Eenvoudig online jouw eenmanszaak omzetten naar BV?
Dat kan!
Wellicht wil je na jaren hard werk een punt zetten achter je carrière als ondernemer of zijn er persoonlijke omstandigheden waardoor je genoodzaakt bent je eenmanszaak te verkopen. Wat de reden ook is - het is zowel een intensief als een emotioneel proces dat de nodige voorbereiding vraagt. Als je vooraf goed onderzoek doet, verloopt de verkoop van je bedrijf soepeler en houd je mogelijk ook meer over van de verkoopsom. In dit artikel lees je alles over het verkopen van je eenmanszaak.
Je kan verschillende redenen hebben voor de verkoop van je bedrijf. Misschien raak je uitgekeken op je onderneming en wil je aan een nieuw avontuur beginnen, in een andere branche met een ander bedrijf. Of je laat plotseling je eenmanszaak overnemen vanwege ziekte, overlijden of juist een onverwachte goede aanbieding. Het verkopen van een rendabel bedrijf kan ook plaatsvinden als je het opgebouwde vermogen wilt investeren in een bestaand bedrijf waarvan je graag aandeelhouder wilt worden.
Wil je je bedrijf verkopen, maar is er sprake van een andere rechtsvorm dan een eenmanszaak? Dan verloopt het verkoopproces misschien anders dan zoals in het onderstaande stappenplan wordt omschreven. Ook krijg je met verschillende vormen van belasting te maken (deze worden onder het kopje ‘Kosten’ besproken).
Voor het verkoopproces is met name het onderscheid tussen kapitaal en aandelenkapitaal belangrijk. Als een onderneming het kapitaal heeft onderverdeeld in aandelen en die heeft uitgegeven, gelden andere regels met betrekking tot overname dan wanneer het kapitaal niet in aandelen is onderverdeeld (zoals het geval is bij een eenmanszaak en een vof). Zo zijn persoonlijke aandelen in een bv niet zonder meer overdraagbaar en is voor een rechtsgeldige overdracht van aandelen betrokkenheid van een notaris vereist (deze moet een akte opstellen voor de aandelenoverdracht). Als je onderneming een blokkeringsregeling in de statuten heeft opgenomen, krijgen bestaande aandeelhouders voorrang wanneer je je aandelen verkoopt. Dit vraagt om kennis van je statuten en goede communicatie tussen jou en de aankopende partij.
Naast de koopsom voor je bedrijf zijn er andere kosten waar zowel jij, de verkopende partij, als de aankopende partij rekening mee moet houden. Zo zijn veel zaken niet fiscaal aftrekbaar. De kosten waar je mogelijk mee te maken krijgt zetten we voor je op een rijtje:
Belasting
Wanneer je je eenmanszaak verkoopt - of een aandeel in een vof - moet je de stakingswinst vaststellen (het verschil tussen de boekwaarde van je bedrijf en de daadwerkelijke waarde op het moment van overdragen) door middel van een berekening. Omdat stakingswinst in de ogen van de Belastingdienst onderdeel uitmaakt van je inkomen, betaal je er inkomstenbelasting over (soms is er de optie tot stakingsaftrek waardoor je minder belasting betaalt).
Verkoop je een bv of nv, kunnen verschillende belastingen worden geheven op basis van de juridische structuur die je onderneming heeft. Zo kan het zijn dat je inkomstenbelasting betaalt als je je aandelen privé verkoopt en een aanmerkelijk belang (5% of meer van de aandelen) hebt in de onderneming. Verkoop je onroerend goed, dan komt overdrachtsbelasting om de hoek kijken. Meer hierover vind je op het Ondernemersplein.
Wel aftrekbaar van winst | Niet aftrekbaar van winst |
kosten gemaakt bij een mislukte overnamepoging | bemiddelingskosten (ook beloning voor de tussenpersoon) |
kosten boekenonderzoek wanneer dit in opdracht van de bank is gebeurd | personeelskosten (van werknemers die bij de overname betrokken waren) |
financieringskosten t.b.v. van de overname (i.e. kosten voor een lening) | onderzoekskosten (advocaten, notarissen, accountants) |
procedurekosten (evt. schadevergoedingen) |
Hoe verloopt zo’n verkoopproces, wat komt er allemaal bij kijken en waarom wil je je bedrijf verkopen? Ben je voorbereid op een plotselinge verkoop als dat vanwege een erg aantrekkelijk aanbod of ziekte noodzakelijk is?
Je maakt een overdrachtsplan, laat de waarde van het bedrijf vaststellen en overweegt in hoeverre je na de verkoop betrokken wilt blijven bij de onderneming.
Je zet je bedrijf in de markt en gaat op zoek naar een geschikte koper. Wanneer je geen familieleden hebt die het bedrijf willen kopen, kun je je wenden tot een accountant of de brancheorganisatie van de branche waarin je bedrijf actief is. Zorg dat je uitgebreide informatie hebt voor serieuze gegadigden.
Nadat je een geschikte koper hebt gevonden, beginnen intensieve gesprekken waarin veel onderhandeld moet worden. Je maakt afspraken en legt die vast. De koper laat een boekenonderzoek uitvoeren (daarbij wordt je (financiële) administratie bekeken) om vast te stellen of alle essentiële informatie is aangeboden. Daarna is er overeenstemming.
De koopsom wordt om je rekening gestort en jij regelt de aanpassing van de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Je boekhouding rond je af.
Ga je je bedrijf verkopen en met bovenstaand stappenplan aan de slag, onthoud dan het volgende:
Wil je een eenmanszaak overnemen (eventueel na de verkoop van je eigen eenmanszaak)? Dan is het slim om rekening te houden met de volgende zaken:
Heb je hulp nodig bij de verkoop van je bedrijf? We zijn er voor je! Vraag een vrijblijvend check-gesprek aan en kijk samen met onze adviseurs naar alle mogelijkheden.
Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.