20 January 2022

Stoppen met je BV? Lees hier 3 redenen voor het beëindigen van een BV.

Stoppen met je BV

Je begon ooit met ondernemen in een besloten vennootschap. Maar de laatste tijd kom je erachter dat een andere rechtsvorm – zoals de eenmanszaak of VOF - toch een betere optie is. Of je hebt ooit een keer een grotere structuur opgezet en een tussenholding heeft zijn functie verloren. Het kan natuurlijk ook zijn dat je klaar met ondernemen bent omdat je met pensioen gaat. Het zijn allemaal redenen om te stoppen met je BV. Wil je weten hoe dit werkt en wat er komt kijken bij het opheffen van je BV? Lees dan het onderstaande artikel.

BV opzeggen: minder complex dan verwacht

De meeste mensen verliezen de eigendom van hun BV door een bedrijfsovername of een faillissement. Dat zijn de meest bekende vormen van het eindigen van een bedrijf. Maar stel je wilt gewoon je BV opheffen omdat je gaat stoppen met de werkzaamheden? Of je wilt van een doodlopende BV af? Niemand gaat deze van je overnemen en een faillissementsprocedure is ook niet aantrekkelijk. Je gaat stoppen met je BV en je wilt deze zo gemakkelijk mogelijk opheffen. Gelukkig hoeft het beëindigen van je BV helemaal niet zo complex te zijn. Hoe het beëindigen van jouw BV precies werkt, leggen we duidelijk uit in het blog artikel BV beëindigen.

3 redenen waarom ondernemers stoppen met hun BV

In de praktijk zijn er grofweg drie redenen voor het beëindigen van een BV te onderscheiden. Hieronder lees je meer over de verschillende redenen voor het stoppen met een BV.

Reden 1: BV stoppen omdat je BV niet meer actief is Om te beginnen is er de mogelijkheid dat je BV niet meer actief is. In dit geval gebeurt er niets in de BV en kost de vennootschap alleen maar geld: je moet immers een administratie voeren en aangiftes blijven doen. Om van die tijd, moeite en kosten af te komen, is het beëindigen van je BV een logische stap.

Wet inkomensvoorziening oudere Ga je met (vroegtijdig) pensioen, dan kun je ook je bedrijf stoppen. Je kunt dan een beroep doen op de IOAZ. Dit is de inkomensvoorziening oudere werklozen (IOW). Dit kan ook wanneer uw WW uitkering stopt.

Reden 2: Een lege stamrecht BV Een andere reden voor het beëindigen van je BV is het opgebruiken van een stamrechtverplichting, met als resultaat van een lege stamrecht BV. Een stamrecht BV wordt doorgaans gebruikt om een gouden handdruk in te ontvangen. Wanneer de gelden in deze BV zijn uitgegeven blijft een lege stamrecht BV over. Heb je geen behoefte om andere activiteiten in deze BV te verrichten? Dan kun je het beste stoppen met deze stamrecht BV.

Reden 3: Bedrijfsbeëindiging van je BV omdat je BV niet langer levensvatbaar is Je kunt een BV dus beëindigen omdat er geen activiteiten meer zijn. Of omdat – zoals in geval van de stamrecht BV – er geen financiële noodzaak meer is. Een derde reden om te stoppen wanneer de onderneming (BV) niet langer levensvatbaar is. Dit kan als uit de cijfers blijkt dat er structureel te weinig geld verdiend wordt. Is jouw BV de tijd en moeite niet meer waard, en focus je liever je aandacht op andere avonturen? Dan is het beëindigen van je BV een optie.

Kan je zomaar stoppen met een BV?

Het simpele antwoord is ja, echter zijn er wel vereisten van o.a. de belastingdienst waar je rekening mee dient te houden.

Wat zijn de financiële gevolgen van het opheffen?

