3 redenen voor het beëindigen van een BV

Je begon ooit met ondernemen in een BV, maar de laatste tijd kom je erachter dat een andere rechtsvorm – zoals de eenmanszaak of VOF - toch een betere optie is. Of je hebt ooit een keer een grotere structuur opgezet zoals een tussenholding en deze heeft zijn functie verloren. Het kan natuurlijk ook zijn dat je klaar met ondernemen bent omdat je met pensioen gaat of een nieuwe weg in slaat. Het zijn allemaal redenen om te stoppen met je BV. In dit artikel lees je drie veelvoorkomende redenen en leer je wat er komt kijken bij het opheffen van je BV.

3 redenen waarom ondernemers stoppen met hun BV

In de praktijk zijn er grofweg drie redenen voor het beëindigen van een BV te onderscheiden.

Reden 1: BV stoppen omdat je BV niet meer actief is

Om te beginnen is er de mogelijkheid dat je BV niet meer actief is. In dit geval gebeurt er niets in de BV en kost de vennootschap alleen maar geld: je moet immers een administratie voeren en aangiftes blijven doen. Om van die tijd, moeite en kosten af te komen, is het beëindigen van je BV een logische stap. Ga je met (vroegtijdig) pensioen, dan kun je ook je bedrijf stoppen. Je kunt dan een beroep doen op de IOAZ. Dit is de inkomensvoorziening oudere werklozen (IOW). Dit kan ook wanneer jouw WW uitkering stopt.

Reden 2: Een lege stamrecht BV

Een andere reden voor het beëindigen van je BV is het opgebruiken van een stamrechtverplichting, met als resultaat een lege stamrecht BV. Een stamrecht BV wordt doorgaans gebruikt om een gouden handdruk in te ontvangen. Wanneer de gelden in deze BV zijn uitgegeven, blijft een lege stamrecht BV over. Heb je geen behoefte om andere activiteiten in deze BV te verrichten? Dan kun je het beste stoppen met deze stamrecht BV.

Reden 3: Bedrijfsbeëindiging van je BV omdat je BV niet langer levensvatbaar is

Een derde reden om te stoppen is wanneer de onderneming niet langer levensvatbaar is. Dit kan gebeuren als uit de cijfers blijkt dat er structureel te weinig geld verdiend wordt. Is jouw BV de tijd en moeite niet meer waard, en focus je liever je aandacht op andere avonturen? Dan is het beëindigen van je BV een optie.

Stoppen met je BV

Je kan in principe stoppen met jouw BV wanneer je maar wilt, of het nou om één van de bovenstaande redenen is of niet. Je moet daarbij wel de juiste stappen doorlopen en kijken naar verschillende vereisten zoals die van de Belastingdienst. Als je je onderneming opheft, is het van belang om je administratie goed op orde te hebben. Heb je een zakelijke bankrekening waar nog saldo op staat? Dan kun je daarmee je laatste schulden aflossen. Is dat niet van toepassing, dan kun je het resterende bedrag gebruiken om jezelf nog een laatste keer salaris uit te keren. Zo voorzie je jezelf nog van inkomen voordat de BV niet meer bestaat, wat later niet meer mogelijk is. Over dit inkomen betaal je inkomstenbelasting.

Fiscale gevolgen

Als je je BV opheft betekent dat niet dat je per direct van je belastingaangifte verplichting af bent. Je moet namelijk over de laatste termijn dat de BV nog bestond, de laatste BTW-aangifte doen. Uiteraard kun je de laatste belastingaangifte ook laten doen door Firm24! Daarbij moet je nog een aantal jaar jouw administratie bewaren zodat je altijd aan de Belastingdienst kan uitleggen waar het geld heen is gegaan. Naast de belastingaangifte moet je ook nog de jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel. Heeft de BV nog bestaan in dit jaar? Dan dien je dus over de laatste maanden een jaarrekening op te laten stellen en te deponeren bij de Kamer van Koophandel.

Eenmanszaak stopzetten

Een eenmanszaak is gemakkelijker te beëindigen dan een BV. Wil je met je bedrijf stoppen, dan kun je je daarin laten adviseren door een accountant of boekhouder. Deze zal dan naar de financiële gezondheid van jouw bedrijf kijken en advies geven over het definitief stoppen of wellicht overstappen naar een BV. Het uitschrijven van je eenmanszaak regel je bij de Kamer van Koophandel.

Minder complex dan je denkt

Het opheffen van een BV wordt vaak als een gecompliceerde taak gezien. Vooral in gevallen waarbij een BV door een bedrijfsovername of een faillissement eindigt, kan er een langdurige procedure ontstaan. Toch is dit niet de enige weg om een einde te maken aan een BV. Bij Firm24 kunnen wij je helpen bij de bedrijfsbeëindiging en zorgen we dat alles zorgvuldig wordt afgewikkeld. Het duurt meestal rond de 14 dagen om de BV op te heffen dus houd daar rekening mee!

Wat zijn de stappen voor het opheffen van je BV?

Bij Firm24 hef je je BV in een aantal eenvoudige stappen op:

  • Vul de aanvraag digitaal in en vul de details van jouw BV in;
  • Upload de oprichtingsakte van de onderneming (BV);
  • Wij stellen jouw opheffingsbesluit en KvK formulier op;
  • Print de documenten uit en onderteken ze met pen;
  • Stuur de documenten, inclusief een kopie van je paspoort, per post op naar Firm24;
  • Wij controleren en verwerken de stukken en dienen alles per post in bij de KvK;
  • Voila: jouw BV is opgeheven!
Raket

Liever eerst advies?

Weet je nog niet of je jouw BV wilt opheffen of wil je bekijken wat fiscaal voordelig is voor jouw bedrijf? Plan dan hier een gratis check-gesprek in en bespreek de opties die voor jou open liggen met één van onze specialisten.

died_2396aea730
Diederick Cardon linkedin
Diederick Cardon werkt inmiddels niet meer bij FIRM24 maar hij schreef artikelen over ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 25 april 2024
Gepubliceerd op 20 januari 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24