardoor het verschil met het oprichten van een vof of eenmanszaak erg klein geworden is.

Ben je nog niet overtuigd en wens je nog meer argumenten waarom een BV voor jou als starter een goede keuze is? Neem vrijblijvend contact met ons op zodat we die samen kunnen bespreken.

Starten met oprichten? Of nog niet zeker van je rechtsvorm?

Start direct met het oprichten van je BV of doe in 3 minuten de test om erachter te komen welke rechtsvorm bij jou past!