Als je je onderneming opheft, is het van belang om je administratie goed op orde te hebben. Heb je een zakelijke bankrekening waar nog saldo op staat, dan kun je daarmee je laatste schulden aflossen. Is dat niet van toepassing, dan kun je het resterende bedrag gebruiken om jezelf nog een laatste keer salaris uit te keren. Zo voorzie je jezelf nog van inkomen vóór de BV niet meer bestaat. Over dit inkomen betaal je uiteraard inkomstenbelasting.

Wat zijn de fiscale gevolgen van het opheffen?

Als je je BV opheft moet je afrekenen over de laatste termijn. Dat je je BV hebt opgeheven, betekent niet dat je geen BTW aangifte meer hoeft te doen. Over de laatste termijn dat de BV nog bestond, dien je de laatste BTW aangifte te doen. Uiteraard kun je de laatste aangifte omzetbelasting ook laten doen door je boekhouder. Is er nog geld aanwezig in de onderneming, dan kun je dat uitkeren als DGA salaris of - indien van toepassing - als dividend. Hierover betaal je inkomstenbelasting of dividendbelasting. Kortom, het op orde hebben je administratie is belangrijk.

Moet ik nog een jaarrekening deponeren?

Ja, iedere BV dient na het boekjaar een jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel en - indien van toepassing - de verschuldigde belasting betalen. Heeft de BV nog bestaan in dat jaar, dan dien je dus over de laatste maanden een jaarrekening op te laten stellen en te deponeren bij de Kamer van Koophandel.

Kan ik beter de aandelen overdragen?

Wat nou als je je bedrijf verkoopt? Dat kan, maar niet veel mensen zullen een lege BV overkopen. Ook zal dit voor de notaris een 'red flag' zijn, omdat je beter de BV kunt opheffen en een nieuwe BV kunt oprichten. Daarom kun je een lege BV beter opheffen in plaats van overdragen wanneer je ermee wilt stoppen.

Kan ik ook mijn eenmanszaak stoppen?

Een eenmanszaak is gemakkelijker te beëindigen dan een BV. Wil je met je bedrijf stoppen, dan kun je je daarin laten adviseren door een accountant of boekhouder. Hij zal je stakingswinst berekenen, waarna hij je een advies geeft over het definitief stoppen of wellicht overstappen naar een BV. Het uitschrijven van je eenmanszaak bij de Kamer van Koophandel gaat gemakkelijk. De beëindiging van je eenmanszaak is dus eenvoudiger is dus eenvoudiger dan de bedrijfsbeëindiging van je BV.

Wat zijn de stappen voor het opheffen van je BV?

Bij Firm24 hef je je BV in een aantal eenvoudige stappen op:

  • Vul de aanvraag digitaal in en vul de details van jouw onderneming (BV) in;
  • Upload de oprichtingsakte van de onderneming (BV);
  • Wij stellen jouw opheffingsbesluit en KvK formulier op;
  • Print de documenten uit en onderteken ze met pen;
  • Stuur de documenten, inclusief een kopie van je paspoort, per post op naar Firm24;
  • Wij controleren en verwerken de stukken en dienen alles per post in bij de KvK;
  • Voila: jouw onderneming (BV) is opgeheven!

Wat kost het om een BV te stoppen?

Heb je besloten om je BV te beëindigen? Bij ons kan dat al vanaf 99,-.

Hoe lang duurt het opheffen van een BV?

Het opheffen van een BV kan in ongeveer 14 werkdagen worden afgerond, afhankelijk van hoe snel wij de documenten van je onderneming per post ontvangen.

Je BV beëindigen? Dat kan op 2 manieren

Hoe dit werkt en wat erbij komt kijken leggen we uit in het artikel: Het einde van je BV – Verkopen, (turbo)liquidatie of failliet gaan. Wil je je BV beëindigen? Of wil je gewoon even sparren over je BV of de administratie? Neem dan even contact op met een van onze specialisten. Zo laat je je goed adviseren over je opheffing.

Meer lezen?

died_2396aea730
Diederick Cardon
Gepubliceerd op 20 January 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31(20) 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00